Novelu zákoníku práce vláda odsouhlasila, potvrdil ministr Válek

0
572
zakoniku_prace
Foto: Pixabay.com

Vláda odsouhlasila novelu zákoníku práce, která snižuje počet dobrovolných přesčasových hodin pro lékaře a povoluje 24hodinové služby v nemocnicích. Po jednání [15.11.] vlády to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Novelu zákoníku práce předkládají jako poslanecký návrh ministr zdravotnictví a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Dolní parlamentní komoru žádají o její zrychlené projednání tak, aby se do Senátu dostala v prosinci a od ledna 2024 vstoupila v platnost.

„Navrhujeme, abychom umožnili lékařům pobyt na pracovišti v délce 24 hodin se standardními přestávkami,” uvedl Válek.

Zdůraznil, že při takové službě půjde o kombinaci směny a přesčasů.

„Potom, co uplyne těch čtyřiadvacet hodin, pak musí být den volna,” dodal.

materiálu k návrhu se píše, že možnost 24hodinového pobytu na pracovišti se má používat ve “výjimečných, nepředvídatelných a nahodilých situacích”. A dále v případech, kdy není možné práci v rozvrhu směn předem naplánovat. S tím, aby zdravotníci mohli v nemocnicích 24hodinové služby vykonávat, musí podle návrhu souhlasit místní odborová organizace a podpisem smlouvy je potvrdit i konkrétní zdravotník.

Novelu zákoníku práce Sněmovna projedná zrychleně

Zákoník práce počítá se 150 hodinami přesčasů ročně, které může zaměstnavatel zaměstnanci přímo nařídit. Do letošního října v něm platilo, že dobrovolně mohou lékaři ročně odpracovat až 416 hodin. Od letošního října platná novela tento limit zdvojnásobila. Proti tomu se ohradili nemocniční lékaři. Ministři proto obratem upravili tuto novelu tak, že rozsah dobrovolných služeb vrátili z 832 hodin na původních 416 hodin ročně.

„Tento návrh chceme co nejdříve předložit Sněmovně ve zkráceném řízení tak, aby byl schválen v prvním čtení. Aby se dostal ještě v prosinci do Senátu, a pokud se k němu Senát vyjádří kladně, tak bychom rádi, aby platil od 1.1.2024,” řekl k legislativnímu procesu ministr Válek.

Změny v zákoníku práce prosadila především inciativa Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK]. Tito lékaři nikoli pouze kvůli navýšení přesčasů, ale i lepšímu systému odměňování, vypověděli od prosince dobrovolné přesčasy v nemocnicích. Při prosazování požadavků se spojili i s odbory ve zdravotnictví a spolkem Mladí lékaři. Podle předsedy Sekce mladých lékařů ČLK a viceprezidenta ČLK Jana Přády se do protestu zapojilo asi 6 tisíc lékařů. V nemocnicích přesčasové služby slouží asi 13 tisíc lékařů a v nemocnicích pracuje celkem 22 tisíc lékařů.

Lékaři připomínkovali zákoník práce, výhrad mají více

Protest části lékařů z nemocnic pokračuje i přes několik schůzek s vedením resortu zdravotnictví. Nedohoda stále panuje na změně odměňování, kdy lékaři chtějí navázat základní mzdu lékařů na průměrnou hrubou mzdu v hospodářství. To v rozsahu od 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy podle praxe a specializace každého konkrétního lékaře. Podle protestujících lékařů je totiž jejich výše měsíčního výdělku závislá na počtu odpracovaných přesčasů. Ty se podle nich na jejich příjmu podílí až z jedné poloviny.

Na odměny zdravotníků může jít příští rok až 9 mld. Kč

Při letošní průměrné mzdě by šlo o navýšení platů a mezd lékařů v nemocnicích v rozmezí od 65 000 do 130 000 korun. Podle informačního systému o průměrném výdělku spravovaném ministerstvem práce letos v prvním pololetí průměrný výdělek lékařů specialistů ve státních nemocnicích činil 104 652 korun, 42 procent z částky připadalo na přesčasy a odměny. V soukromých zařízeních byl průměrný příjem 80 331 korun. Podle lékařů ale vykazované počty přesčasů neodpovídají realitě. Částky tak odpovídají více odpracovaným hodinám.

Hlavní bod sporu mezi lékaři a MZ ČR zůstává. Je to růst platů a mezd

Z celkového objemu peněz určených na veřejné zdravotnictví, které obhospodařují zdravotní pojišťovny, půjde příští rok oproti letošku do lůžkové péče o 20 miliard korun více. Ministr Válek uvedl, že z nich půjde 6,8 mld. korun na nárůst odměňování zdravotníků. Ve čtvrtek [15.11.] ve Sněmovně řekl, že by mohlo na růst platů do zdravotnictví zamířit v příštím roce až devět miliard korun.

„Pořád se držíme v rámci balíku peněz, který může rozdělit úhradová vyhláška, který mají zdravotní pojišťovny. Žádné další nové peníze v systému nejsou,” řekl ministr.

Peníze by se podle něj mohly rozdělit tak, aby se navýšil plat každého zdravotníka, případně podle Válka každého zaměstnance ve zdravotnictví. Nyní se podle něj bude jednat o tom, jakým způsobem se to udělá. Další společné jednání ministerstva, protestujících lékařů a odborů je v plánu na úterý v příštím týdnu.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here