Do Zentivy minulý týden zavítali zástupci MPO

0
561
Zentiva
Delegace MPO ve společnosti Zentiva. / Foto: Zentiva

Důležitost tuzemského farmaceutického průmyslu si dobře uvědomují i zástupci české vlády. Podporu farmacii tak v minulém týdnu vyjádřili svou návštěvou Zentivy náměstci z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO].

Po loňské návštěvě tehdejšího premiéra Andreje Babiše [ANO] a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] jde tak o další z návštěv podniku ze strany státu. Zentivu dnes ovládá americký investiční fond Advent International. Ten vznikl v roce 1984 a spravuje majetek v přepočtu za bezmála jeden bilion korun.

Zatímco Andrej Babiš v Zentivě řešil hlavně dopady covidu, současná garnitura MPO v ní řešila dopady válečného konfliktu na Ukrajině. A zejména pak výrobu léčivých přípravků na území unijních států, která je dlouhodobé téma a patří i ke klíčovým bodům současného předsednictví České republiky Radě EU.

„Farmaceutická výroba je strategickým průmyslovým odvětvím s vysokou přidanou hodnotou. Zentiva rozvíjí kapacity pro výrobu léčiv v České republice, investuje do výzkumu a vývoje léků s přidanou hodnotou a naplňuje důležité dokumenty EU – průmyslovou a farmaceutickou strategii,“ uvedl při návštěvě pražského kampusu společnosti Zentiva náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha.

Soběstačnost farmacie je klíčová, shodli se stakeholdeři

Za MPO prostory Zentivy navštívil ještě náměstek Eduard Muřický. Oba zástupce v kampusu za společnost Zentiva přijali Nick Haggar, CEO společnosti Zentiva, Pavel Šebek, Development Director a Soňa Porubská, Head of Corporate Affairs. Ti zástupcům MPO představili fungování společnosti jako zásadního domácího výrobce léčiv i lídra zaměřujícího se na výzkum a vývoj v oblasti léků s přidanou hodnotou.

Při návštěvě se dotkli i aktuálních témat, jako je udržitelnost farmaceutické výroby v Česku, její vliv na hospodářství i dopady drahých energií a vysoké inflace, jež nepochybně ovlivňují i farmaceutickou produkci.

„Soběstačnost EU v klíčových odvětvích průmyslu je aktuálně naší prioritou,“ uvedl náměstek Piecha.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Význam koncentrace farmaceutické výroby do evropských zemí především kvůli zajištění dostupnosti léků si dobře uvědomují i farmaceutické společnosti. Podle Soni Porubské se Zentiva snaží zvyšovat povědomí o domácí farmaceutické výrobě a důležitosti její podpory.

„Poslední roky nám ukázaly, jak důležitá je silná domácí farmaceutická výroba pro kontinuální zajištění dodávek léků českým občanům, jejichž zdraví na nich často závisí,“ uvedla na setkání se zástupci MPO.

Léky od Zentivy nezastavila ani pandemie covidu

Svou schopnost zajistit dodávky léků za všech okolností firma podle Porubské odborné i laické veřejnosti dokázala především v posledních dvou letech covidu-19.

„Právě toto vědomí je v Zentivě motorem, který nás žene kupředu. Nyní dodáváme na český trh téměř každou pátou předepsanou krabičku léků,“ dodala Soňa Porubská.

Soňa Porubská: Zentiva je správná firma na správném místě

Společnost Zentiva patří k tuzemským výrobcům léků s letitou historií. Její kořeny sahají více než 530 let do malé pražské lékárny. V současné době výrobce zásobuje český trh téměř 25 miliony balení léků ročně. Zentiva v České republice zaměstnává přes 1 500 lidí, kteří se starají o plynulou výrobu a dodávky léků. Společnost zároveň investuje nemalé finance i do výzkumu a vývoje nových léčivých preparátů.

„V uplynulém roce činily naše výdaje v této oblasti přes 600 milionů korun. Věnujeme se například lékům s přidanou hodnotou, které přináší lepší účinnost, bezpečnost, snášenlivost již známých léků nebo jejich lepší způsob podání či snadnější užívání,“ uvedl na setkání se zástupci MPO Development Director Zentiva Pavel Šebek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here