Černá čočka s kořenovou zeleninou je prostě bomba

0
4136
cerna_cocka
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Černá čočka Beluga patří mezi oblíbené odrůdy čočky s malými černými zrníčky a jemnou oříškovou chutí. Pro její vzhled se jí přezdívá „čočkový kaviár“. Za černou barvu mohou podobné pigmenty, jaké jsou třeba v ostružinách nebo borůvkách. 

Černá čočka nenadýmá, je bezlepková, obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B a minerály hořčík a železo. Drobné černé kuličky černé čočky zaujmou typickou pravidelností, baculatostí a vypouklostí. Beluga má oproti klasické čočce velkou výhodu v tom, že se nemusí namáčet. Stačí ji propláchnout, zalít studenou vodou, přivést k varu a pod pokličkou vařit do změknutí. Při samotném vaření čočky lze přidat do vody tymián nebo rozmarýn, bobkový list a mátu. To proto, aby už tak příjemnou chuť černé čočky provoněly ještě bylinky.

Černá čočka se vaří přibližně 25–30 minut. Další pozitivní skutečnost je ta, že při vaření nepění, a tak odpadá práce se sbíráním pěny. A jsou tu i zdraví prospěšné benefity. Již zmíněný černý pigment černé čočky je zdrojem antioxidantů, který naše tělo chrání před volnými radikály a pozitivně ovlivňuje buňky proti stárnutí.

Černá čočka obsahuje velké množství bílkovin. Minimální množství tuku oceníme snad všichni, a to především v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Beluga obsahuje také vysoké množství vlákniny. Ve 100 gramech je až polovina její potřebné denní dávky. Vláknina je velmi důležitá pro pocit zasycení a správné fungování střev. Černá čočka je ideální potravinou pro diabetiky a místo nachází v racionálním i redukčním jídelníčku.

Černá čočka s kořenovou zeleninou

Dnes připravím skvělý recept, který je nenáročný na přípravu, čas i finance. Takže, ideální. Tak jdeme na to.

Ingredience: černá čočka s kořenovou zeleninou [4 porce]

  • 250 g černé čočky
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 1 ks čerstvé papriky
  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 list bobkového listu / 1 snítek rozmarýnu / 2 lžičky oregana
  • sůl / pepř
  • ředkvička a jarní cibulka na ozdobu

Postup: Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou zhruba 0,5 centimetru nad vloženou čočku. Vložíme bobkový list a snítku rozmarýnu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a mírně vaříme zhruba 25 minut. Vodu podle potřeby doléváme. Ke konci vaření za stálého míchání necháme vodu vyvařit. Na olivovém oleji začneme restovat nakrájenou papriku, dále přidáme nakrájenou mrkev a celer. A nakonec přidáme oregano.

Jakmile dostane zelenina zlatavou barvu, vložíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Krátce všechno orestujeme, přidáme čočku, promícháme, dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme nakrájenou ředkvičkou a jarní cibulkou. Lehce zakápneme olivovým olejem a ihned servírujeme. Dobrou chuť, přeje kuchař Dragan.

Černá čočka je prostě bomba

Vařená černá čočka je skvělá sama o sobě, stačí ji jen dochutit podle svého. Dále ji můžeme využít jako přílohu k masu, rybám nebo sýrům. Tím, že čočka obsahuje velké množství bílkovin, osobně doporučuji masem spíše šetřit a použít ji hlavně v salátech, se zeleninou nebo v pomazánkách. Může nám také skvěle posloužit jako základ do bezmasých karbanátků nebo sekané.

Když maso, tak třeba panenku v krustě >

Řecké tzatziky s bazalkou >

Candát na másle s pažitkou a salátem >

Pečené fazole babičky Dragici >

Lilek s balkán. sýrem, rajčaty a bazalkou >

A nejen to. Pokud chceme dosáhnout vyváženého spektra esenciálních mastných kyselin, pak musíme v jednom jídle zkombinovat luštěninu a obilovinu. Tak dosáhneme příjmu plnohodnotné bílkoviny. V tomto směru se hodí zkombinovat černou čočku například s rýží. Dočetl jsem se, že ideální poměr je třetina luštěnin ke dvěma třetinám obilovin.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here