SVL podpoří praxe, které zaměstnají lékaře z Ukrajiny

0
462
ukrajiny
Ilustrační foto: Pixabay.com

S ukrajinskými běženci v primární péči mají pomoci příchozí lékaři z Ukrajiny, zatím jako tlumočníci a administrativní podpora. Společnost všeobecného lékařství [SVL] pro ně vyčlenila milion korun.

Společnost všeobecného lékařství spustila projekt, který lékařům z Ukrajiny umožní, zatím jen zčásti, profesně vstoupit do českého zdravotnictví.

„Jejich zapojení do zdravotního systému je poměrně dlouhodobý proces. Ordinace praktiků jsou ale přetížené právě v tuto chvíli. A je velká škoda pro všechny strany, aby lékaři z Ukrajiny pracovali v jiných než medicínských profesích,“ říká předseda SVL ČLS JEP Svatopluk Býma.

Podle jeho odhadů mohou být v Česku desítky praktických lékařů a lékařek z Ukrajiny.

„Zatím je však můžeme zaměstnat pouze jako administrativní síly, nicméně jsou extrémně nápomocní při tlumočení, seznamování se s anamnézou pacientů z Ukrajiny a diagnostikou,“ doplňuje praktický lékař a člen výboru SVL ČLS JEP Cyril Mucha.

SVL uvolnila na odměny lékařů z Ukrajiny milion korun

Lékaři z Ukrajiny v ordinacích praktiků tak třeba pomáhají i s rozpoznáváním léčiv. Ta se totiž na Ukrajině často liší.

„A my musíme pacientům napsat to, co máme k dispozici u nás,” dodává Mucha.

Ministerstvo omezí vybrané pracovnělékařské prohlídky

I on již ve své ordinaci lékařku z Ukrajiny zaměstnal a s její prací je velmi spokojený. Při ošetřování pacientů z Ukrajiny dle něj pomáhá každý den.

„V průměru to vychází na tři až čtyři pacienty denně. Většina z nich bohužel neumí jiný jazyk než ukrajinštinu. Moje ruština už není, co bývala, mnozí mladší kolegové se ji neučili vůbec. Takže mít k ruce sílu, která nám s komunikací a péčí pomůže, je velmi užitečné,“ přibližuje Mucha.

Nápor uprchlíků na praktiky řešíme, říká Jakub Dvořáček

Přibrat ukrajinské lékaře do své praxe je dobrovolné

Upozorňuje současně, že zaměstnat ve své ordinaci ukrajinskou lékařku či lékaře je na dobrovolném rozhodnutí každého z praktiků. Zájemci se dle Muchy mohou spojit se sekretariátem SVL, který je následně propojí s možnými kandidáty.

„Jako formu pomoci uprchlíkům pak SVL vyčlenila příspěvek 10 000 Kč měsíčně každé ordinaci, která takto uprchlíka na částečný úvazek zaměstná,“ dodává Cyril Mucha s tím, že v součtu na příspěvek Společnost vyčlenila milion korun.

Nejčastěji dle něj tak půjde o dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti.

„Nikdo se nyní nedovažuje uzavřít dlouhodobější smlouvu,“ dodává s tím, že projekt na profesní začlenění ukrajinských lékařů funguje od dubna do června. O jeho pokračování se rozhodne s ohledem na vývoj situace na Ukrajině.

Mladé lékařky se venkovu vyhýbají, chybí jim zastoupení

Podle zástupců SVL by pak lékaři z Ukrajiny mohli začít proces, který jim po uznání diplomu, splnění požadované praxe a složení odborné zkoušky v českém jazyce, umožní samostatně léčit také v Česku. Což by mohlo zčásti vyřešit i potíž s personálním nedostatkem praktických lékařů, hlavně pak na venkově a v malých městech.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here