Zdravotní pojišťovny rozšiřují nabídku pro diabetiky

0
15170
zdravotni_pojistovny
Ilustrační Foto: ČPZP

Péče o diabetiky se spolu s rostoucím počtem těchto pacientů v Česku rozšiřuje. Zdravotní pojišťovny zavádí do úhrad prevenci diabetické retinopatie i nutriční poradenství. Další benefity nabízejí diabetikům z fondů prevence.

S cukrovkou se jenom v Česku léčí více než jeden milion pacientů a další zhruba čtvrt milionu lidí o tom, že touto nemocí trpí, neví. Podle údajů zdravotních pojišťoven pacientů s diabetem každý rok přibývá a společně s tím i náklady na jejich léčbu. Například u třetí největší pojišťovny České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] se nyní léčí s diabetem 91 tisíc jejích klientů.

„Celkově ČPZP v roce 2022 vynaložila na léčbu diabetu 1,336 miliardy korun. O rok dříve to bylo 1,185 miliardy. Počet pacientů diabetiků stoupl za jediný rok zhruba o 3 700 na loňských téměř 90 tisíc,“ přibližuje vývoj mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Lékaři hovoří o dvou typech onemocnění diabetem. Cukrovka 1. typu patří k autoimunitním onemocněním, kdy slinivka nedokáže produkovat dostatek inzulínu. Tento typ nemoci se rozvíjí obvykle již v dětství a připadá na deset procent všech pacientů s potvrzenou cukrovkou. Zbývajících 90 procent pacientů trpí cukrovkou 2.typu, která většinou vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. U diabetu 2. typu dochází ke snížené sekreci inzulínu ve slinivce.

A pak je tu ještě těhotenská cukrovka rozvíjející se u žen v očekávání. Touto poruchou tvorby inzulínu trpí zhruba tři procenta těhotných žen. Po porodu u většiny z nich nemoc odeznívá.

Cukrovka je vstupní branou dalších onemocnění

Diabetes mellitus neboli cukrovka 2. typu je často vstupenkou k dalším onemocněním, upozorňují lékaři. Většina cukrovkářů trpí vysokým krevním tlakem, postižením nervů, očí a ledvin. Diabetes bývá i příčinou hnisavých diabetických vředů většinou na dolních končetinách, které končívají i amputací. Úplně největší riziko pro diabetiky ale představují podle lékařů kardiovaskulární potíže.

„Diabetikům nejčastěji zkracují život srdečně cévní choroby. Jakmile je diabetes 2. typu diagnostikován, nemoc sama o sobě ho posune do stadia srdečně cévního rizika,“ říká Eva Račická z diabetologické a interní ambulance v Ostravě.

Až polovina diabetiků v České republice podle ní ročně umírá právě na nemoci srdce a cév. Což je podle odborníků vůbec největší potíž při léčbě diabetu 2. typu.

V rozsahu péče o diabetiky se odbornosti neshodnou

Dobrou zprávu pro diabetiky alespoň je, že v Česku už jsou docela běžně dostupné léky snižující, respektive oddalující riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Což platí i pro cévní mozkové choroby a s nimi spojená úmrtí. A na prevenci rozvoje k diabetu přidružených nemocí se zaměřují i zdravotní pojišťovny. Do jejich úhrad v posledních době vstoupila například oční prevence u diabetických pacientů.

ČPZP hradí u poskytovatelů zdravotních služeb v odbornosti diabetologie vyšetření diabetické retinopatie pomocí počítačové analýzy digitálních snímků sítnice,“ potvrzuje Elenka Mazurová.

Tato vyšetření má u pojišťovny podle ní nyní nasmlouváno 61 poskytovatelů zdravotních služeb v odbornosti diabetologie.

Diabetická retinopatie je závažnou komplikací cukrovky. Toto onemocnění postihuje cévy sítnice a může vést k těžkému poškození zraku. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik a postup onemocnění je špatně udržovaná hladina krevního cukru. Významnou roli hraje i to, jak dlouho pacient cukrovkou trpí.

Diabetickou retinopatii nově vyšetří u diabetologa

V souvislosti s rostoucím počtem pacientů se rozvolňují i preskripční omezení. Většinu běžných léčiv na léčbu diabetu dnes pacientovi předepisuje praktický lékař. Moderní léčbu pro komplikovanější onemocnění ale stále drží pojišťovny v kompetencích diabetologů. Jen v některých případech jejich preskripci umožňují delegovaně praktickým lékařům.

Zdravotní pojišťovny a preventivní programy

Zdravotní pojišťovny na diabetiky i prevenci rozvoje nemoci myslí i ve svých programech prevence. Zmiňovaná ČPZP v této oblasti navýšila limity příspěvku vypláceného v rámci preventivních programů. U dětí je tak od letošního ledna možnost čerpání 2 000 korun, což je čtyřnásobek loňské částky. Dospělí si mohou požádat o příspěvek ve výši 1 000 korun, zatímco dříve to bylo 500 korun.

„Letos ČPZP už diabetikům přispěla z fondu prevence více než 2,1 milionu korun. Za celý loňský rok to bylo 795 tisíc korun a předloni 620 tisíc korun,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Příspěvek z programu Diabetes pacienti využijí na nákup produktů a pomůcek určených pro diabetiky. Například na dezinfekci kůže před odběrem krve ke zjištění hodnoty glykemie pomocí glukometru nebo k dezinfekci kůže před podáním inzulínu.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Příspěvek pacientům pojišťovna dále poskytne na testovací proužky pro zjištění glukózy v moči a příslušenství k inzulínové pumpě. Dále na nákup jehel a glukometru. Z příspěvku zaplatí i obuv pro diabetiky zakoupenou v lékárně či prodejně zdravotnických potřeb.

Světový den diabetu si připomínáme 14. listopadu a vyhlašuje ho Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní diabetická federace od roku 1991. Cílem je zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit prevenci cukrovky 2. typu. Světový den diabetu připadá na 14. listopadu, tedy den, kdy se narodil objevitel inzulínu Frederick Banting.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here