Hlavní nádraží Praha je kemp Syřanů. Míří do SRN

0
10619
nadrazi
Fotografie: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Walking to Germany… No money, no train, bus or taxi,“ říká pro ZdraveZpravy.cz lámavou angličtinou mladý Syřan, který s mnoha dalšími Syřany tráví na pražském hlavním nádraží už několikátý den.

Hlavní nádraží v Praze slouží jako „dočasný domov“ stovkám migrantům ze Sýrie již několik týdnů. Okupují lavičky a travnaté plochy přilehlého parku Vrchlického sady. Kolemjdoucí přímo neobtěžují, baví se mezi sebou, často telefonují. Pro cestovatele přes hlavní nádraží ale není vůbec příjemné každodenně vidět, jak početné skupiny migrantů bivakují ve veřejném prostoru. Málokterý z těchto Syřanů mluví alespoň trochu anglicky. Salah al-Dīt je výjimka.

„Jsem ze Sýrie. Do Česka jsem přišel před třemi dny. U nás není práce, jídlo, válka zničila všechno. Hledáme nový život. V Česku je to dobré, velice dobré,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz.

„Měsíce jsem na cestě. Šli jsme přes Turecko, Řecko, Makedonii, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovensko a Česko. Chodíme pěšky. Všechno pěšky. Cesta to byla těžká, ale policie v Česku nám pomáhá. Ale naopak s policií v Řecku, Turecku, Makedonii jsme měli mnoho problémů při vstupu do těchto zemí,“ vypráví Salah [viz foto níže, pozn. red.].

Na otázku, jak se dostane do Německa odpovídá, že neví, ale určitě zase půjde pěšky. Přesto je pro dosažení svého cíle odhodlaný: „Dnes, zítra, půjdu do Německa,“ říká jasně.

Co se děje na nádraží, jde mimo nás

Vedoucí oddělení tisku Policie ČR Ondřej Moravčík na otázku redakce, zda si mají Pražané a návštěvníci metropole zvyknout na to, že blízké okolí hlavního nádraží aktuálně slouží jako kemp pro migranty ze Sýrie, kteří nemají peníze a trpí zanedbanou hygienou, odpovídá, že problém není na straně policie.

„Odpovědnost za osoby v okolí hlavního nádraží není na Policii ČR, nýbrž na obci. V tomto případě na hlavním městě Praha. Policie ČR v tomto případě může pouze posílit výkon služby v nejbližším okolí. Což děláme s maximální intenzitou a jakákoliv ´péče´ o uprchlíky a osoby pohybující se v okolí nádraží není v naší kompetenci,“ vysvětluje.

V podobném duchu pro ZdraveZpravy.cz odpovídá vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman: Situaci na Hlavním nádraží bedlivě sledujeme a řídíme se pokyny Policie ČR. Pan primátor je ostatně kvůli tomu v kontaktu s krajským ředitelem Policie ČR. […] Situaci je podle našeho názoru nutné řešit na úrovni České republiky a Ministerstva vnitra, což se snažíme iniciovat.“ 

Upřesňuje, že na pražském hlavním nádraží v současné chvíli nejsou uprchlíci, kteří pocházejí z Ukrajiny a Prahou pouze projíždějí, respektive tranzitují večerními vlaky. Co v dané věci činí Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR], pro ZdraveZpravy.cz sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva. Nejdříve vysvětlila, že situace na železniční stanici Praha hl. nádraží je důsledek vlny nelegální migrace. Zdůraznila, že zadržení migranti podstupují standardní bezpečnostní proceduru a po vydání výjezdního příkazu pobývají na našem území 30 dnů zcela legálně.

„Každodenně je v dané lokalitě prováděn dohled nad veřejným pořádkem tak, aby nebyl porušován jak ze strany cizinců, tak popřípadě směrem k nim. V drtivé většině se jedná o cizince, kteří přes území ČR tranzitují a na místě se zdržují v řádu hodin. Nemají totiž zájem na našem území setrvat,“ upřesnila.

