Až tři procenta všech gravidních žen v Česku trápí těhotenská cukrovka. Ta vzniká v průběhu těhotenství. K jejímu potvrzení či vyloučení je nejvhodnější období mezi 24. až 28. týdnem gravidity. I proto jsou v tomto období ženy vyšetřovány na gestační diabetes.

Příčinou vzniku těhotenské cukrovky u žen, které diabetem jinak vůbec netrpí je, že placenta během celého těhotenství produkuje hormonální látky. Ty jsou pro normální průběh těhotenství zcela nezbytné. Problém ale nastává ve chvíli, kdy tyto hormony svými účinky působí opačně než inzulin. To vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi u budoucí matky. Placentární hormony jsou v největším množství vyplavovány mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Proto jsou právě v tomto období některé těhotné ženy vyšetřovány na přítomnost těhotenské cukrovky.

Faktory podněcující těhotenskou cukrovku

  • Výskyt cukrovky u přímých příbuzných těhotné ženy
  • Předchozí porod dítěte s hmotností nad 4 000 gramů
  • Obezita
  • Věk nad 25 let
  • Cukr v moči na počátku těhotenství
  • Opakované potrácení nebo předchozí porod mrtvého plodu
  • Hypertenze či preeklampsie v předchozím těhotenství
  • Diabetes v předchozím těhotenství

Ženy s jedním rizikovým faktorem jsou obvykle doporučeny k vyšetření zátěžového testu v 24–28. týdnu gravidity. Ve vážnějších případech je nutné gravidní ženy pravidelně sledovat přímo v diabetologické ambulanci už od počátku těhotenství.

Porod císařským řezem

Těhotenská cukrovka se obvykle projeví ve druhé třetině gravidity. V té době jsou orgány a orgánové soustavy plodu vytvořeny. Při vyšších hladinách cukru v krvi matky a plodu dochází k tomu, že dítě v těle matky rychle roste. A porod nadměrně velkého plodu je komplikovaný a rizikový. Při porodu pak dochází k velkým porodním poraněním nejen matky, ale i plodu. Proto lékaři raději u dětí s předpokládanou vyšší hmotností přistupují k císařskému řezu, který ovšem nese také zdravotní rizika pro matku i dítě.

Neléčená cukrovka a vývoj plodu

Neléčená nebo nedostatečně léčená těhotenská cukrovka působí i na samotný vývoj dítěte. Způsobí sice, že je dítě velké, ale zároveň dochází k tomu, že i přes jeho vysokou porodní váhu je nezralé. Jeho poporodní adaptace je zhoršována příliš nízkou hladinou cukru v krvi a těžší novorozeneckou žloutenkou. U dětí je pak vyšší pravděpodobnost, že u nich dojde k onemocnění cukrovkou především druhého typu, k obezitě a vysokému krevnímu tlaku.

Stejně jako pro diabetes 1. a 2. typu platí i pro těhotenský diabetes zodpovědný přístup k léčbě. Ten spočívá především v pečlivém dodržování diabetické diety a v pravidelném pohybu. Ten ale nesmí v průběhu gravidity svou náročností ohrozit její průběh. Porodnické kontroly u žen s těhotenskou cukrovkou bývají častější než u normálně probíhající gravidity.

Podávání inzulinu

Tam, kde tato léčebná opatření nestačí, musí být po celý zbytek těhotenství podáván inzulin. V určitých případech je nezbytné častěji provádět vyšetření ultrazvukem, aby byl včas odhalen zrychlený růst plodu.

Je známo, že u žen, které měly v těhotenství gestační diabetes, se vyvine ve 40 až 60 procentech po 15 až 20 letech cukrovka 2. typu. Nemoc lze oddálit udržováním hmotnosti, pravidelným pohybem a rozumným stravováním.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here