Dětí s vrozenou syfilis v USA přibývá. Selhal systém, tvrdí lékaři

0
3174
sifilitidou
Ilustrační foto: Pixabay.com

Sexuálně přenosných nemocí ve Spojených státech dramaticky přibývá. V roce 2022 zdravotní úřady zachytily více než 3 700 novorozenců s vrozenou syfilis. To je zhruba jedenáctkrát tolik co před deseti lety.

Data vyplývají z údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Syfilis získaná v době těhotenství často vede k potratům a narození mrtvého plodu. Děti, které infekci, kterou se nakazí od matky, přežijí, mohou být nevidomé, němé nebo trpět výraznou vývojovou poruchou. Ve zmiňovaném roce 2022 nemoc v USA stála za 231 narozeními mrtvých dětí a jednapadesát dětí zemřelo po porodu.

Až 90 procentům případů úmrtí novorozenců se syfilis se ale dalo zabránit. To včasným testováním a nasazenou účinnou léčbou, upozorňují zástupci Agentury pro prevenci sexuálně přenosných chorob.

„Musíme na to jinak. Případů dětí se syfilis přibývá a vyhlídky jsou chmurné,“ říká v článku The New York Times Infants Are Born With Syphilis in Growing Numbers, a Sign of a Wider Epidemic doktorka Laura Bachmannová, ředitelka lékařské divize Agentury pro prevenci sexuálně přenosných chorob.

„Jednou z příčin nárůstu zemřelých novorozenců se syfilis je kolaps infrastruktury veřejné zdravotní péče. Výsledkem je 3 700 novorozenců se syfilis,“ dodává Bachmannová.

Systém se podle ní zhroutil v mnoha ohledech. Téměř 38 procent z těchto 3 700 dětí se narodilo ženám, kterým se nedostala žádná předporodní péče. U 30 procent žen, které absolvovaly alespoň jednu prohlídku, se test neprovedl vůbec nebo příliš pozdě. A dále: 88 procentům žen s pozitivním testem na syfilis se nedostala potřebná péče.

Systém veřejného zdravotnictví míval týmy specialistů a sester, kteří se starali o to, aby se těhotné ženy na syfilis testovaly a léčily. I když třeba jen v domácích podmínkách. Hygienici následně trasovali všechny jejich kontakty, aby se snížilo riziko dalšího přenosu nemoci. Tato praxe v USA ale skončila.

„Nemůžete odstranit zavedenou infrastrukturu veřejného zdravotnictví a pak se divit, že se situace zhoršuje. Nemohu uvěřit, že se to stalo u nás, v tak bohaté zemi,“ říká Thomas Dobbs, děkan University of Mississippi.

Co říkají statistiky o pacientech se syfilis v USA

Před 20 lety se podařilo syfilis v USA téměř vymýtit. V letech 2017 až 2021 podle dat CDC ale vzrostl počet případů o 74 procent na 177 000. A co hůř, na vzestupu jsou v USA i další sexuálně přenosné nemoci. V roce 2021 hygienici zachytili 1,6 milionu případů chlamydie a více než 700 000 pacientů s kapavkou.

Nákaz přibývalo dokonce i před pandemií. Za posledních několik let se v USA ale zhoršila preventivní péče. Výsledkem je, že se lidé více spoléhají na televizní léčitele a horší se i dostupnost zmiňované prenatální péče.

Příčin zvýšeného výskytu vrozené syfilis je více a liší se region od regionu. Na Západě se v 56 procentech případů na infekci netestuje. A když už se testuje, tak často pozdě. V jižních státech je na vině v 55 procentech případů neadekvátní péče.

Například ve státě Mississippi jezdí lidé k porodníkovi i několik hodin. V dostupnost zdravotní péče jim brání i to, že nemají možnost dopravy, nemají práci. Anebo jim ve vyhledání lékařské pomoci brání nedobrá finanční situace.

„Jestliže žijete v tak chudém státě jako je Mississippi, kde pracující bojují o holé živobytí, čelíte mnoha překážkám,“ podotýká doktor Dobbs.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

V celonárodním měřítku se každé jedné z pěti těhotných žen s diagnostikovanou syfilis nedostává žádné předporodní péče. Ledaže by byla vyšetřena při jiné příležitosti. Například po úrazu, ve vězení nebo při programu výměny injekčních stříkaček.