Novinka pak je, že na jednání [26.9.] vláda schválila dočasné obnovení kontrol na státní hranici se Slovenskem. V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] bude trvat deset dní, tedy do 8. října. Nabízí se otázka, zda toto situaci na hlavním nádraží ale vyřeší. A dále, zda toto opatření nepřichází pozdě, když Syřané jsou běžnou součástí Vrchlického sadů již několik týdnů. Mnozí z nich v dané lokalitě nepobývají hodiny, jak uvádí zástupkyně MV ČR, ale spíše dny. To znamená, že ve Vrchlického sadech přespávají a vůbec konají své přirozené denní potřeby.

Migranty ze Sýrie řeší i Praha 1. Ta ale nic nezmůže

Vedoucí oddělení vnějších vztahů Prahy 1 Petr Bidlo pro ZdraveZpravy.cz uvedl, že bivakování Syřanů v samém centru Prahy se jich dotýká, nikoli ale přímo.

„My se v zásadě staráme o koordinaci sociální služeb, zeleně v lokalitě, tohle je ale věc magistrátu,“ říká.

Podle něj se každý den na hlavním nádraží pohybuje sto syrských uprchlíků. Ty, co odejdou k německým hranicím, nahradí noví migranti. Jsou i dny, kdy jich bývá přes dvě stovky.

„To bylo třeba minulý čtvrtek. Štěstí je, že se v zásadě chovají slušně. Nikoho přímo neobtěžují. Zabírají lavičky, to je pravda, ale nemáme informace, že by byli nebezpeční Pražanům nebo návštěvníkům Prahy,“ upřesňuje.

Problém podle něj je, že v okolí hlavního nádraží dochází ke znečištění. Syřané například dostali deky, které se často válejí po zemi, jsou zavěšené na stromech nebo rozvěšeny po mobiliářích Vrchlického sadů.

Petr Bidlo zároveň potvrzuje informaci svého kolegy z magistrátu. Většina z migrantů míří do Německa. Jejich hlavní trasy vedou přes Balkán a k nám do Česka přes Slovensko, Polsko či Rakousko. Drtivá většina z nich v Česku nechce zůstat. Téměř všichni pokračují dále. Většinou jde o muže, jsou mezi nimi ale i děti a ženy. Byť ty jsou na hlavním nádraží k vidění spíše minimálně.

Policie ČR je na Syřany krátká

Vedoucí oddělení tisku Policie ČR Ondřej Moravčík odmítá, že by Policie ČR nepomáhala a nechránila v okolí hlavního nádraží české občany. Alespoň v tom smyslu, že by pro ně zajistila důstojné podmínky ve veřejném prostranství. Policie má podle jeho slov v této věci dost omezené kompetence.

„V případě, že osoba páchá protiprávní jednání, tak je Policie ČR oprávněna toto řešit. Kompetence k jakémukoliv zásahu jsou jasně stanovené zákonem. A to, že někdo stojí před nádražím, rozhodně není důvod k našemu zásahu,“ vysvětluje.

Obecně pak podle jeho slov platí, že Policie ČR ve věci syrských migrantů v centru Prahy působí preventivně. Informuje je o platných zákonech v České republice. Řeší oznámení, které jí lidé sdělí. A také zvyšuje počty policistů v lokalitě.

Na přímou otázku, co ale mají dělat Pražané a návštěvníci Prahy, kteří se den co den v okolí hlavního nádraží musejí „prodírat“ mezi „povalujícími se a bezprizorními migranty“ pak odpovídá: „Toto není otázka na Policii ČR. Postupujeme v souladu s platnou legislativou. Pokud ale máte pocit, že to správné není, je třeba apelovat na vámi volené politické zástupce, aby připravili změnu zákona.“

Obyvatele Prahy a její návštěvníky zároveň ubezpečuje, že každý z migrantů prochází procesem registrace v policejních databázích. A má i omezený čas, dokdy musí opustit Českou republiku.

„Lze tedy očekávat, že takto budou postupovat – a skutečně se tak děje – i lidé z hlavního nádraží. Jejich zájmem skutečně není být v zimě venku před nádražím,“ uzavírá.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here