EK a Illumina jsou ve při pro krevní testy na rakovinu

0
435
krevni_testy_na_rakovinu
Foto: Grail

Americká společnost Illumina koupila za sedm miliard dolarů společnost Grail vyrábějící krevní testy na rakovinu schopné indikovat přes 50 jejích druhů. Má však problém. Evropská komise [EK] s její akvizicí nesouhlasí.

Problém má ale EK, protože Illumina navzdory jejímu nesouhlasu dokončila akvizici společnosti Grail minulý týden. A nejde o žádné překvapení, námluvy obou firem započaly již v roce 2016. Zároveň ale nelze říci, že by Illumina EK docela ignorovala. Firma oznámila, že dokud se spory s EK nevyřeší, bude společnost Grail vést odděleně od svého majetku.

O co jde? Společnost Grail vyrábí jednoduché krevní testy na rakovinu [na fotografii, pozn. red.], které dokáží s vysokou přesností zjistit, zda někdo trpí či netrpí některým z 50 onemocnění rakovinou ještě dříve, než se projeví její příznaky. Přičemž klinické testy uvádějí, že z každého tisíce pozitivních nálezů, je pouze sedm chybných.

Je-li přitom řeč o sporech, je už dnes jasné, že půjde o soudní spory na evropské úrovni. To proto, že první soudní pokusy Illuminy vyhnout se jurisdikci EU ve Francii a Nizozemsku pohořely. Proto nyní firma vyvolala při u Soudního dvoru Evropské unie v Lucembursku.

Morálka na jedné straně, patenty na druhé

I když společnost Grail není v Evropě prozatím aktivní, EK firmě Illumina pohrozila vysokou penalizací za to, že akvizici dotáhla do konce, aniž by počkala na její souhlas. Konkrétně jí hrozí žalobou za takzvaný „gun jumping“. Tedy za to, že nedodržela lhůtu, kterou si evropský antimonopolní úřad bere na posouzení akvizic a vydání stanoviska. Firma má problém také v USA, kde ji za provedení fúze žaluje Americká federální obchodní komise.

Přes to všechno šéf Illuminy Francis deSouza, původem z Etiopie, žádná pochybení nepřipouští. A je ochoten jít do nákladných soudních sporů. Dokončení akvizice má dle něj pevný morální základ.

„Ve hře je stále mnoho životů, které mohou být zachráněny. Akvizice má jednoznačný zdravotní přínos, protože významně rozšiřuje dostupnost testů na rakovinu a umožňuje k nim přístup i těm, kteří ho dosud neměli,“ uvedl listu Politico v článku Cancer tests push EU competition police to new frontiers.

To firmu dle jeho názoru opravňuje k tomu nečekat na rozhodnutí bruselských orgánů. Argumentuje dále tím, že společnost Grail v ní ani nemá žádné významné aktivity, proto transakce nepotřebuje schválení od Bruselu.

Potíž ale je, že z hlediska bruselských právníků mluví deSouza nesrozumitelnou řečí. Ti se naopak drží evropských právních norem a zavedených postupů. Zároveň vyjadřují obavy z monopolizace segmentu. Což se může projevit nedostupností zmíněných krevních testů na jednotlivé typy rakoviny v Evropě. A také zpomalit další vývoj technologie krevních testů.

„Argumentovat tím, že smlouva je v zájmu veřejného zdraví, je mírně řečeno velmi novátorský přístup. Nemyslím, že máme pro tuto situaci precedent,“ tvrdí například právní specialistka společnosti Baker McKenzie Fiona Carlin.

Podle ní vůbec zásadní otázka u spojení obou firem zní, zda je Illumina ochotna ponechat Grailu výhradní nebo preferenční smlouvu na technologii krevních testů. A to dle ní nevědí jak regulátoři v USA, tak v Evropě.

Nejde o Hlavu 22, ale o Článek 22

Podle listu Politico Brusel posuzuje případ Illumina-Grail prostřednictvím poněkud nejasného Článku 22 o regulaci fúzí. Ten je odborníky vnímán jako nástroj proti takzvaným „zabijáckým akvizicím“. Což se děje vždy, kdy nějaká společnost koupí jinou firmu, aby zničila konkurenci, aniž by ale vyvolala vyšetřování antimonopolního úřadu.

„Pokud může být Článek 22 takto zneužitý, znamená to, že každá fúze dvou libovolných společností kdekoliv na světě, z nichž žádná není aktivní v Evropě, podléhá jurisdikci EK. Nevěříme, že to tak bylo myšleno, že ne,“ rozčiluje se Francis DeSouza.

Zástupci komise argumentují tím, že v případě jeho akvizice nejde o „horizontální“ fúzi mezi dvěma společnostmi, které si navzájem přímo konkurují. Naopak jde o vertikální fúzi, kdy jedna společnost kupuje prostřednictvím jiné firmy celou jednu obchodní aktivitu. Přitom zdůrazňují dopady na unijní zdravotní systémy, když významnou technologii krevních testů na rakovinu bude ovládat jedna firma.

Podle šéfa Illuminy jsou výše uvedené argumenty EK jen jakýmisi „láry fáry“ bruselských byrokratů. Ti se dle něj cítí dotčeni tím, že je firma obešla a nyní chtějí bránit volnému obchodu. Svůj názor chce přitom dokázat u soudu, jakkoli evropského. Odmítá i tvrzení, že by sloučením jeho firmy s firmou Grail utrpěla konkurence.

„Kdykoliv Illumina investuje, ostatní firmy ji následují. Vzhledem k tomu, že jsme veřejně oznámili svůj úmysl koupit Grail loni v září, další dvě firmy vyrábějící testy na rakovinu v počátečním stádiu, Thrive a Freenome, okamžitě našly své investory,“ upřesnil.

Krevní testy na rakovinu: Nebezpečí pro vývojáře

Evropská komise však na věc hledí docela jinak. Akvizice Illuminy podle ní upevní již beztak omezený trh, potlačí konkurenci a inovace. Šéfka evropského antimonopolního úřadu Margrethe Vestanger dokonce již oznámila, že se v této věci zasadí o důkladné vyšetřování.

„Zaměříme se zejména na to, zda akvizice ohrozí schopnost vývojářů testů na rakovinu efektivně konkurovat v této oblasti. A zaměříme se detailně i na jejich schopnost přicházet na trh s inovovanými produkty,“ uvedla.

Nutno dodat, že „spravedlivě“ zmínila i argument společnosti Illumina. Totiž, že akvizice malé firmy velkou firmou může pomoci urychlit záchranu životů. Jeden z evropských antimonopolních právníků, který není v případu zainteresován, si přitom již tipl, jak také může celý spor skončit. Podle něj Evropská komise dojde k názoru, že firma Illumina porušila svým postupem antimonopolní zákon, ale přínosy fúze převažují.

Za takový konec by byl ostatně rád i Francis DeSouza. Podle něj je správné soustředit se na standardní postupy vyplývající ze znění antimonopolního zákona, ale ještě důležitější je snaha zachránit co nejvíce životů, je-li to možné.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here