V rozsahu péče o diabetiky se odbornosti neshodnou

0
1883
pece_o_diabetiky
Foto: Pixabay.com

V Česku chybí více než 160 diabetologů. Jejich nedostatek negativně dopadá do péče o diabetiky. Komise pro odborné standardní diagnostické a léčebné postupy ministerstva zdravotnictví navíc odsunuje schválení standardů pro léčbu diabetu.

V rozsahu péče o diabetiky tak zatím není jasno. Kdo má diagnózu diabetes mellitus, ví, jak obtížně se někdy dostává ke specialistovi. Stává se, že na volný termín pacienti čekají i několik měsíců. Získat všechny informace a dostat správnou léčbu včas je přitom nesmírně důležité pro zdraví pacienta.

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR v republice chybí 163 diabetologů. Přesto ministerská Komise pro odborné standardní diagnostické a léčebné postupy neschválila standardy pro edukaci a léčbu diabetu. Odmítla o nich dokonce jednat, dokud endokrinologové nebudou mít stejné kompetence jako současní diabetologové.

Svaz diabetiků, Česká diabetologická komora a Sdružení na ochranu práv pacientů ale tvrdí, že endokrinologové, kterých je v Česku také extrémní nedostatek, neléčí diabetické pacienty. Starají se o jiné nemocné a používají i jiné léčebné a diagnostické metody.

Včasná a správná kompenzace diabetu je zásadní

Samostatný obor diabetologie, poruchy metabolismu a výživy se v České republice rozvíjí skoro šedesát let a stále nabírá na významu. Cukrovkou totiž trpí stále více obyvatel, včetně mladých lidí.

„Pokud se toto nevyléčitelné onemocnění správně neléčí, zvyšuje riziko závažných komplikací, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetická noha, slepota, selhání ledvin, a může zkrátit život o 20 až 25 let,” upozorňuje diabetolog Matěj Vodička na sociální síti X.

Cukrovky se lidé v Česku nebojí a vesele dál hodují

Podtrhuje, že diabetolog podle většiny pacientů léčí cukrovku, endokrinolog pak štítnou žlázu. Současná diabetologie navíc stále více vzdaluje endokrinologii a její diagnostické a léčebné postupy zasahují více do kardiologie, nefrologie nebo interny.

„To je důvod, proč se za posledních dvanáct let nikde na světě diabetologie nespojila s endokrinologií, ale naopak se diabetologie osamostatňuje,” přidává Barbora Doležalová, lékařka České diabetologické komory.

Podle ní neexistuje žádný důvod, aby se diabetologie stala v České republice součástí endokrinologie. A i sdružení na ochranu práv pacientů ČR se obává, že změny ohrozí dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro pacienty s diabetem, kterých každoročně přibývá.

Péče o diabetiky v ordinacích praktických lékařů

Podle ministerstva zdravotnictví by se o některé diabetické pacienty mohli postarat praktičtí lékaři. I ti by měli mít podle něj větší kompetence v léčbě diabetu. Avšak i zde diabetologové změnu jakéhokoliv léčebného postupu nechtějí. Léčba diabetu by se vrátila o desítky let zpátky, tvrdí.

Ministerstvo se brání tím, že změna ještě není zcela připravena. Diskutuje se o ní teď s diabetology a praktickými lékaři. Argumentuje pak i tím, že praktici se mají o diabetické pacienty starat v době mezi návštěvami specialistů. To by bylo zhruba jednou ročně.

Úřad i uvádí, že v zahraničí, například v USA a v evropských zemích, jako je Nizozemsko, Švédsko a Velká Británie, léčí specialisté pouze vážné diabetické pacienty. Anebo ty, u kterých již cukrovka způsobila další zdravotní komplikace. Ostatní, tedy zaléčení pacienti, zůstávají v péči praktických lékařů.

Diabetickou retinopatii nově vyšetří u diabetologa

Podle něj by opatření dočasně vyřešilo problémy, kdy specialistů v oboru diabetologie spíše ubývá a obor není pro mladé lékaře příliš atraktivní.

„Diabetologové podle resortu jen zbytečně znepokojují pacienty,” uvedl úřad.

První kroky k rozšíření péče o pacienty v ordinacích praktických lékařů podle něj navíc již vešly do praxe. Necelý rok praktici provádějí předoperační vyšetření. Od konce loňského roku jim vyhláška dává také větší kompetence v léčbě vysokého krevního tlaku.

Diabetiků v Česku ročně přibydou desítky tisíc

Cukrovka neboli diabetes mellitus je chronické onemocnění, které neumí současná medicína úplně vyléčit. Při spolupráci pacienta, respektive při dodržování režimových opatření a léčby ale dokáže nemoc účinně léčit. Cukrovkou v České republice trpí kolem jednoho milionu lidí a každoročně přibyde kolem 60 tisíc pacientů s nově diagnostikovaným diabetem, nejčastěji 2. typu. Právě k jeho rozvoji dochází kvůli špatnému stravování, nedostatku pohybu a stresu. K jeho vzniku přispívá kouření a pití alkoholu.

Doplněk stravy pomáhá zhojovat otevřené rány i covid

„Celosvětově je diabetes mellitus nejčastější příčinou slepoty, nejčastější příčinou amputace dolních končetin,“ uvádí zástupci České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Kolem 40 procent pacientů s chronickým selháním ledvin, které se léčí pomocí umělé ledviny nebo jinými způsoby náhrady ledvin, mají diabetes.

Michaela Hanelová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here