Psychiatrie Krajské nemocnice Liberec otevřela nový denní stacionář a plánuje i rozšíření ambulantní péče. V ambulancích nemocnice ročně vyšetří pět tisící lidí. Nové služby psychiatrie v Liberci poskytuje v budově bývalého plicního oddělení. To je po rekonstrukci za 53 milionů korun.

Psychiatrie v Liberci ročně hospitalizuje asi 700 lidí. Podle zástupců nemocnice nové prostory zlepší dostupnost psychiatrické péče v Libereckém kraji. Většinu nákladů platila krajská nemocnice z evropské dotace.

„Budeme poskytovat více ambulantní péče, která je hůře dostupná v regionu a začneme poskytovat i denní stacionární péči. Pacienti nebudou hospitalizováni, ale budou docházet do stacionářů, kde jim budou poskytované jak psychoterapeutické, tak i rehabilitační a sociální služby,“ uvedl primář Centra psychiatrie nemocnice Jaromír Hons.

V budově označené I jsou po rekonstrukci kromě ambulancí a stacionáře dvě otevřené lůžkové stanice. Každá s deseti místy. Pokoje jsou dvojlůžkové a připomínají hotelové pokoje. Místo nemocničních lůžek jsou válendy.

Větší komfort pro pacienty

Na psychoterapeutické stanici se budou léčit nemocní s úzkostnými poruchami a na adiktologické závislí na alkoholu. Léčebný režim pacientům umožní volný pohyb po budově.

„Pacienti potřebují svůj ubytovací standard a komfort a dostatek intimity pro to, aby mohli řešit svoje problémy a absolvovat léčbu z plných sil,“ upřesnil Jaromír Hons.

Dodal, že cílem nemocnice je odbourávat předsudky vůči lidem s psychickými poruchami. Což se dle jeho názoru daří jen postupně. I proto by od příštího roku měla jídelna v přízemí psychiatrie v Liberci fungovat částečně jako kavárna pro příbuzné pacientů. Aby se propojovaly populace zdravých a nemocných.

„Společnost není ještě úplně vzdělaná, aby respektovala duševní potíže některých nemocných. Stále má tendenci je vytlačovat nebo se ohraničovat vůči nim,“ zdůvodnil Jaroslav Hons.

K terapeutickým a resocializačním aktivitám bude sloužit i zahrada s altánem, která bezprostředně sousedí s budovou.

Rekonstrukce v Liberci

Druhá nejstarší budova liberecké nemocnice jen z roku 1860. Opravovala se od loňského roku s pomocí evropské dotace za 150 milionů. Z pětipodlažní budovy v Husově ulici zůstaly jen obvodové zdi, jinak je vše nové. Lepší zázemí mají pacienti i personál.

„Stará budova skýtala větší sesternu, která ale sloužila i jako místnost pro jídlo, odpočinek, převlečení, cokoliv dalšího. Bylo to takové ústředí,“ uvedla vrchní sestra oddělení Martina Löffelmanová.

V nové budově je to rozdělené. Součástí evropského projektu je ještě rekonstrukce původního sídla psychiatrie, budovy E. Ta by měla skončit do podzimu 2020. Mimo jiné by měla zlepšit komfort pro pacienty na uzavřených odděleních. Uzavřené stanice jsou nyní v náhradních prostorech v budově K, kde je kožní oddělení.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here