Neziskovka, jež sama bojuje o přežití, pomáhá Ukrajině

0
788
neziskovka
12. března vyšla ukrajinská dívka Diana z krytu, aby se nadechla čerstvého vzduchu. Zásah rakety ji těžce zranil. Diana utrpěla poranění hlavy, nohy a ruky střepinou. Byla úspěšně, ale dlouze resuscitována. / Foto: Gerisole

Na Ukrajině pomáhá i sanitní vůz neziskové organizace Girasole z Hustopečí. Neziskovka na Břeclavsku poskytuje služby péče o seniory a osoby s postižením. Teď na Ukrajinu vozí zdravotnický materiál a z Ukrajiny vážně nemocné děti.

Neziskovka Girasole na Hustopečsku provozuje osobní asistenci a tísňovou péči pro seniory a osoby s postižením. Nabízí domácí hospic a služby pro nevyléčitelně nemocné, včetně podpory domácích pečujících. Nyní si přibrala pomoc Ukrajině. Její sanitní vůz byl zatím na Ukrajině v týdenních intervalech čtyřikrát.

„Prvotním záměrem bylo vzít sanitku a přivézt na Ukrajinu humanitární pomoc. K dispozici ale máme sanitní vůz v plném vybavení, ve standardu zdravotnické záchranné péče, a protože jsme sami zdravotníci a záchranáři, chtěli jsme tam i týden zůstat a se zdravotní péčí pomáhat,” popisuje ředitel zapsaného spolku Miroslav Prchal.

V začátcích projekt Sanitka pro Ukrajinu podpořily firmy fungující na Hustopečsku. Byla to společnost Moss logistics, Scott Automation, Česká spořitelna nebo Delico Mat.

„To byli vůbec první dárci, kteří nám do 24 hodin přislíbili finanční pomoc. Takže jsme věděli, že s pomocí Ukrajině můžeme začít. Že nezatížíme náš už tak napjatý rozpočet. Že do něj nezatneme ´sekyru´, kterou si nemůžeme dovolit,“ říká pro ZdraveZpravy.cz Miroslav Prchal.

Následně dle jeho slov významně přispěla i pražská pobočka britské právnické kanceláře Clifford Chance LLP.

„To jsme valili oči. Na druhou stranu těch velkých i malých dárců je k dnešnímu dni zhruba osm desítek. A všichni jsou důležití,“ dodává ředitel neziskové organizace.

Finanční pomoc přišla i ze Základní umělecké školy Velké Pavlovice. Ta uspořádala společný koncert ukrajinských dětí v Česku a svých žáků. Na koncertě ZUŠ vybrala 22 tisíc korun.

Příběhů dětí, které potřebují pomoc, jsou desítky

Od té doby lidé z neziskové organizace ve svém voze převezli do Polska více než 50 dětí převážně s onkologickým onemocněním, které by nyní na Ukrajině neměly patřičnou péči.

Na svém facebookovém profilu zástupci Girasole popisují například příběh čtyřleté dívenky, která ochrnula na pravou polovinu těla a vyšetření ukázalo na nádor na mozku.

„Dítě potřebovalo složitou neurochirurgickou operaci a další terapii. Ale jaká to je léčba, když při každém leteckém poplachu musíte stěhovat celé oddělení do sklepa,” říká Miroslav Prchal s tím, že lvovská nemocnice, kde dítě skončilo, je přeplněná dětskými pacienty z celé Ukrajiny.

V rámci mezinárodní spolupráce se pak rozhodlo, že operaci i léčbu dívka podstoupí v Polsku. Na letiště polského Řešova ji k dalšímu transportu do Varšavy převezla právě sanitka z Hustopečí.

S vážně nemocnými uprchlíky Česku pomůžou země EU

Jsou tu i další příběhy. 12. března vyšla ukrajinská dívka Diana z krytu, aby se nadechla čerstvého vzduchu. Zásah rakety ji těžce zranil. Diana utrpěla poranění hlavy, nohy a ruky střepinou. Byla úspěšně, ale dlouze resuscitována. V květnu se měla účastnit tanečních závodů v Paříži.

