Doplněk stravy pomáhá zhojovat otevřené rány i covid

10
51943
doplnek_stravy
Ilustrační foto: Nemocnice Sokolov

V Nemocnici Sokolov doporučují k podpoře hojení proleženin, diabetických noh, bércových vředů i popálenin doplněk stravy, který uvolňuje do těla signální molekulu oxidu dusnatého. Doplněk stravy se osvědčil i u pacientů s covidem.

Před necelými dvěma roky na oddělení chirurgie Nemocnice Sokolov otestovali účinky doplňku stravy uvolňujícího oxid dusnatý [NO] pro léčbu ran i covidu-19. Pilotní studie prokázala jeho potenciální přínos pro pacienty s těmito diagnózami.

Přípravek obsahuje tři aminokyseliny [L-arginin, L-citrulin a L-ornitin]. Signální molekula NO se do těla uvolňuje při trávení. Do studie zdravotníci vybrali pacienty s postcovidovými problémy a dlouhodobě se nehojícími ránami.

„Přípravek, který využíváme, není ani tak výjimečný svým složením ale technologií zpracování, která je výrobním tajemstvím. Přípravek uvolňuje do těla oxid dusnatý, čímž zlepšuje prokrvení a mikrocirkulaci krve v tkáních. Tím pádem se nám velice dobře hojí rány a doba hojení se zkracuje na polovinu času v porovnání s hojením bez použití tohoto doplňku stravy,“ vysvětluje vedoucí nemocniční lékárny PharmDr. Ludmila Debnárová.

Uvádí, že takzvaná biomodulační stimulace molekul aminokyselin zajišťuje jejich maximální využití lidským tělem. Za hlavní výhodu doplňku stravy zmiňuje, že poskytuje poškozeným tkáním stavební materiál pro sebeobnovu a podle pozorování u pacientů se lze i domnívat, že napomáhá urychlení léčby covidu bez postcovidového syndromu.

„Oxid dusnatý zlepšuje otevření, vazodilataci, cév. Tím se dostává do tkání více kyslíku a ostatních látek nezbytných pro zdravé fungování celého těla. V praxi zlepšuje a reguluje krevní tok v celém těle,“ vysvětluje Ludmila Debnárová.

Zdůrazňuje i to, že za objevení signální molekuly NO a jejích účinků v roce 1986 získal tým amerického farmaceuta a biochemika Louise Ignarra v roce 1998 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

Jedním z účastníků studie byl i Milan Žovinec z Rotavy

„Večer mě začalo bolet na prsou. Měl jsem strašné bolesti na pravé straně. Zavolali jsme lékaře, protože jsem měl horečky a začal jsem hodně kašlat. Tak přijela záchranka. Zjistili, že mám covid, vysoké horečky, odvezli mě do Nemocnice Sokolov,“ vypráví Milan Žovinec.

V nemocnici ho okamžitě hospitalizovali na Multioborové jednotce intenzivní péče [MOJIP]. Tam strávil několik dní. Následně ho přeložili na Anesteziologické a resuscitační oddělení [ARO].

„Byl jsem po endoprotézách. Protože jsem se málo pohyboval, bolelo mě dost v kyčlích. Jedinou úlevu od bolestí mi přinášela poloha na zádech. Asi po měsíci se mi udělaly velké rány na zádech a na patách. Doktoři říkali, že mám záda komplet otevřený, že mám dekubity, to jsou proleženiny obrovských rozměrů,“ vzpomíná Milan Žovinec.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Z ARO ho lékaři přeložili na chirurgické oddělení a následně rehabilitační oddělení. Zároveň mu v práškově formě nasadili doplněk stravy uvolňující oxid dusnatý.

„Nevím, co mi to dávali, ale fakt je, že se mi zlepšily jak rány, tak covid. A to, jak jsem vyrozuměl, mi moc šancí na přežití nedávali. Taky mi je už přes 80 let,“ říká dnes již zcela bez ran a covidu Milan Žovinec, který v nemocnici pobyl tři měsíce.

Léčba byla rychlejší, tvrdí vrchní sestra

Efektivní účinky přípravku uvolňujícího oxid dusnatý potvrzuje i vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice Sokolov Pavla Velická.

„Po nasazení daného přípravku pacientům se doba léčby skutečně podstatně zkrátila. Třeba u diabetické nohy, jejíž léčba trvá tři až čtyři měsíce, se zkrátila na dva měsíce. U dehiscence, rozestupu operační rány, trvalo hojení měsíc. Což bylo velmi překvapivé,“ říká.

