Švédsko mládeži nedoporučilo očkování proti covidu

0
1562
svedsko
Ilustrační foto: Pixabay.com

Onemocnění covid-19 nepředstavuje pro mládež od 12 do 17 let zvlášť vysoké zdravotní riziko, domnívají se zástupci švédské agentury pro veřejné zdraví. Proto mládeži Švédsko od listopadu očkování proti covidu již nedoporučí.

Úpravu doporučení oznámila švédská agentura pro veřejné zdraví [Public Health Agency Of Sweden] minulý týden v pátek [30.9.]. V platnost vejde 1. listopadu. Informaci přinesl švédský zpravodajský server The Local.

„Celkově pozorujeme, že při onemocnění covidem-19 vyžadují děti a mladí lidé jen zřídka péči… A ta míra ještě klesla při šíření varianty omikron,” uvedl šéf zdravotnické agentury Sören Andersson.

Prakticky to znamená, že od 1. listopadu zdravotní úřady ve Švédsku doporučí očkování proti covidu-19 pouze dětem v určitých zranitelných skupinách. A tedy jim ho i nabídnou.

Obyvatelům starším 18 let pak Švédsko nadále doporučuje očkování třemi dávkami. Seniorům ve věku 65 let a více doporučují švédské zdravotnické autority čtyři dávky očkování. Poslední pracovní den [30.9.] minulého týdne zdravotní úřady ve Švédsku potvrdily 1 104 nových nákaz koronavirem. To je ve srovnání se stejným dnem v Česku přibližně třikrát méně. Ve Švédsku žije cca 10,35 milionu obyvatel.

EU mládeži od 12 let nabízí už i upravené vakcíny

Zájemci ve věku dvanáct a více let už se mohou v zemích EU nechat proti covidu-19 přeočkovat dokonce i upravenými vakcínami proti omikron subvariantám BA.4 a BA.5. Pokud už mají za sebou základní neboli primovakcinaci [základní očkovací schéma, pozn. red.] proti covidu. Rozhodli o tom na doporučení EMA zástupci Evropské komise [EK].

„Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 je určen k použití u lidí ve věku 12 let a starších, kteří absolvovali alespoň základní očkování proti covid-19. Tato vakcína je upravenou verzí mRNA vakcíny covid-19 Comirnaty [Pfizer/BioNTech],“ uvádí ve své zprávě EMA.

Upravené vakcíny proti covidu dostanou jen ti očkovaní

Vakcíny výrobci přizpůsobili tak, aby lépe odpovídaly cirkulujícím variantám SARS-CoV-2. Čímž se očekává zajištění širší ochrany proti různým variantám omikronu.

„Včasné posouzení dostupných údajů o těchto upravených vakcínách umožní jejich včasné nasazení v podzimních očkovacích kampaních,“ dodávají zástupci EMA.

Posilovací dávky EK povolila dávat dětem od 5 let

Podle rozhodnutí Evropské komise [EK] o změně registrace pro vakcínu Comirnaty společností Pfizer/BioNTech vydaného 16. září 2022, mohou unijní země přistoupit k podávání posilovacích dávek této mRNA vakcíny také dětem od pěti do 11 let. Ke změně přistoupila EK po zhodnocení přeočkování odborníky z Výboru pro humánní léčivé přípravky [CHMP] Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA].

„Posilovací dávka vakcíny Comirnaty může být u dětí ve věku 5 až 11 let podána za nejméně 6 měsíců po základním očkování,“ uvádí zástupci EMA.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Kromě této rozšířené indikace do textů k přípravku výrobci přidají ještě informaci, že omezené údaje ukazují, že riziko myokarditidy a perikarditidy je po očkování vakcínou Comirnaty u dětí ve věku od 5 do 11 let pravděpodobně nižší než ve věku od 12 do 17 let.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here