Upravené vakcíny proti covidu dostanou jen ti očkovaní

1
20863
dostanou
Foto: Pixabay.com

Každý týden má do Česka přijít 700 tisíc dávek upravených vakcín proti omikron variantě viru BA.1. Lidé, jež se rozhodnou pro základní očkování, kterých je kolem 35 procent, ale dostanou původní vakcíny. Těch má Česko kolem pěti milionů.

Upravenými vakcínami proti omikron subvariantě BA.1 společností Pfizer a BioNTech se v Česku očkuje od minulého týdne. Od pondělí 12. září se mohou lidé k takovému očkování i registrovat pomocí centrálního rezervačního systému. A tento týden podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] navíc dorazí upravené vakcíny proti stejné subvariantě omikronu od amerického výrobce Moderna.

„V nejbližších dnech bude na očkovacích místech dostupná také adaptovaná vakcína Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1,“ tvrdí mluvčí resortu Ondřej Jakob.

V obou případech se upravenými preparáty ale mohou nechat očkovat pouze zájemci, kteří už mají za sebou základní očkovací schéma. Navíc vždy starší dvancti let, protože Evropská komise [EK] obě látky schválila na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] pouze jako posilovací dávky pro osoby ve věku dvanáct a více let.

„Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.1 lze podat pouze jako posilující dávku osobám od 12 let s odstupem 3 měsíců od poslední dávky,“ informuje MZ ČR a stejnou větu uvádí i u upravené vakcíny proti omikron subvariantě společnosti Moderna.

Dosud neočkovaní dostanou původní vakcíny

I přesto, že podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice [Piráti] bude Česko dostávat 700 tisíc modifikovaných vakcín proti subvariantě BA.1 do týdne, lidé bez základního očkování proti covidu-19, dostanou v případě zájmu o očkování původní vakcíny.

„Pro základní očkovací schéma je tak i nadále využívána vakcína s původním složením,“ upozorňují zástupci resortu.

Vakcíny proti BA.1 omikronu dostanou děti už od 12 let

Na první dvě dávky se zájemci nemusejí stále ani registrovat. V očkovacích místech jim látku zdravotníci podají i bez předchozí registrace. Anebo i ve standardním režimu po provedení registrace s odkazem zde.

Očkovací místa, která podávají jako posilovací dávku novou vakcínu proti covidu, lidé najdou i na webu ministerstva. Očkovat se jí mohou nejméně tři měsíce od dokončení základního očkování zatím na 54 místech v zemi. Postupně očkovacích míst údajně přibude.

Bez očkování v Česku zůstává přes třetina obyvatel

Bez očkování proti covidu-19 v Česku podle dat MZ ČR stále zůstává téměř 35 procent populace. To je přibližně 3,5 milionu osob. Nejvíce neočkovaných mezi dospělými je ve věkové skupině 30 až 34 let [cca 37 %], mladistvých ve věku 12 až 17 let není proti covidu očkováním chráněno zhruba 46 procent.

Oproti tomu jedno další posilující očkování dostalo 38 procent lidí. Druhou posilovací dávku dostala necelá dvě procenta osob, to je téměř 199 tisíc lidí.

Vakcíny proti covidu snižují i riziko postcovidu

V Česku tak budou koncem tohoto týdne dostupné dvě mRNA upravené vakcíny proti omikron variantě BA.1. Podle náměstka Pavlovice si v očkovacích centrech nebudou zájemci o posilovací dávku očkování sami vybírat ani z těchto vakcín.

„Finální rozhodnutí, jakou vakcínu podat, je ale vždy na lékaři, který je na očkovacím místě,“ řekl náměstek.

Česko by podle něj mělo dostávat asi 700 tisíc dávek nových vakcín týdně, vždy těch nejnověji schválených. V současné době jsou to očkovací látky upravené na kmen omikronu BA.1, který v Česku převažoval na začátku letošního roku.

Ještě novější vakcíny upravené proti BA.4 a BA.5 variantě omikronu, které se nyní ve světě nejvíce šíří, by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] mohly do Česka dorazit v druhé polovině září. Nyní je totiž stále ještě hodnotí evropský lékový regulátor.

–VRN/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here