Gratias opět hledá nejlepší sociální pracovníky

0
576
Gratias
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] vyhlásilo šestý ročník udílení cen Gratias, které získávají sociální pracovníci a pracovnice. Od 19.8. mohou lidé navrhovat kandidátky a kandidáty na ocenění.

Cena má zvýšit prestiž profese sociálních pracovníků a poukázat na její přínosy. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční příští rok 21. března. Na toto datum připadá Světový den sociální práce. Ten Mezinárodní federace sociálních pracovníků [IFSW] poprvé vyhlásila v roce 1983. Ocenění získají plaketu Gratias a písemné potvrzení o získání ocenění.

„Někdy na sociální pracovníky společnost zapomíná. Mluví se o hasičích, policistech, učitelích. Vidíme, že sociální pracovníci hrají klíčovou roli při zvládání následků povodní, tornáda, covidové epidemie či v uprchlické vlně,” uvedl ministr Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Nominace mohou do konce října prostřednictvím online formuláře zasílat kolegové, nadřízení, příbuzní nebo přátelé. Poslat mohou jen jeden návrh. Podle údajů ministerstva v Česku vykonává profesi sociální pracovnice nebo pracovníka na 17 800 osob. Z nich 10 900 působí v sociálních službách. Dalších 5 600 pracuje v úřadech a na radnicích. Resort zdravotnictví jich má 670, resort školství 450. Přes dvě stovky jich pracují v resortech spravedlnosti, obrany, vnitra a zemědělství.

Jak funguje ocenění Gratias

Ocenění se uděluje v pěti kategoriích. A to za sociální práci ve veřejné správě, v sociálních službách, ve zdravotnických zařízeních, ve vězeňství a školách a za významný přínos.

V první fázi procesu navrhovatel vyplní základní informace, jméno a příjmení nominujícího, jméno a příjmení nominovaného. Dále vyplní kontakt na obě osoby, jejich souhlasy se zpracováním osobních údajů, vztah nominujícího k nominovanému, důvody nominace a podrobnější popis těchto důvodů.

Neziskovka, jež sama bojuje o přežití, pomáhá Ukrajině

Ve druhé fázi nominované osloví tajemník hodnotící komise s žádostí o vyplnění formuláře s doplňujícími otázkami a zasláním dalších relevantních dokumentů. To je například životopis, osvědčení, kopie článku, fotografie apod. Nominovaný také čestně prohlásí, že splňuje odbornou způsobilost podle § 110 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a v současné době vykonává profesi sociálního pracovníka.

Po ukončení termínu pro zasílání nominací tajemník předá zaslané dokumenty hodnotící komisi, která rozhodne o vítězích. Hodnotící komise se skládá ze zástupců MPSV a odborníků z oblasti sociální práce.

128 nominací loni neukazuje na velký zájem o soutěž

Za dosavadních pět ročníků pořadatelé dostali podle Andrey Tajanovské z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR] na 730 nominací. Nejvíc jich přišlo v roce 2019, a to 231. Loni jich dorazilo 128.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

A když už jsme v těch oceněních, dodejme, že APSS ČR se loni stala nejlepší asociací v sektoru sociálních služeb ve střední Evropě. Ocenění získala od EU Business News v rámci European Enterprise Awards za rok 2021. EU Business News uděluje pravidelně ocenění nejúspěšnějším podnikům a organizacím v regionálních kategoriích v Německu, Irsku, Skandinávii a v nadregionální kategorii v celé Evropě. Obdobné ocenění v rámci EU Business News dostaly i ZdraveZpravy.cz v kategorii médií se zdravotnickou tématikou.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here