IPVZ nabízí kurzy češtiny pro zdravotníky z Ukrajiny

0
682
kurzy
Konferenční místnost IPVZ zvaná Karel Raška / Foto: IPVZ

S profesní adaptací ukrajinských zdravotníků v Česku mají pomoci dvoustupňové jazykové kurzy pořádané Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ]. Potrvají dva měsíce, a to buď prezenčně nebo online.

Kurzy v online podobně začínají 3.5. a potrvají do 30.6. 2022 přes platformu Zoom. A to dvakrát do týdne, přesněji pak v úterý a ve čtvrtek. Prezenční kurzy běží od pondělí 2. května a trvají do 29.6., vždy třikrát do týdne. A to v pondělí, ve středu a pátek v pravidelném čase od 9:00 do 12:00 hodin v sídle IPVZ, na adrese Ruská 85, Praha 10.

„Po dohodě s panem ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a ministerstvem zdravotnictví jsme se ujali role realizátora jazykových kurzů pro ukrajinské zdravotníky. Pokud budou ovládat češtinu, tak se nejen podstatně rychleji budou moci zapojit do systému českého zdravotnictví v praxi, ale doufáme, že se budou moci i dobře připravit na aprobační zkoušky,“ uvedla nová ředitelka IPVZ Irena Maříková.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Dvouměsíční jazykové kurzy pro ukrajinské zdravotníky, kteří se chtějí zapojit nebo se již zapojili do českého zdravotnictví, nabízejí výuku ve dvou úrovních. První z nich se zaměřuje na zvládnutí základů češtiny. Absolvent by se měl dokázat orientovat v běžných situacích, třeba i zvládnout komunikaci ve zdravotnickém zařízení. Druhá úroveň kurzu je pak více odborná. Lektoři v něm účastníky seznámí se zdravotnickou terminologií v českém jazyce.

Kurzy pro ukrajinské zdravotníky vedou rodilí mluvčí

Organizátoři kurzů uvádějí, že obě formy jazykového kurzu vedou rodilí mluvčí. Účastníci jsou navíc rozděleni do menších skupinek. Pro lepší zvládnutí cizojazyčné bariéry dostanou výukové materiály vytvořené Institutem speciálně pro tyto kurzy.

„Na ministerstvu zdravotnictví lze aktuálně získat povolení k výkonu odborné praxe ještě před vykonáním aprobační zkoušky. Což sice zdravotníkovi z Ukrajiny otevírá dveře
k profesnímu uplatnění v jeho oboru, ale kvůli jazykové bariéře není realizovatelné okamžitě,“
říká Mariia Ponomarenko, odborná asistentka náměstkyně ředitelky IPVZ pro nelékařské obory a koordinátorka vzdělávání katedry Škola veřejného zdravotnictví.

SVL podpoří praxe, které zaměstnají lékaře z Ukrajiny

Právě z toho důvodu Institut nabízí zájemcům jazykové kurzy. Díky nim se vstup zdravotníků z Ukrajiny do našeho zdravotnictví urychlí a nebude pro ně tak složitý.

K ruce budou i speciální webcasty IPVZ

K upevnění získaných znalostí z kurzů pak běžencům poslouží několik webcastů, tedy krátkých nahraných videí, které Institut postupně zveřejní na svých webových stránkách. Nahrávky připravila katedra Škola veřejného zdravotnictví a přístup k nim bude neomezený a zároveň bezplatný.

„Jednotlivá videa poskytují základní informace například o platné legislativě, o fungování zdravotnického systému, o poskytování zdravotní péče v České republice a další,“ přibližuje náplň webcastů tiskový mluvčí IPVZ Jan Brodský.

Připravovaná témata pro webcasty
  • Zdravotnická legislativa ve stručném přehledu
  • Zdravotnický systém ČR v přehledu
  • Zdravotní pojištění v ČR, zdravotní pojišťovny
  • Zdravotně-sociální pomezí péče v ČR
  • Péče o děti v ordinacích praktického lékaře pro děti a dorost [PLDD]
  • Očkování s důrazem na očkování dětí
  • Péče v ordinacích všeobecných praktických lékařů [VPL]
  • Vedení zdravotnické dokumentace a ochrana osobních údajů
  • Informace o České lékařské komoře [ČLK]

Upřesňuje, že nahrávky sice vedou odborníci v českém jazyce, vybaveny jsou ale také ukrajinskými titulky.

„Ke každému webcastu je k dispozici zároveň prezentace, slovník a další výukové materiály,“ dodává Brodský.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here