Chorvatsko, Rakousko i Irsko už jsou pro Česko červené

0
305
cervene
Foto: ZdraveZpravy.cz

Pro neočkované se ode dneška [13.9.] zpřísňuje návrat z Chorvatska, Rakouska a Irska. Po návratu z nich se musejí lidé nechat povinně otestovat na koronavirus. Do oznámení výsledku zůstávají v samoizolaci.

Do červené kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy nově přechází Chorvatsko, Rakousko a Irsko. Po příjezdu do Česka z těchto zemí se lidé musí otestovat antigenním [AG] nebo PCR testem. A to nejdříve 5. den a zároveň nejpozději 14. den po překročení české hranice. Do té doby zůstávají v povinné samoizolaci. Pokud do Česka přijedou hromadnou dopravou, pak se testují ještě před návratem do Česka. Vždy pak vyplňují příjezdový formulář.

Výjimku mají pouze plně očkovaní. Tedy ti, co mají dva týdny po podání vakcíny proti covidu-19. Dále se povinnosti nevztahují na osoby uzdravené z nemoci covid-19 v posledních šesti měsících.

„Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář,“ upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Ten ale musí za stávajících podmínek vyplnit všichni cestující po návratu ze zahraničí do České republiky. Stejné povinnosti pro návrat z červených zemí [vysoce rizikových] platí i pro na cestovatelském semaforu tmavě červenou barvou označených zemí. Tedy těch s velmi vysokým rizikem nákazy koronavirem. Novinka je, že v reakci na rozhodnutí soudu MZ ČR upravilo nařízení platnosti testů ze zahraničí. Nově se u nás uznávají všechny testy, které provedla v daném státě k tomu oprávněná osoba.

Červené země a cestovatelský semafor od 13. září

V červené kategorii jsou nově, jak již bylo řečeno, Chorvatsko, Rakousko a Irsko. Dále do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Island, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lichtenštejnsko, Monako. Patří sem i Německo, Estonsko, Francie, Řecko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko včetně Baleárských ostrovů a Portugalsko.

Oranžová kategorie se rozrůstá o Andorru, Dánsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Kanárské ostrovy a portugalskou Madeiru. Naopak Azorské ostrovy přecházejí do zelené. Oranžové zůstává dále Lucembursko, Lotyšsko, Rumunsko, Itálie, Finsko a Malta.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy [zelená kategorie] aktuálně náleží Maďarsko, Polsko, Vatikánský městský stát a také Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí je to pak i Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur a Tchaj-wan.

„Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do pěti dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test,“ upozorňuje MZ ČR.

Za zmínku stojí i to, že dneškem ze zelené kategorie vypadává Bosna a Hercegovina.

Uznávání očkování z mimounijních zemí

Česká strana již uznává pro prokázání bezinfekčnosti dokončené očkování i v mimounijních státech. Ovšem pouze za podmínky, že jde o očkovací látku podmínečně registrovanou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA], anebo Světovou zdravotnickou organizací [WHO] pro nouzové použití.

Česko uznává mimounijní certifikáty zatím jen z 19 zemí

Tyto osoby ale musejí mít zároveň vystavený ověřitelný certifikát zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.

„Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení,“ upozorňuje ministerstvo.

Dodává, že příjezd a podání žádosti o vízum je nově umožněno také rodinným příslušníkům občanů České republiky nebo ostatních unijních států.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here