„Dianku jsme přivezli z evakuačního vlaku do nemocnice ve Lvově. O pár dnů později do ´létající nemocnice´ německé Luftwaffe do polského Rzeszowa, odkud odletěla do Německa. Před pár dny přišel jednomu z kolegů pozdrav z německé nemocnice,“ uvádějí zástupci neziskovky na svém profilu.

Dodávají, že Diana sice netančí v Paříži, ale žije, je v bezpečí a má tu nejlepší léčbu. Pomoc takovým pacientům vnímají jako čest.
„Ty osudy jsou strašné, těžké. Zvláště utrpení dětí, které za nic nemohou,” tvrdí.

Na Ukrajině se zdravotníci z Hustopečí začlenili do mezinárodní skupiny. Její členové pomáhají ukrajinským nemocnicím a místní záchranné službě s evakuací pacientů, především dětí s onkologickým onemocněním. Jsou v ní například i Italové nebo Poláci.

„V rámci mezinárodní skupiny jede vždy velký konvoj, jde o 15 až 20 sanitek,” vysvětluje Miroslav Prchal.

Děti ze lvovské nemocnice jeho organizace předává v polském Řešově k dalšímu převozu. Nejčastěji jde podle něj o odvoz dětí do konkrétní polské nemocnice, kde je domluveno přijetí těchto pacientů k onkologické léčbě.

„Ukrajinské nemocnice jejich péči nyní jednoduše nestíhají. Spousta nemocnic je poničených, zničených, tlak na ně je nyní značný,” upřesňuje.

Neziskovka pomáhá, jak může, i ona ale bojuje o přežití

Miroslav Prchal tvrdí, že by děti s onkologickým onemocněním vozili z Ukrajiny i do českých zařízení. Jednat o tom chce s ministerstvem zdravotnictví. Uvedl, že další mise sanitku zřejmě čeká na začátku června. Potřeba k tomu jsou ale peníze. A tak neziskovka pořádá sbírku na svých webových stránkách i k tomu určené aplikaci.

„Skončilo to tím, že jsme na internetu spustili kampaň a řekli jsme si, že na Ukrajinu budeme jezdit do chvíle, do kdy budou peníze,” vysvětluje Miroslav Prchal.

Není to přitom poprvé, kdy neziskovka žádá o peníze veřejnost. Celoročně vybírá peníze na to, aby mohla poskytovat své služby seniorům a postiženým lidem ve svém regionu. Budoucnost jejích služeb je i tak nejistá.

„Je možné, že v říjnu, v listopadu už nebudeme mít peníze, abychom pokračovali. Zatím to zvládáme, protože je teprve první polovina roku. Ale rozpočty jsme plánovali koncem loňska. A nikdo nepočítal s tak rychlým zdražením energií a paliv. Ty jsou pro nás klíčové, protože naše služby poskytujeme v domácím prostředí. Za našimi klienty tedy musíme dojet,” říká Miroslav Prchal pro ZdraveZpravy.cz.

Sociální služby volají SOS. Stát jim sebral dvě miliardy

Věří, že stát, který si sociální služby prostřednictvím krajů objednává i od neziskových organizací, jeho organizaci, ale i tisícům dalších v zemi pomůže. Situace se dle jeho slov vzhledem k nízké státní a ostatní nejisté podpoře a zdražování totiž stává neúnosná.

„Stát by se k tomu měl postavit. Nedokáži predikovat, jak to bude. A vlastně ani nechci. Ale ve skrytu duše doufám, že to dopadne dobře, protože problémy má, a ještě bude mít hodně terénních služeb. Hodně věcí řešíme formou dárců, ale ty služby si prostřednictvím krajů objednává stát, tak by se tomu měl i věnovat. Nechci jen kritizovat, ale ta celá situace je tristní,” uzavírá.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here