Tento podíl žen je vyšší v Michiganu, kde asi jednu třetinu případů sexuálně přenosných nemocí zdravotníci diagnostikují při převozu na urgentní oddělení.

„Stále více lidí obdrží to, co by mělo být součástí preventivní zdravotní péče, jen při převozu na urgentní příjem,“ uvedla doktorka Nataša Bagdasarianová.

„Jelikož lékaři na urgentním příjmu nemají dlouhodobý kontakt s tímto pacientem, je pravděpodobnější, že tímto sítem propadnou,“ dodala.

Homosexuálové a heterosexuálové se syfilis

Syfilis se dříve potvrzoval převážně u mužů, kteří mají sex s muži. Postupně ale pronikl i do heterosexuální většiny. U žen v reprodukčním věku vzrostl výskyt infekce v letech 2021 až 2022 o 17,2 procenta.

Systém veřejného zdravotnictví ale není tak dobře propojený s heterosexuálními ženami, jako s komunitními organizacemi, které pomáhají gayům a bisexuálním mužům s prevencí HIV a jiných sexuálně přenosných nemocí.

„Těhotné ženy nevěnují dostatečnou pozornost hrozbě syfilis, jejímu nebezpečí a následkům hrozícím jejich nenarozeným dětem. U těhotných se nemusí projevovat symptomy, a tak necítí ani potřebu se nechat vyšetřit a léčit,“ varuje Bagdasarianová.

Zdravotníci doporučují provést test na syfilis hned na první gynekologické prohlídce. Nebo okamžitě poté, kdy žena zjistí, že je těhotná. Pro ženy z rizikových skupin lékaři doporučují další vyšetření v 28. týdnu těhotenství a po porodu.

Jiná doporučení hovoří o tom, aby se testovaly plošně všechny těhotné, a to třikrát. Ženy, které na počátku těhotenství projdou testem s negativním výsledkem, se totiž mohou nakazit v dalších stadiích těhotenství.

„Mohou být dokonce ještě ve větším nebezpečí, protože už nepoužívají při pohlavním styku kondom,“ varuje epidemioložka Melanie Taylorová.

Těhotné ženy se povinně otestují i na žloutenku C

„Prevence se musí zaměřit nejenom na těhotné ženy, ale i na jejich partnery,“ vysvětluje.

Nejvyšší výskyt vrozené syfilis vykazuje okres Maricopa v Arizoně, kde působí i Taylorová. Infekcí trpí děti téměř poloviny tamních žen, které nikdy neprošly předporodním vyšetřením. Často jde o ženy z drogového prostředí.

Systém zjevně nefunguje, shodují se lékaři

Místní úřady spolupracují s nemocnicemi a komunitními organizacemi. Cíleně oslovují uživatelky drog. Případně ty ženy, které prošly vězením a nemají stálé bydliště. Anebo je jinak ohrožuje nebezpečí nákazy.

Veřejné kliniky zabývající se sexuálně přenosnými nemocemi ročně obslouží asi 35 tisíc pacientů. Účtují jim nízký poplatek 20 dolarů za test pro ně a partnery. A dokonce, pokud je pacient bez peněz, tak si neúčtují nic.

Určitý problém spočívá v tom, že k potvrzení pozitivního nálezu se musí test provést dvakrát. Mnoho žen už se k druhému testu ale nedostaví.

Toxoplazmózu u těhotných odhalí test, ženy si o něj ale musí říct

Počáteční stadium syfilis u těhotných žen lékaři léčí jednou injekcí antibiotika. Letos v červnu ale vedení firmy vyrábějící tento preparát varovalo před jeho možnými výpadky, to právě v důsledku vysoké poptávky. V péči o těhotné ženy se syfilis přitom tento účinný lék patří mezi léčivo první volby. Lék má sice alternativu, ta se ale užívá dvakrát denně po dobu několika týdnů a výrobce ji nedoporučuje podávat těhotným ženám.

„Mnoho možností léčby, zvláště té dostupné, která by účinně působila, není,“ tvrdí doktorka Bachmannová.

Podle ní se ani testování na syfilis v posledních desetiletí nijak výrazně nezměnilo: „Čeká nás spousta práce. Systém zjevně nefunguje.“

Národní koalice pro boj se sexuálně přenosnými chorobami proto požádala o jednu miliardu dolarů z federálních zdrojů. A i Bílý dům vyzývá k akci, která by nárůsty pohlavně přenášených nemocí co nejdříve zastavila.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here