VFN otevřela ordinaci pro děti a mládež z Ukrajiny

4
5847
ukrajiny
Foto: VFN

Všeobecná fakultní nemocnice [VFN] v Praze otevřela ordinaci praktického lékaře pro děti a mládež z Ukrajiny. Ordinace funguje od 5. září na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu v ulici Ke Karlovu 455/2 [budova E1, přízemí].

Lékaři v ordinaci novorozencům, dětem a mládeži do 19 let z Ukrajiny poskytují léčebnou a preventivní péči vždy od pondělí do pátku. Součástí zdravotní péče jsou akutní vyšetření nemocných dětí, kontroly, preventivní prohlídky, očkování, základní laboratorní vyšetření i odběry. Na vstupní prohlídku s sebou pacienti přináší veškerou dostupnou zdravotní dokumentaci včetně dokladu o očkování.

Ordinační hodiny KPDPM ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze
OBJEDNÁNÍ + ODBĚRY PRO NEMOCNÉ PORADNA PRO ZDRAVÉ
PONDĚLÍ 7.00 – 7.30 hod 7.30 – 12.30 hod ————-
ÚTERÝ 7.00 – 7.30 hod 7.30 – 12.30 hod 14.00 – 16.30 / pouze objednaní pacienti
STŘEDA 7.00 – 7.30 hod 7.30 – 12.30 hod 14.00 –16.30 / pouze objednaní pacienti
ČTVRTEK 7.00 – 7.30 hod 7.30 – 12.30 hod 14.00 – 16.30 / pouze objednaní pacienti
PÁTEK 7.00 – 7.30 hod 7.30 – 12.30 hod ————

[Zdroj: VFN]

„Je třeba péči o ukrajinské děti v ČR rozprostřít a my víme, že naše ambulance pomůže v přeplněné Praze mnoha rodinám. V naší nemocnici zajišťujeme nejen akutní, ale od září i dlouhodobou péči o dětské pacienty,“ říká náměstkyně Úseku pro nelékařská zdravotnická povolání VFN Dita Svobodová.

V ambulanci pracuje i ukrajinsky hovořící administrativní pracovník. Komunikace v ukrajinštině je proto možná i po telefonu nebo e-mailem.

Péče je hrazena až na několik výjimek

„Objednat se lze telefonicky na telefonním čísle 22496 7639 nebo e-mailem pldd-ua@vfn.cz,“ uvádí zástupci VFN s dodatkem, že převážná většina služeb je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Ukrajinští rodiče hradí jen některá nepovinná očkování a vybranou vyžádanou zdravotní péči.

Ceník za nadstandardní péči pro děti a dorost z Ukrajiny
ПОСЛУГА, ЯКУ ОПЛАЧУЄ ПАЦІЄНТ ЦIНА
ДОВІДКА ПРО СТАН ЗДОРОВ‘Я, ВИДАНА НА ВИМОГУ ПАЦІЄНТА В АДМІНІСТРАТИВНИХ ЦІЛЯХ [ДИТЯЧИЙ САДОК, ЯСЛА, СПОРТИВНІ КЛУБИ] 270 крон
ОБСЛІДУВАННЯ НА ОТРИМАННЯ ВОДІЙСЬКИХ ПРАВ 600 крон
МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ПРИ ПРИЙОМІ НА РОБОТУ 270 крон
ВИДАЧА МЕДИЧНОГО ПОСВІДЧЕННЯ 270 крон
ЩЕПЛЕННЯ ЗА БАЖАННЯМ БАТЬКІВ + ОГЛЯД ПЕРЕД ЩЕПЛЕННЯМ [БЕЗ ЦІНИ ВАКЦИНИ, ЯКЩО ВОНА НЕ ПОКРИВАЄТЬСЯ МЕДИЧНИМ СТРАХУВАННЯМ] 250 крон
ВИПИСКА З МЕДИЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ЗА БАЖАННЯМ БАТЬКІВ 300 крон
СПОРТИВНИЙ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ВКЛЮЧНО EKG 700 крон

[Zdroj: VFN]

Zástupci VFN ukrajinské rodiče dále upozorňují, že pohotovost pro děti mimo ordinační hodiny zajišťuje taktéž Klinika pediatrie a dědičných poruch metabolismu v ulici Ke Karlovu 455/2, ale v budově E3a.

S péčí o děti z Ukrajiny pomáhají i praktici

S péčí o děti z Ukrajiny pomáhají i praktici. Ti však dlouhodobě upozorňují na nedořešené problémy v organizaci péči o ně. To v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz potvrdila pediatrička a vedoucí katedry Praktického lékařství pro děti a dorost IPVZ Praha a místopředsedkyně výboru České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Péče o děti uprchlíků je stále problém, říká Cabrnochová

Podle ní vůbec nejčastější otázka ukrajinských rodičů v ordinacích dětských lékařů zní, zda se mohou vrátit, zda mohou se svými dětmi znovu přijít do ordinace. Odpověď podle ní zní, že mohou, a to přesto, že systém péče o dětské uprchlíky v Česku není dosud nikterak řádně nastavený.

„Znovu ale opakuji. Jsme v situaci, kdy tu ty děti zůstávají delší dobu a máme přetížené hlavní město,“ uvedla pediatrička.

V podcastu mimo jiné řekla, že z Ukrajiny do Česka přichází mnoho dětí, která mají závažná chronická onemocnění. Případně mají neurologická postižení, která vyžadují podávání speciálních léků, umělou výživu, a hlavně zdravotní péči. I to je podle ní třeba řešit. Kolik takových dětí v Česku může přibližně být, neví. Informace by měly mít zdravotní pojišťovny. Byť i ty v tuto chvíli data podle ní teprve třídí.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. A pro Čechy nic? Běžte domu Ukrajinci!!! To je naše země a máme svých problémů dost!!! Jenom kradete a děláte problémy!! Tady u nás v Brandýse pořád nějaký problém! Jsou agresivní a jenom chlastaji!!! [redakčně upraveno]

  2. a to jako jen pro ty co si platí zdravotní pojištění v ČR nebo stačí jen UA pas a zdravotní péči zaplatí za ně daňový poplatníci ?

  3. To by mohli v tomto zařízení pracovat ukrajinské sestry, které jsou neschopné a na chirurgii mydlí lékařům schody. O jedné takové Tatiane bych věděla….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here