Upravená novela o léčivech míří do Senátu  

0
490
o_lecivech
Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanci dnes [15.11.] schválili ve třetím čtení novelu zákona o léčivech. Od ní si ministerstvo zdravotnictví slibuje výrazné zlepšení situace v oblasti výpadků léků. Novelu zákona o léčivech nyní posoudí senátoři.

Pro předlohu hlasovalo 156 ze 173 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Novela ukládá nové povinnosti jak výrobcům, tak distributorům a lékárnám. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení jeho dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv.

Výrobci, distributoři a lékárny budou podle novely o léčivech hlásit ke stanovenému dni Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv stav zásob léčivého přípravku. To bude platit pro léky, jejichž dostupnost je v ohrožení. Opatření má zabránit vytváření neúměrných zásob v některých lékárnách. Distributoři podle novely nebudou zvýhodňovat vybrané partnerské lékárny.

Poslanci dnes navíc odsouhlasili posílení některých pravomocí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Úřad třeba dostane oprávnění k úpravě podmínek pro distribuci, předepisování a výdej léků s omezenou dostupností. A to tak, “aby v případech významné potřeby mohl aktivně zasáhnout do cesty léčivého přípravku od výroby až k pacientovi”.

Od novely se čeká zlepšení situace na trhu s léky

Cílem předlohy je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] dostat léky rovnoměrně do všech lékáren. I získat větší kontrolu nad cestou léků. MZ ČR podle důvodové zprávy každoročně eviduje v průměru 2 000 přerušení dodávek léčivých přípravků. Od krátkodobých, řádově několikatýdenních, po dlouhodobé i řádově mnohaměsíční. Ukončení dodávek léků do Česka je každý rok podle zdůvodnění téměř 700.

Na novele o léčivech pracoval odborný tým náměstka Jakuba Dvořáčka.

„Výpadky léků budou i v budoucnosti. Avšak já předvídám, že už nebudou tak hluboké, budou krátké. Pokud dobře nastavíme systémy, které jim zabrání, tak pacient nebude mít třeba jeden konkrétní lék, ale získá náhradu v té dané skupině, kterou potřebuje,“ uvedl na téma novely Jakub Dvořáček v podcastu Zdravé Zprávy.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

Avšak ne všichni jsou z novely nadšení. Což se promítlo i do jednání ve Sněmovně.

„S tímto zákonem mají problémy prakticky všichni, snad kromě pana ministra a ministerstva,” uvedl stínový ministr zdravotnictví za ANO Kamal Farhan.

Podle Karly Maříkové [SPD] jsou naděje vkládané do novely docela přehnané: „Novela jako taková problém úplně nevyřeší.”

Podle Jakuba Dvořáčka novela ala dává MZ ČR nástroje a čas na reakci v případě, kdy hrozí výpadek léků z trhu.

„Musíme znovu nastavit sytém výroby, dodávek a výdeje léků, protože ten příběh, kdy vyrobím, vydám, vyrobím a vydám, aniž by se cokoli kdekoli zadrhlo, skončil. Svět bohužel začíná fungovat jinak. A bohužel ne lépe, ale hůře,“ vysvětlil Dvořáček v dalším z podcastů Zdravé Zprávy.

Novela prošla změnami

Novela za dobu projednávání doznala některých změn. Sněmovna dnes například upravila podle Farhanových pozměňovacích návrhů dovoz cizojazyčných šarží léků. Přímo ze zákona by například mohly dostat povolení v Česku i cizojazyčné šarže. A to těch léků, které jsou volně prodejné.

V případě léků s omezenou dostupností bude mít podle schváleného koaličního doplnění novely předepisující lékař v systému eRecept informaci o tom, v jakých lékárnách je k dispozici. A vydá i recept na náhradní lék, pokud se to ukáže jako nutné. Údaje o dostupnosti léku v konkrétní lékárně by mohl získat webovou či mobilní aplikací i pacient.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Sněmovna naopak neschválila úpravu Kamala Farhana, která by umožnila vytvoření strategických státních rezerv kriticky důležitých léků. Neuspěl ani pozměňovací návrh zpravodaje Petra Fifky [ODS]. Ten navrhl, aby se zákon o významné tržní síle a nekalých obchodních praktikách nevztahoval na distributory a lékárny. A to ty, které nakládají i s potravinami pro zvláštní lékařské účely, doplňky stravy, počáteční a pokračovací kojeneckou výživou a s bylinnými čaji.

Sněmovna rovněž neumožnila prodej volně dostupných léků v automatech, což prosazoval s cílem zvýšení dostupnosti léčit Jan Kuchař [STAN].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here