Za péči o Ukrajince dala VZP již necelou miliardu

2
4016
na_peci
Foto: UNHCR

Za zdravotní péči o ukrajinské azylanty vydala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] přes tři čtvrtě miliardy korun. Skutečné náklady budou ale vyšší. Poskytovatelé pojišťovně ještě dohlašují vykázanou zdravotní péči o Ukrajince.

Ke zdravotnímu pojištění se u VZP ČR registrovala většina příchozích ukrajinských běženců. Dosud celkem 348 tisíc Ukrajinců. Z toho 120 tisíc dětí, téměř 160 tisíc žen ve věku 18 a více let a 68 tisíc dospělých mužů. Data uvedli zástupci VZP ČR po pondělním [26.9.] jednání správní rady.

Zdravotní péče o ukrajinské uprchlíky podle dat k poslednímu červenci vyšla pojišťovnu na 769 milionů korun. Podle VZP ČR ale část poskytnuté zdravotní péče zdravotnická zařízení ještě nevykázala. Náklady tak budou ještě vyšší.

VFN otevřela ordinaci pro děti a mládež z Ukrajiny

Zdravotní péči potřebovalo podle dat VZP ČR přes 117 900 uprchlíků, tedy asi třetina z registrovaných pojištěnců.

„Přitom v 80 procentech se jednalo o poskytnutou péči s náklady do 5 000 Kč, v 26 případech náklady na léčbu přesáhly milion korun a 512 pacientům je poskytována takzvaná centrová péče,“ uvedla VZP ČR s dodatkem, že nejčastěji Ukrajinci potřebovali lékařskou prohlídku a stomatologické ošetření.

Centrovou péči u nás podle pojišťovny většinou čerpají běženci s onkologickým onemocněním, pacienti s revmatoidní artritidou a často i roztroušenou sklerózou.

Zdravotní pojištění si odvádí 54 tisíc aktivních Ukrajinců

Na konci června kalkulovala VZP ČR s predikcí, že výdaje na léčbu Ukrajinců letos budou o 100 milionů korun nižší než platby od státu a pojistného zaměstnanců. Odhadovala je na 3,9 miliardy korun, příjmy pak na čtyři miliardy korun.

Platby na zdravotní pojištění prostřednictvím zaměstnavatele nebo samostatné výdělečné činnosti si odvádí zhruba 54 tisíc Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou, jež jsou registrovaní u VZP ČR. Za zbývající běžence hradí měsíční zdravotní pojištění stát. Jde o děti, studenty, seniory a nezaměstnané Ukrajince registrované na úřadech práce.

UNICEF dá peníze na péči o uprchlíky z Ukrajiny

Podle dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR] k poslednímu srpnu získalo v Česku práci celkem 112 521 občanů Ukrajiny. Nejvíce ve Středočeském [12 949 osob] a Plzeňském kraji [11 050 osob] a v Praze [9 258 osob]. Většinou jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě.

„Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli,“ podotýká k informacím ÚP ČR.

Výdaje za péči a odvody na zdravotní pojištění

Rozdíl v počtu aktivních Ukrajinců na tuzemském trhu práce, kteří si odvádějí zdravotní pojištění a těmi, za které ho odvádí stát, byť chodí do práce, určuje skutečnost, že Ukrajinci pobývající v Česku často pracují na dohody. Jinak řečeno mají zkrácené úvazky [dohoda o provedení práce], ze kterých při výdělku do 10 tisíc korun měsíčně neodvádí pojistné. Mnozí k tomu pak čerpají humanitární dávku.

„Chtějí nějaké krátkodobé pracovní uplatnění víceméně k té dávce, kterou mají možnost pobírat… Mluvím o té humanitární dávce. A to proto, že se tak mohou starat o děti. A stačí jim to. Pokud ale jde o naše firmy, tak ty mají zájem o klasický pracovní poměr na klasický pracovní úvazek,“ potvrdila v nedávném podcastu ekonomického serveru FinTag.cz poradkyně generální ředitelky pro pracovněprávní vztahy Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková.

Končí neomezená doba pojištění pro Ukrajince

Ke konci srpna úřady práce evidovaly 11 319 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, za červenec jich bylo 5 947. Vysoký nárůst Ukrajinců na úřadech práce bude pravděpodobně souviset s časovým omezením, kdy za ukrajinské běžence platí automaticky zdravotní pojištění stát nově po dobu 150 dní ode dne, kdy jim úřady přidělily dočasnou ochranu.

Pak registrované pojišťovně dokládají svého plátce pojistného. Obvykle se proto běženci bez zaměstnání došli zaregistrovat na úřad práce, aby za ně stát pojistné nadále hradil. Omezení se nevtahuje na děti, studenty a osoby starší 65 let.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Čím si Ukrajinci zaslouží zdrav.péči,léčí si tu své staré nemoce ?-jako důchoce si léky doplácím,nebo některé kupují za své

  2. Jaká zátěž pro Evropu. Nejvíc jich je v Polsku a u nás. Slovensko Rumunsko a Maďarsko cca 20 000. Německo 8 krát větší než my cca 300 000. V Čr ,, evidovaných
    650 000 sedláků v hlavním městě. Jen tak dál. Přitom mají mobilizaci a vláda ne , aby ty chrdinské chlapy co zdrhli vrátila nazpátek , tak jim ještě daruje výhody, které leckerého našince důchodce , nutí k zamyšlení , jestli nemá změnit národnost. Samozřejmě nas ukrainskou. Přál bych té naší reprezantaci v čele s Fialou , aby s nimi žily v jednom baráku.
    : : :

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here