Diabetickou retinopatii nově vyšetří u diabetologa

0
2237
diabetologa
Ilustrační foto: Pixabay.com

Diabetici se dočkají preventivního vyšetření očí přímo v ambulanci diabetologa. Zdravotní pojišťovny do úhrad zavádějí nový výkon, který zhodnotí riziko diabetické retinopatie, tedy poškození zraku v důsledku onemocnění cukrovkou.

Dosud se pacienti s diagnostikovaným diabetem 1. a 2. typu na preventivní oční vyšetření objednávali k oftalmologovi. Dlouhé čekací doby a obecně nutnost návštěvy dalšího specialisty však mnoho pacientů od preventivního, pro diabetika však zásadního vyšetření, často odradily. Nyní proto zdravotní pojišťovny postupně zavádějí hrazené oftalmologické vyšetření přímo v ordinaci diabetologa.

Automatizovaný screening diabetické retinopatie v ambulanci diabetologa je zcela inovativní řešení, které usnadní přístup pacientů k tomuto důležitému vyšetření. Při včasném záchytu diabetické retinopatie je možné předcházet rozvoji závažnějších forem poškození očí, které mohou až ohrozit zrak,“ vítá zavádění nového výkonu předseda České diabetologické společnosti prof. Martin Prázný.

Vyzdvihuje i podstatně lepší komfort pro pacienta. Vyšetření se totiž provádí bez rozkapání očí a jak již bylo zmíněno, při pravidelné návštěvě v diabetologické ambulanci.

„Pokud není zjištěno podezření na retinopatii u diabetologa, pacient již nemusí na screening k oftalmologovi,“ dodává Prázný.

Vyšetření diabetické retinopatie přímo u diabetologa

Screeningové oftalmologické vyšetření přímo v ordinaci diabetologa by tak mělo podle zástupců zdravotních pojišťoven stejně jako lékařů snížit počty diabetiků bez preventivního vyšetření diabetické retinopatie. A současně by se měl zvýšit počet pacientů, kteří se včas dostanou ke specializované zdravotní péči u oftalmologa. V Česku žije zhruba 100 tisíc cukrovkářů s diagnostikovanou diabetickou retinopatií. Přibližně u dvou tisíc z nich způsobilo onemocnění úplnou slepotu.

Od srpna hrazené vyšetření diabetické retinopatie v ambulanci diabetologa zavedla Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR].

„Vyšetření by se mělo provádět jednou ročně u všech dispenzarizovaných pacientů s diabetem, u nichž nebyl dříve diagnostikován zákal optických médií nebo diabetická retinopatie,“ přibližuje podmínky výkonu tisková mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

O nasmlouvání výkonu mohou pojišťovnu podle ní požádat poskytovatelé zdravotních služeb v odbornosti diabetologie se zájmem zavedení takového screeningu do svých praxí. K čemuž ale potřebují i speciální přístrojové vybavení k počítačové analýze digitálních snímků sítnice.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Ambulantního vyšetření diabetické retinopatie se od srpna dočkali i klienti Oborové zdravotní pojišťovny [OZP]. A důvody pro zavedení výkonu jsou stejné jako u VZP ČR. Pacienti kvůli nutnosti návštěvy dalšího specialisty – oftalmologa – na vyšetření často rezignují. Což u diabetiků vede k pozdnímu odhalení poškození očí.

„Jednou ze závažných komplikací onemocnění diabetes mellitus je právě diabetická retinopatie, která je vyšetřením očního pozadí zjišťována. Podle statistik je tato komplikace diabetu nejčastější příčinou slepoty pacientů produktivního věku prakticky ve všech průmyslově vyspělých zemích,” říká zdravotní ředitelka OZP Jitka Vojtová.

Od oftalmologického vyšetření přímo v diabetologické ordinaci si pojišťovna slibuje usnadnění přístupu k vyšetření i zlepšení komfortu pacienta.

Zavedení automatizovaného screeningu diabetické retinopatie pro své klienty zvažuje i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP], jak pro ZdraveZpravy.cz potvrdila její mluvčí Elenka Mazurová.

„ČPZP podporuje zavádění inovativních digitálních technologií do prevence závažných onemocnění a případná úhrada respektive i konkrétní podmínky úhrady uvedené metody v rámci prevence diabetické retinopatie bude projednávána s Českou diabetologickou společností ČLS JEP a koordinována v rámci Svazu zdravotních pojišťoven ČR,“ řekla.

Diabetes je vstupenkou k dalším nemocem

Diabetiků převážně 2. typu celosvětově přibývá. V Česku diabetes 2. typu trápí přibližně milion lidí a průměrný věk pacientů rok od roku klesá. V Česku je tak diabetik každý desátý člověk. A z 90 procent jde právě o diabetiky druhého typu. Což přímo souvisí s nezdravým způsobem života, s nedostatkem pohybu, nadměrnou konzumací živočišných tuků, sladkých pokrmů a sladkých nápojů.

Naděje na obrat co do počtu diabetiků a jejich věku jsou však podle lékařů mizivé. Diabetes 2. typu totiž úzce souvisí s nadváhou a obezitou a počty nejen obézních dospělých, ale i obézních dětí dlouhodobě narůstají.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

Cukrovka 2. typu je metabolické onemocnění vážící se na další vážné zdravotní potíže. Jako je vysoký krevní tlak, postižení nervů, ledvin a zmiňovaných očí. Diabetes 2. typu často bývá příčinou vzniku hnisavých diabetických vředů většinou na dolních končetinách. Podle údajů z roku 2016 lékaři jen v tomto roce amputovali dolní končetiny téměř 10 tisícům diabetikům. K vůbec nejvíce přidruženým nemocem diabetiků patří srdečně cévní nemoci. Podle Evy Račické z ostravské diabetologické a interní ambulance u nás polovina diabetiků umírá právě na nemoci srdce a cév.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here