Sportuje se i s hendikepem, dokládá výstava SKV Praha

0
459
SKV_Praha
Foto: SKV Praha

„S hendikepem život rozhodně nekončí,“ tvrdí a na fotografiích putovní výstavy i dokládají členové Sportovního klubu vozíčkářů Praha [SKV Praha]. SKV Praha přitom letos slaví 30 let své činnosti.

K třicetiletému výročí fungování Sportovního klubu vozíčkářů Praha uspořádali jeho členové putovní výstavu fotografií. Na nich několik zkušených fotografů zachytilo, že i s tělesným hendikepem se dá sportovat a mít radost ze života.

„Návštěvníci se mohou těšit na 30 velkoformátových fotografií, a také příběhy členů, kteří překonávají nástrahy handicapu pomocí sportu,“ říkají k výstavě SKV Praha její tvůrci.

Samotní fotografové pak ke vzniku fotografií říkají, že je radost fotit sportovní výkony handbikerů, monoski lyžařů či potápěčů s handicapem. Což plat dvojnásob,  když poté vidí překvapené reakce od lidí, kteří výkony těchto sportovců na fotografiích spatří úplně poprvé.

„Sport vnímáme jako nepostradatelnou součást v životě každého člověka – včetně handicapovaných“ říká předsedkyně SKV Praha Michaela Krunclová, která je sama upoutána na invalidní vozík od roku 2004 po závažné autonehodě.

A naprostý souhlas s jejími slovy vyjadřuje i člen klubu Roman Charvát. „Sport j lék opravdu na všechno. Člověk se může krásně realizovat, vybít energii, ale i dobít pozitivní energii, vyblbnout se, motivovat, prostě všechno,“ popisuje s tím, že při sportu si člověk vyčistí hlavu a myšlenky.

Na vzniku výstavy se podílelo hned několik fotografů. Hlavní autorka je Jitka Krejčová, laureátka jedné z cen Czech Press Photo a držitelka 1. ceny Vládního výboru. Výstavu graficky zpracovali studenti Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Praha a dalších šest českých měst

Do středy 15. září se mohou přijít lidé na fotografie sportovců podívat v Praze do Sportovny Radlická [Za Ženskými domovy, Praha 5, Smíchov]. Poté se výstava postupně přesune do Plzně, Strakonic, Českých Budějovic. Dále ji budou moci navštívit i lidé v Hradci Králové, Ostravě a také v moravské metropoli Brno. Prostory výstavy jsou bezbariérové a vstupné na ni je dobrovolné.

SKV Praha letos slaví třicet let

Sportovní klub vozíčkářů Praha začínal před třemi desítkami let pouze s jedním oddílem stolního tenisu. Dnes již zahrnuje sedm sportovních oddílů. A to stolní tenis, lyžování, florbal, outdoor, potápění, tanec a orientační závod. Sdružuje více než 140 aktivních sportovců z celé republiky a desítky dalších dobrovolníků a spolupracovníků.

Aktuálně nabízí SKV Praha svým členům rekreační i závodní sporty. Sportovní akce bývají jednodenní i vícedenní. Výjimkou nejsou i závody konané v zahraničí.

Sportování pro vozíčkáře přitom není tak samozřejmá věc jako pro zdravého člověka. Je totiž mimo jiného spojeno s vysokými finančními náklady. Ne každý si může koupit třeba svůj vlastní handbike, což je speciální kolo poháněné rukama. Jeho pořizovací cena se pohybuje kolem 100 tisíc korun. Půjčování sportovních pomůcek proto patří mezi služby, které pro lidi s hendikepem zajišťuje právě SKV Praha. Stejně tak domluví i spolupráci s asistenty a dobrovolníky. Bez jejich pomoci by totiž někteří sportovat nemohli.

       –RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here