Hlavní bod sporu mezi lékaři a MZ ČR zůstává. Je to růst platů a mezd

0
376
platu
Foto: Pixabay.com

Pondělní [13.11.] jednání nemocničních lékařů na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] skončilo opět nedohodou na navýšení platů a mezd. Prosincový protest lékařů tak pokračuje. Další jednání se uskuteční v příštím týdnu.

Podle vyjádření Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] na sociální síti po jednání [13.11.] s vedením MZ ČR, do kterého se zapojili i zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven, setkání nic nového nepřineslo. Ministerstvo trvá na návrzích představených v minulém týdnu.

„Byl nám představen návrh na změnu finančního ohodnocení lékařů. Navzdory únavě po několika hodinách jednání nám neuniklo, že se jedná o stejný návrh, který jsme odmítli minulou středu,“ hodnotí výstupy jednání s MZ ČR protestující lékaři.

K návrhu resortu proto i zástupci Sekce na pondělním jednání zopakovali své výhrady. Ministerstvem navrhované navýšení mezd a platů se podle nich týká pouze přímo řízených nemocnic a pouze některých lékařů.

„Navíc prakticky anuluje osobní příplatky, kterých lékaři na svých pracovištích z jakýchkoliv důvodů dosáhli,“ píší zástupci Sekce mladých lékařů ČLK.

Jednalo by se podle nich o dorovnání aktuálního výdělku tak, aby se v lednu 2024 lékaři dostali na polovinu rozdílu mezi dneškem a tím, co bylo slíbeno, že budou vydělávat v roce 2012.

Odbory žádají tabulkové platy pro všechny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] v pondělí [13.11.] v České televizi řekl, že se podařilo dosáhnout poměrně velké shody v otázce vzdělávání lékařů. Novela zákoníku práce, která už je ve Sněmovně, řeší lékaři požadovanou redukci přesčasové práce na původních 416 hodina. A dále povoluje 24hodinové služby. Naopak shoda podle Válka není v oblasti platů.

„Představy v této otázce jsou velmi rozdílné. Přesné propočty včetně krajských nemocnic a včetně těch, co nejsou přímo řízené, chceme předložit příští týden na tripartitě,“ uvedl ministr Válek.

Jen sjednocení platů lékařů problémy neřeší, tvrdí nemocnice

Resort se s lékaři a odbory v oblasti odměňování podle Válka neshoduje v tom, že žádají, aby se tabulkové platy navýšily plošně všem. A rovněž se zavedly tabulkové platy pro všechny nemocnice včetně těch soukromých. K takovému návrhu se v minulých dnech vyjádřila Asociace českých a moravských nemocnic [AČMN], podle které není takový krok reálný. Nejprve se podle jejích zástupců musí sjednotit platby za výkony pro všechny poskytovatele. Teprve pak dává podle Asociace smysl plošné srovnání platů a mezd lékařů.

Válek: Lékaři v nemocnicích žádají vysoké růsty platů

Zástupci Sekce mladých lékařů ČLS společně s odbory podle Válka žádají příliš vysoký růst platů. Což by zatížilo státní rozpočet. Do systému by se podle něj ze státního rozpočtu musely nalít desítky miliard korun. Přesnou částku ale neuvedl.

„Ředitelé fakultních, respektive krajských nemocnic tu sumu odhadovali mezi padesáti a sedmdesáti miliardami,“ řekl Válek v České televizi s tím, že souhlasí s navýšením tarifních platů o částky v řádu tisícikorun.

„Nemyslím si ale, že je vhodné, aby se plošně všem navýšilo, je potřeba se soustředit na ty, co jsou nejvíc zatížení, na urgentní příjmy. Na ty, co jsou v nepřetržitém provozu. A je potřeba to spojit s reformou zdravotní péče,“ vysvětlil ministr.

Protestující lékaři chtějí vyšší odměny pro všechny lékaře

Upozornil, že plošné a opakované navyšování platů v posledních letech situaci ve zdravotnictví nijak nezlepšilo.

Změny ve vzdělávání i 24hodinových službách

Naopak shoda, a to již od minulého týdne, panuje mezi oběma stranami ve změnách vzdělávání lékařů, kdy budou mít garantované volno před atestačními zkouškami. Dále jim resort ustanoví speciální koordinátory při Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ]. S nimi mají lékaři z přímo řízených nemocnic řešit případné stížnosti týkající se specializačního vzdělávání.

Ze strany ministerstev zdravotnictví a práce došlo rovněž k naplnění požadavku protestujících lékařů na snížení počtu ročních přesčasů na 416 hodin. To namísto od letošního října platných 832 hodin za rok. Stejně tak novela zákoníku práce, která je již ve Sněmovně, zavádí 24hodinové služby. Novela má podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví platit od ledna 2024.

Hlavním bodem sporu tak zůstává odměňování nemocničních lékařů. Sekce mladých lékařů ČLK žádá navýšení platů a mezd v základu v návaznosti na průměrnou hrubou mzdu v národním hospodářství, dosažené vzdělání a zkušenosti lékaře.

Nejpozději do konce roku 2024 pak již na jednání v minulém týdnu vrchní ředitel Sekce legislativy a práva MZ ČR Radek Policar slíbil zpracovat Národní plán pro lidské zdroje ve zdravotnictví. V dokumentu se ministerstvo zaměří na udržení a nábor zaměstnanců do oboru. Dále na budování nabídky, optimalizaci výkonnosti a další oblasti, které povedou k udržitelnému zdravotnictví.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here