Nádor močového měchýře často ukáže krev v moči

0
2861
krev_v_moci
Ilustrační foto: Pixabay.com

Polovina nádorů močového měchýře vzniká kvůli kouření. Riziko vzniku nádoru močového měchýře u kuřáků je ve srovnání s ostatní populací až čtyřnásobně vyšší. Prvním signálem onemocnění bývá podle urologů krev v moči.

I sebemenší přítomnost krve v moči by měla kteréhokoli pacienta přivést do ordinace specialisty. Ten provede odborné vyšetření ke stanovení diagnózy a vyloučí onkologické onemocnění. Právě přítomnost krve v moči totiž bývá jedním z příznaků, kterého si všimnou pacienti s nádorem močového měchýře.

„U každého pátého pacienta, kterého vyšetříme pro přítomnost krve v moči, odhalíme nádor močového měchýře. V riziku jsou zejména muži, kuřáci, ve věku nad 45 let. Časná diagnóza má v případě karcinomu močového měchýře zásadní význam. Čím dříve se na něj přijde, tím lepší prognózu má,“ říká přednosta Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK prof. Viktor Soukup.

To stejné podle něj platí i obráceně. Pozdní diagnóza mnohdy značí pokročilé nádorové onemocnění, na které již nemusí dostupná léčba zabírat. Navíc léčba pozdě zachyceného nádoru močového měchýře podstatně zasahuje do kvality života pacienta.

„Cena, kterou nemocný musí zaplatit, je vyšší a zisk menší. To jsme bohužel viděli v nedávné covidové době, kdy se k nám řada lidí dostala z různých důvodů pozdě,“ dodává profesor Soukup.

Krev v moči často ukazuje na nádor močového měchýře

Podle profesora Soukupa vzniká až polovina všech nádorů močového měchýře v souvislosti s kouřením. Riziko vzniku nádorů močového měchýře je u kuřáků ve srovnání s běžnou populací až čtyřnásobně vyšší. Ve sledování příznaků, kterým je i přítomnost krve v moči, by i proto měli být kuřáci obezřetnější. A při pozitivním nálezu se co nejdříve objednat na urologickou ambulanci.

„Z vyšetření moči ověřujeme přítomnost červených krvinek a případně zánětu v moči, děláme bakteriologické vyšetření moči k vyloučení zánětu a v neposlední řadě také počítačovou tomografii celého močového traktu,“ přibližuje prof. Soukup.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Při odhalení nádoru močového měchýře lékaři volí obvykle endoskopické metody, kdy nádor odstraní močovou trubicí. V některých případech se snaží snížit pravděpodobnost návratu nádoru ještě výplachy močového měchýře ve formě lokální chemoterapie či imunoterapie. V pokročilejších stadiích přistupují dokonce k odstranění měchýře s následnou náhradou nebo vytvořením náhradního vývodu.

Počty pacientů se za deset let zdvojnásobily

Rakovinou močového měchýře v Česku ročně onemocní přibližně 2 200 pacientů, ze dvou třetin muži. Karcinom močového měchýře je u nás šestý nejčastější nádor u mužů, u žen je pak na 13. místě. Průměrný věk pacienta je 65 let. Spíše vzácně jím onemocní lidé mladší 40 let. Zhruba 200 pacientů ročně u nás na rakovinu močového měchýře umírá.

Zneklidňující informací je, že počet pacientů s tímto onemocněním rychle roste. Za posledních deset let se u nás jejich počty až zdvojnásobily. Nepříznivý trend mírní alespoň to, že většinu těchto nádorů lékaři diagnostikují v jejich časném stadiu.

„Jsou to pacienti, kteří si objeví krev v moči, přijdou a mají povrchový nádor měchýře. Ten se poměrně dobře léčí,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová.

Nádor močového měchýře stíhá hlavně muže a kuřáky

Pokud by se ale nález ponechal bez léčby, mohl by přerůst v pokročilé onemocnění. V takové situaci nádor prorůstá celou stěnou močového měchýře a přechází do generalizované formy, kdy se nádor dostává do uzlin a jiných orgánů.

Podle Prausové se léčba nádoru močového měchýře zlepšuje ve všech jeho klinických stadiích. Onemocnění se dá vyléčit, byť musí být pacient pod kontrolou odborníka a u těch pokročilejších stadií je zákrok i o něco složitější.

O screeningu nádorů močového měchýře se neuvažuje

O zařazení nádoru močového měchýře do nějaké formy screeningu, jako je tomu například u karcinomu plic nebo kolorekta, se podle Jany Prausové neuvažuje.

„Zatím na to nejsou žádné validní údaje a důkazy, které by prokázaly, že by screening tohoto onemocnění léčebné výsledky výrazně posunul k lepšímu. Zatím se o něm neuvažuje,“ říká.

Zhruba u tří čtvrtin pacientů se nádor močového měchýře projeví krví v moči. Její příměs je obvykle bezbolestná a opakuje se. Krev je přitom patrná v celé porci moči, nikoli jen na začátku či konci vylučování. U některých pacientů dochází k tvorbě krevních sraženin v moči. Což může zabránit odtoku tekutiny a jejímu následnému hromadění v měchýři. Pak trpí pacient bolestí v podbřišku, kterou doprovází silné nutkání na močení. U pokročilejších nádorů pacienti trpí nechutenstvím, hubnou a lékaři u nich zjišťují anémii, chudokrevnost.

Dodejme, že na rizika spojená s krví v moči se zaměřil i Urologický týden Evropské urologické společnosti, jež začal v pondělí 26. září.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here