Ministerstvo začalo přijímat žádosti o příspěvek do lázní

0
1630
o_prispevek_do_lazni
Foto: ZdraveZpravy.cz

O příspěvek do lázní ve výši osm tisíc korun mohou poskytovatelé lůžkové zdravotní péče žádat od 28. června 2021. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již vypsalo dotační program.

O příspěvek do lázní pro své zaměstnance může žádat každý poskytovatel zdravotních služeb v lůžkové péči. Avšak pouze tehdy, pokud byl v jeho zařízení v době od 1. března 2020 do 17. května 2021 hospitalizován alespoň jeden pacient s diagnózou covid-19. To musí být přitom ověřitelné v Informačním systému infekčních nemocí [ISIN]. Ministerstvo zdravotnictví pro tyto účely rozdělí celkem 856 milionů korun.

Lázně mají vrátit zdravotníky do kondice

Podporu ministerstvo zdravotnictví poskytuje zdravotníkům v lůžkové péči z důvodu zmírnění fyzického a psychického vypětí, kterému byli v době pandemie covidu-19 vystaveni.

„Dotační program umožní poskytovatelům čerpat pro své zdravotníky příspěvek 8 000 korun na zdravotní služby za účelem obnovy tělesných a duševních sil,“ vysvětluje MZ ČR.

Příspěvek jim poslouží například k úhradě lázeňské léčebně rehabilitační péče. Podle odhadů by příspěvek mohlo načerpat kolem 120 tisíc zdravotníků z lůžkové péče. O dotaci na příspěvek nežádají u MZ ČR jeho příspěvkové organizace ani organizační složky státu.

Žádosti o příspěvek do lázní úřad přijímá od 28. června

Žádosti začalo ministerstvo zdravotnictví přijímat v pondělí 28. června. O příspěvek do lázní žádají provozovatelé nejpozději do 30. července 2021. Přičemž čerpat jej budou moci zaměstnanci do konce roku 2021.

Vouchery do lázní pro zdravotníky rozdělí nemocnice

Pokud se alokované finanční prostředky vyčerpají, slibuje ministerstvo stejný dotační titul vypsat ještě v roce 2022.

„Zdravotníci, kteří nestačí tento finanční benefit vyčerpat, budou mít možnost učinit tak v dalším roce,“ ubezpečuje zdravotníky z akutní péče úřad.

Peněžité odměny i vouchery pro zdravotníky

Za práci v pandemii covidu-19 jde již o třetí mimořádnou odměnu pro zdravotníky v segmentu akutní péče. Za loňskou jarní vlnu jim stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví vyplatil odměnu ve výši až 75 tisíc korun hrubého. Přesná částka se odvíjela od konkrétní profese a počtu odpracovaných hodin. Za práci na podzim, kdy se u nás opět začala infekce šířit, pak dostali stejnou výši odměn.

Kompenzační vyhláška 2021 odmění nejen záchranáře

Za druhou vlnu covidu-19 byli odměněni všichni zaměstnanci ve zdravotnictví plošně částkou až 75 tisíc korun. Pracovníkům zdravotnické záchranné služby se mimořádně vyplatilo až 120 tisíc korun. To kvůli tomu, že nedostávají příplatek za práci s infekčními pacienty.

Zdravotníci mimo akutní péči dostali odměny z veřejného zdravotního pojištění, v lůžkové péči pak ze státního rozpočtu. V součtu dosáhly výdaje na odměny zdravotníků na podzim zhruba 23 miliardy korun [na jaře kolem 11,5 mld. korun].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here