Nad Tatrou sa blýska. Výpověď dalo 1 900 doktorů

1
25074
doktoru
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Více než 1 900 doktorů v nemocnicích na Slovensku, tedy zhruba dvě pětiny, se rozhodlo hromadně podat výpovědi. Chtějí vyšší platy a efektivnější zdravotnictví. Vyšel s tím včera [29.9.] šéf tamějších lékařských odborů Peter Visolajský.

O slovenských lékařích a odborářích se 29.9. mluvilo i v Praze, kde čeští odboráři otevřeně vyzvali vládu k navýšení odměn ve zdravotnictví v příštím roce o 15 procent. Pro státní rozpočet to znamená výdaj jedenáct miliard korun. Odbory kritizují, že vláda v příštím roce s navýšením odměn pro pracovníky ve zdravotnictví nepočítá.

„Proto hovoříme v otevřeném dopise, který jsme zaslali premiérovi Petru Fialovi a ministrovi Válkovi, o facce všem lidem ve zdravotnictví,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] Dagmar Žitníková.

Podle ní i předsedy Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martina Engela aktuální úhradová vyhláška s navýšením platů zdravotníků i nezdravotníků ale vůbec nepočítá. Dopis odboráři premiérovi a ministrovi zdravotnictví zaslali ve čtvrtek 29.9. Přístup vlády již kritizovali na posledním jednání tripartity.

„Ti lidé ve zdravotnictví vůbec nechápou, jak se vláda k otázce platů a mezd mohla takto postavit. Zvlášť, když vidí, jak vláda funguje v oblasti péče o uprchlíky z Ukrajiny. A to všechno ještě v době po covidu a jeho nynějšího dalšího náporu. […] Postup vlády překvapil je a upřímně nás také,“ dodala.

„Stát má mnoho možností, jak to napravit. Může to udělat změnou v úhradové vyhlášce nebo prostřednictvím kompenzační vyhlášky,“ upřesnil Engel s tím, že odbory chtějí mít ve věci jasno nejpozději do 15. listopadu a zároveň poukázal na to, co se děje na Slovensku.

Mezitím dalo na Slovensku výpověď 1 900 doktorů

Podle šéfa slovenských lékařských odborů Petera Visolajského to ale neznamená neochotu k dalšímu vyjednávání o mzdách a platech.

„Jsem na tyto lékaře hrdý, že se postavili za své pacienty natolik, že riskují i svůj pracovní poměr a podali výpověď ve snaze zlepšit podmínky pro nemocnice a pacienty,” uvedl.

Lékařské odbory na Slovensku, podle kterých v nemocnicích v zemi pracuje kolem 5 000 lékařů, ale i upozornily na dlouhodobě špatný stav slovenského zdravotnictví a na nedostatek zdravotnického personálu. I proto požadují spolu s vyššími platy i navýšení počtu lékařů a zdravotních sester. Od zdravotních pojišťoven vymáhají vyšší platby k pokrytí nákladů zdravotnických zařízení.

Nějakého nového Rudolfa Zajace na Slovensku nevidím

Visolajský upřesnil, že výpovědi podali lékaři z klíčových nemocničních oddělení. Obvyklá dvouměsíční výpovědní lhůta začne lékařům plynout na začátku října.

„Když mi z vlády řeknou, že to způsobily minulé vlády, tak se jich zeptám, co oni udělali za rok, co jsou u moci pro zlepšení,” uvedl Peter Visolajský.

Slovenská vláda minulý týden schválila návrh zákona, který zčásti plní platové požadavky lékařů a zdravotních sester. Podle resortu zdravotnictví by navýšení mezd zdravotníkům bylo nejvyšší od roku 2013. Lékařská obec si takto vymohla přidání již v roce 2011.

Co se vlastně dělo v roce 2011

V roce 2011 hromadné výpovědi lékařů na Slovensku ochromily provoz mnoha nemocnic. V nich pomáhali zajišťovat akutní péči i čeští vojenští lékaři. Výsledek byl, že tehdejší slovenská vláda platovým požadavkům nespokojených lékařů částečně vyhověla.

Ve stejném roce i české odbory podepsaly memorandum s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. I na něj se včera odvolával Martin Engel. Konkrétně na bod: „Přidávání v souvislosti s reformou se průměrný plat lékaře zvýší o deset procent a od roku 2013 pak dosáhne 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy ve státě, v roce 2012 porostou také platy všem zdravotnickým pracovníkům.“

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Zástupci českých odborářů dále uvedli, že jenom zvyšování odměn české zdravotnictví „nezachrání“. Podle nich je potřeba konečně přistoupit ke strukturálním změnám. I tak ale sehrává příjem zdravotníků podle nich zásadní roli.

„Ano, máte pravdu, že jenom přidáním peněz zdravotníkům se kondice českého zdravotnictví nijak zásadně nezlepšila. Že žádné zlepšení z pohledu pacienta vidět není. Odpovědět se dá ale i tak, že na druhé straně nedochází k zásadnímu zhoršení stavu českého zdravotnictví,“ odpověděl na otázku ZdraveZpravy.cz, proč debatu o zvyšování odměn neprovází i debata o kvalitě poskytované péče v Česku, Martin Engel.

„Když by se v minulosti zdravotníkům nepřidávaly peníze, tak by ta situace bylo ještě horší,“ dodal.

–DNA–

1 komentář

  1. Prosím Vás vlado snašte udržet našé zdravotnictví aspoň v takovém stavu v jakém je.Je opravdu zdravotníkum přídat,zachraňují lidské životy,dělají velice zodpovědnou a těžkou práci.Navrhoval jsem v nemocnici na Fifejdách v Ostravě ať tám udělají poutní místo,ta se zřizovala kde se dělali zázraky,a náš zdravotnický personál tyto zazraky umi dělát.UZDRAVUJÍ!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here