UNICEF dá peníze na péči o uprchlíky z Ukrajiny

0
723
Unicef
Foto: UNICEF

Ministerstvo zdravotnictví a Dětský fond Organizace spojených národů spojily síly. Výsledkem jsou peníze na projekty pro ženy, děti a mládež, to hlavně z Ukrajiny. O spolupráci se zasloužil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Česko získá díky partnerství s Dětským fondem Organizace spojených národů [UNICEF] prostředky a technickou pomoc na projekty v oblastech zvýšení dostupnosti primární zdravotní péče pro ženy, děti a dorost. Podpora půjde i na projekty na vzdělávání lékařských a nelékařských oborů ve zdravotnictví. UNICEF dále podpoří zvýšení povědomí o očkování a poptávky po něm ze strany ukrajinských uprchlíků. Součástí podpory jsou i projekty na prevenci sexuálně přenosných nemocí a lékařské péče pro děti a dorost.

„Odhadovaná hodnota finančních prostředků poskytnutých ze strany UNICEF je 92 milionů korun. A v případě potřeby je možnost ji navýšit,“ uvedlo MZ ČR.

Podle Jakuba Dvořáčka je memorandum s ministerstvem zdravotnictví součástí asistence organizace UNICEF vybraným státům. A to státům, jejichž zdravotnické systémy čelí zvýšené poptávce v důsledku příchodu ukrajinských uprchlíků.

„UNICEF souhlasil s tím, že podpora pomůže jak dětem, tak matkám, tak doprovázejícím osobám v tom, aby se v ČR cítili co nejlépe a zároveň, abychom tady vytvářeli kapacity, které nám pomůžou ukrajinskou krizi zvládnout,” přiblížil na tiskové konferenci MZ ČR Jakub Dvořáček.

Finanční podpora má ale pomoci i s rozšířením kapacit, aby uprchlickou krizi Česko zvládlo.

„To znamená jazykové kurzy, které jsou implementované IPVZ a Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů v Brně, to jedna velká část finanční podpory, která směřuje od UNICEF do ČR,“ popsal náměstek.

UNICEF: Česká republika pomáhá Ukrajincům příkladně

„Podpora ukrajinským uprchlíkům ze strany české vlády a občanů je vážně pozoruhodná. Rozsah a vleklý charakter krize zároveň vyvíjejí značný tlak na zdravotnický systém,“ uvedla designovaná vedoucí české mise UNICEF k uprchlické krizi Yulia Oleinik.

Upřesnila, že UNICEF chce Česko v jeho úsilí podpořit. Proto poskytne peníze na zajištění zdravotní péče uprchlíkům, které využije i česká populace.

Péče o děti uprchlíků je stále problém, říká Cabrnochová

„Inovativní součástí tohoto partnerství je zapojení samotných uprchlíků do rozšiřování přístupu ke zdravotní péči jak pro uprchlíky, tak pro českou populaci,“ upřesnila Oleinik.

V rámci partnerství mají ukrajinští zdravotníci možnost zapsat se do programu akreditace k výkonu lékařské praxe v České republice. A to napříč různými zdravotnickými profesemi, včetně dětské péče.

Do projektů se zapojí fakultní nemocnice, IPVZ a další

Za českou stranu se spolu s MZ ČR na projektech budou podílet fakultní nemocnice, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ], Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů a Národní ústav duševního zdraví.

IPVZ nabízí kurzy češtiny pro zdravotníky z Ukrajiny

„Velmi děkuji partnerům z UNICEF za pomoc. Česká republika přijala nejvíce uprchlíků na počet obyvatel na světě. A statisícům z nich obratem udělila dočasnou ochranu spolu se statusem státních pojištěnců. Těm stát hradí zdravotní péči za stejných podmínek jako českým pojištěncům. To samozřejmě přineslo řadu výzev, které partnerství s UNICEF pomáhají řešit,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here