Aplikace proti šikaně se rychle šíří českými školami

0
247
proti_sikane
Ilustrační foto: Pixabay.com

Už na 44 fakultách a přes 2 000 základních a středních školách studenti využívají online schránku důvěry v podobě aplikace Nenech to být [NNTB]. Studentům slouží jako nástroj proti šikaně, sexuálnímu obtěžování a dalším přestupkům.

Online schránka důvěry v podobě aplikace se na vysokých školách začala široce zavádět po kauze sexuálního obtěžování na Právnické fakultě UK. Nyní si ji do svých telefonů stahují studenti Univerzity Karlovy, České zemědělské univerzity, Slezské univerzity a dalších vysokých škol. Počet vysokých škol, které aplikaci studentům nabízejí, vzrostl meziročně čtyřikrát.

„Studenti pak skrze aplikaci oznamují anonymně nebo pod svým jménem všechno, o čem je pro ně z jakéhokoliv důvodu obtížné mluvit osobně. Implementace a nastavení aplikace trvá školám pár hodin,” říká David Špunar, výkonný ředitel společnosti FaceUp, která aplikaci vyvinula.

Aby se studentky a studenti mohli pomocí aplikace na školu obracet, ustanoví škola osobu, která oznámení skrze aplikaci přijímá. Tou je zpravidla děkan nebo děkanka, případně ombudsman, pokud má fakulta tuto funkci zavedenou. Konkrétně aplikaci NNTB nyní využívá téměř tři tisíce organizací z celého světa.

Zákon o ochraně oznamovatelů

Letos v srpnu vešel v účinnost whistleblowingový zákon o ochraně oznamovatelů. Norma firmám a institucím nad 250 a od prosince i nad 50 zaměstnanců ukládá povinnost zavést vnitřní oznamovací kanál. To je nástroj, jehož prostřednictvím se na ně mohou lidé obracet, pokud mají podezření na závažné přestupky nebo přímo trestné činy. Instituce zřizované státem, jako jsou právě školy, měly povinnost zavést oznamovací kanál již od srpna.

„Obrací se na nás školy, které chtějí v první řadě splnit zákonnou povinnost. Když následně zjistí, že kromě whistleblowingového řešení může naše aplikace fungovat i v boji proti šikaně a dalším nekalostem, rozšíří ji následně i pro své žáky a studenty,” říká Špunar.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Mobilní aplikace vznikla jako projekt tří spolužáků na gymnáziu, kteří nevěděli, jak čelit šikaně. Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm za ni i další jejich projekty v oblasti sociálního podnikání získali již několik mezinárodních ocenění.

„Možnost bezpečně oznámit vedení, když jste svědkem, nebo dokonce obětí nekalostí, považujeme v jakémkoli kolektivu za naprosto klíčovou,” říká Špunar.

Kvůli zákonu zavedlo během letošního roku aplikaci pro své žáky více než 100 českých škol. Do konce roku její autoři očekávají ještě dvakrát tolik registrací. Jejich celkový počet už přesáhl dva tisíce.

Co vlastně je a řeší aplikace proti šikaně

Aplikace NNTB je whistleblowingová platforma ve světě známá jako FaceUp.com. Vznikla v roce 2017 jako nástroj pro oznamování šikany na školách. Postupně se rozšířila i do firemního prostředí.

Podle nedávného průzkumu personální agentury Grafton Recruitment šikanu na pracovišti zažila v posledních pěti letech desetina zaměstnanců v Česku. Většinou se projevovala neustálou kritikou a zesměšňováním. Ve dvou procentech případů šlo o sexuální obtěžování a v dalších dvou o fyzické násilí. Polovina zaměstnanců šikanu řešila odchodem ze zaměstnání. Terčem šikany jsou častěji ženy než muži. Šikana v zaměstnání většinou začíná déle trvajícími nepřátelskými vztahy mezi kolegy, které následně přerostou v ponižování a další negativní projevy.

Častější je podle průzkumu šikana nadřízeného směrem k podřízenému, takzvaný bossing. Ten se projevuje například zadáváním nesplnitelných úkolů, neustálou kritikou, ironizováním až zesměšňováním a přehlížením. K tomu existuje i šikana ze strany podřízeného nebo kolegů na stejné úrovni, to je takzvaný mobbing.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here