Obrna je zpět! A může za to i vakcína proti ní

0
19926
Obrna
Orální vakcína proti obrně je 100% bezpečná pro ty, co ji užijí. Riziko ale představuje v odpadních vodách. / Foto: WHO

V Londýně rodiče opět shánějí vakcíny proti obrně pro své děti. Obrna se totiž dál objevuje v odpadních vodách. V dotčených oblastech proto úřady znovu očkují děti proti nebezpečné nemoci. Problémy už hlásí i Spojené státy a Izrael.

Situaci v dotčených zemích mapuje v článku A rude awakening: The return of polio to the West bruselský list Politico. Podle něj úřady v Londýně znovu vyzývají rodiče, aby nechali své ratolesti naočkovat proti dětské obrně. Potíž ovšem je, že pořadníky klinik jsou plné.

Londýn se obává dětské obrny, nabízí posilující očkování

Obdobná situace nyní panuje v americkém New Yorku. Tamní úřady dokonce 9. září kvůli vysokému riziku vyhlásily nouzový stav.

„Pokud jde o obrnu, nelze nic zanedbat, riziko je reálné,“ varují jasně zdravotníci.

Má to ale jeden háček. Aktuálně potvrzený virus v Londýně, New Yorku a Jeruzalémě není divoký poliovirus. Dva letos potvrzené případy v západních zemích způsobil virus z odvozené vakcíny proti divokému polioviru.

Problém spočívá v ústy podávané vakcíně

Podle listu Politico je přítomnost viru způsobujícího dětskou obrnu v odpadních vodách ve Velké Británii, USA a Izraeli a dva potvrzené případy ochrnutí, jeden v New Yorku a druhý v Jeruzalémě, součástí uzavřeného cyklu. Za přítomností viru v kanalizacích totiž může stát očkování specifickým typem orální vakcíny. Ta obsahuje zředěný živý virus obrny, který se prostřednictvím očkování dostává do odpadních vod a dále se šíří jako vakcinační virus mezi lidmi. Obvykle takový cyklus neznačí problém. Naopak díky němu u lidí dochází i k aktivaci pasivní imunity. Pokud je ale takové šíření viru dlouhodobé, hrozí jeho zmutování zpět do formy, která už může způsobit nemoc a ochrnutí.

Česko je 60 let bez dětské obrny, polioviry ale nezmizely

Celou záležitost komplikuje skutečnost, že vakcína, která se nyní používá například v Británii a USA, ale funguje na neaktivním polioviru. Vakcína tedy nepodporuje sdílení viru, rovněž ale nebrání ani úplnému zamezení přenosu. Pokud někdo dostal tuto neaktivovanou vakcínu, a přesto se nakazí, dále virus přenáší, byť on sám je proti rozvoji onemocnění chráněný. A pokud lidé cestují mezi zeměmi, ve kterých se očkuje různými typy vakcín, virus se může dále šířit.

Regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge se v této věci odvolal na amerického virologa Anthonyho Fauciho. Podle něj případy, které se nedávno objevily v USA, jsou geneticky spřízněné s případy v Evropě. A ty se dále váží k viru cirkulujícímu v Afganistánu a Pákistánu, kde se dětská obrna stále ještě objevuje.

„To nám připomíná, že se lokální krize může rychle stát krizí globální,“ uvedl na zasedání Regionálního výboru WHO pro Evropu Kluge.

Pákistán má další případ dětské obrny, očkuje 40 mil. dětí

Podle něj globální plán na vymýcení dětské obrny nakonec spočívá ve zrušení podávání orální vakcíny, která může přispívat k šíření viru.

Západní země riziko obrny zvládnou, říká český vědec

Přechod na neaktivní vakcínu ale není, jak dodal, tak jednoduchý. Tyto vakcíny efektivně nebrání rozšíření nemoci. A to proto, že negenerují dostatečnou imunitu ve střevech, která je důležitá k zastavení přenosu z osoby na osobu. Dalším důvodem, že některé země spoléhají na orální vakcíny je, že jejich aplikace a nakládání s nimi je rychlé a snadné.

„To tak překvapivé není,“ uvedl Ondřej Mach z výzkumného a vývojového týmu sekce WHO pro obrnu na dotaz k případům v zemích, které nesledují přítomnost polioviru v odpadních vodách.

„Pokud v některé zemi používáte orální vakcínu, pak je každá jiná země vystavena riziku,“ upozornil.

Afrika potvrdila nákazu poliovirem. Šíří se z Pákistánu

Mach a jeho tým zabývající se výzkumem globálního polioviru vidí naději v tom, že ještě existuje přiměřená úroveň ochrany populace v zemích využívajících neaktivní vakcínu.

„V okamžiku, kdy pozorujeme zvyšující se výskyt ochrnutí, bychom měli stávající strategii přehodnotit,“ uvedl.

Nárůst případů v západních zemích přitahuje pozornost médií, která ale Macha, jak sám uvedl, zdržuje od „důležitější práce“.

„Ohledně naší možnosti vypořádat se s rizikem obrny, nemám pochybnosti, že bychom neměli být úspěšní. Také ale doufám, že něco uděláme i pro Demokratickou republiku Kongo, Somálsko, severní Nigerii a Jemen,“ vyjasnil aktuální priority.

95 % africké populace má vakcínu proti dětské obrně

Odborníci v tomto ohledu očekávají, že v říjnu uvolní na boj proti dětské obrně první peníze mezinárodní společnost Global Polio Eradication. Ta přislíbila, že do prevence obrny v následujících pěti let vloží 4,8 miliardy dolarů [cca 123 mld. Kč]. Peníze poskytne Světová zdravotnická organizace [WHO], Rotary International, US Centers for Disease Control and Prevention, United Nations Children´s Fund, Bill and Melinda Gates Foundation a Gavi Vaccine Alliance.

Obrna na Západě platí za důraznou výstrahu

Případy způsobené odvozenou vakcínou polioviru nejsou žádnou novinkou. V roce 2020 se jich objevilo více než tisíc. Avšak objevovaly se spíše v chudších zemích. Nejvíce případů se v roce 2020 potvrdilo v Afganistánu, Pákistánu, Čadu a Demokratické republice Kongo.

Podle odborníků zabývajících se obrnou slouží neobvyklý výskyt v zemích, jako jsou USA, Izrael a Velká Británie, jako varování pro vlády západních zemí.

„Nikdo není v bezpečí, pokud nejsou v bezpečí všichni. To rozhodně není jen prázdný slogan,“ říká ředitel oxfordské Vaccine Group a jeden z prvních iniciátorů vývoje vakcíny Oxford/AstraZeneca proti koronaviru Andrew Pollard.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

„Je to budíček pro všechny vlády a dárcovské organizace, že obrna nehrozí jen v několika vzdálených a chudých zemích. Naopak. Všichni jsme se nyní ocitli uprostřed globálního boje proti tomuto viru,“ dodává.

Apeluje na zvýšení investic do prevence dětské obrny. Tvrdí, že divoký poliovirus musíme rozhodně zneškodnit hned na samém počátku jeho šíření.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here