Přesto upozorňuje, že tento doplněk stravy v rámci své studie nemocnice nasadila u počtu pacientů, který nezaručuje, že za rychlejší léčbou stojí právě daný přípravek. Lze se o tom podle ní i tak velmi vážně domnívat. I proto ho lékaři chirurgického oddělení v Nemocnici Sokolov doporučují nadále nasazovat v následujících případech.

  • Dekubity [proleženiny]
  • Diabetické nohy
  • Bércové vředy na žilním podkladu
  • Pooperační komplikované rány
  • Popáleniny

Výzkumy ze zámoří ohledně této plynné molekuly prokazují, že NO produkuje výstelka v našich cévách. A sám NO má mnoho blahodárných účinků. Snižuje cholesterol. Chrání před kardiovaskulárními onemocněními, protože snižuje krevní tlak. Rozšiřuje cévy, brání tvorbě krevních sraženin, čímž předchází infarktu a mrtvici. Slouží i jako prevence komplikací u diabetiků, ale i jako prevence před Alzheimerovou nemocí, protože zlepšuje paměť. A to nejlepší nakonec – pomáhá i při léčbě erektilní dysfunkce.

Doplněk stravy s NO pomáhá i při léčbě covidu-19

PharmDr. Ludmila Debnárová upozorňuje, že účinky NO v Nemocnici Sokolov pozorovali i při léčbě covidu. Rozhodně ale netvrdí, že jde o “zázračný lék”. Připomíná, že jde stále jen o doplněk stravy, který ale může prospět nejednomu pacientovi.

„Skepticismus některých odborníků k potravinovým doplňkům není často namístě, a to jenom proto, že na rozdíl od léků nemají tyto produkty klinické studie o jejich účinku. Aminokyseliny jsou ale součástí stravy člověka, a jídlo se klinicky netestuje,“ ztotožňuje se se slovy objevitele této molekuly.

Před covidem chrání i předem podané protilátky

Odvolává se i na výsledky studie jednoho z výrobců léků, který pracuje s NO. Podle ní vědci aplikovali terapeutické dávky NO na buňky infikované covidem. A v 99,9 procentech došlo k snížení virové nálože již po 24 hodinách oproti virové náloži pozorované na neošetřených buňkách. Na infikovaných buňkách podle studie nedošlo k poškození a ani smrti buněk.

„Oxid dusnatý bývá označován jako molekula kardiovaskulárního zdraví a někdy i jako molekula života nebo krevní plyn. Objev oxidu dusnatého a jeho funkce je jedním z nejdůležitějších v dějinách kardiovaskulární medicíny,“ vysvětluje Debnárová.

Co se týče dávkování přípravku, zkušenosti z Nemocnice Sokolov hovoří pro dávkování pouze v malých gramech. Tedy žádné koktejly jako u NO boosterů, které se často používají ve fitness centrech.

Daniel Tácha

10 KOMENTÁŘE

  1. Hezky článek, který ovšem čtenáři nepřináší žádné jméno volné prodejneho doplňku stravy. Také bych ráda znala jméno. Prosím o doplneni. Dekuji

  2. Dobrý den, tento potravinový doplněk se jmenuje L-complex H-Technology. Je v kapslích a v prášku. Doporučuji objednat kapsle, prášek samotný není chutný. Můžete si ho objednat přímo od výrobce na mailové adrese hricik@l-complex.sk
    Do poznámky napište Zdravé zprávy.
    Dávku, kterou jsme použili ve studii doporučuji i ostatním pacientům naší nemocniční lékárny, a to 6g na den, což odpovídá 12 kapslím. Rozložte si dávku 3x denně 4 kapsle nebo 4x denně 3 kapsle. Ideální je rozložit si kapsle do celé aktivní části dne. Balení obsahuje 200 kapslí. Na měsíc budete tedy potřebovat dvě balení.
    U většiny pacientů jsme pozorovali úlevu od potíží a hojení již do měsíce. Doporučuji u chronických problémů počítat s dávkou minimálně 6 měsíců, stejně jako u nás ve studii. Zvlášť diabetická noha je běh na dlouhou trať a péče nikdy nekončí.
    PharmDr. Debnárová Ludmila

    • Dobry den pani doktorko pomohl by tento pripravek i u zilni nedostatecnosti??? Nebo musi byt vylozene otevrena rana??

      • Dobrý den, paní Fleková, u žilní nedostatečnosti jsme pozorovali snížení bolestivosti a zlepšení prokrvení nohou. Léky, které od Vašeho lékaře užíváte, pak působí mnohem lépe díky podpořené cirkulaci.
        Pokud máte závažné problémy, užijte dávku, kterou popisuji.

  3. 2500,- kč.na měsíc je strašně drahé a za 6 měsíců je to 15000,-kč tak to si mohou dovolit jen bohatí lidé a ti chudí ať trpí a připište tam ještě dobře jim tak.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here