Výdaje MPSV příští rok prvně atakují bilion korun

1
2200
MPSV
Ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] má již odpracováno. Odměny bezpečnostním ozbrojeným složkám stoupnou v příštím roce o deset procent. V sociální oblasti ministra Mariana Jurečky [KDU-ČSL] už tak jasno není. / Foto: Vláda ČR

Český sociální systém nebezpečně mohutní. Ještě letos si žádá hlavně na pokrytí sociálních podpor dalších sedm miliard korun. V rozpočtu na rok 2023 má resort MPSV dostat příští rok o 115,3 miliardy navíc – celkem tedy 900 miliard korun.

Pozměňovací návrh na navýšení peněz pro resort Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] o sedm miliard korun předložil ministr Marian Jurečka [KDU-ČSL] před začátkem sněmovního jednání [29.9.] o rozpočtové novele pro letošní rok. Požadavek zdůvodnil potřebou zajištění peněz na sociální dávky, které letos rychle rostou a současně o ně žádá i širší okruh osob a domácností. Mimořádné výdaje pro resort značí i humanitární dávky pro Ukrajince a letos třikrát navýšené penze.

„Navrhované zvýšení vybraných dávek odráží legislativní úpravy a neočekávaný vývoj čerpání odvíjející se od energetické krize a války na Ukrajině,“ uvedl ministr ve zdůvodnění.

Pozměňovací návrh podle Jurečky vychází z dohody s koaličními partnery a souhlasí s ním i správce státní kasy Zbyněk Stanjura [ODS]. Více peněz resort požaduje i kvůli čerpání humanitární dávky pro azylanty z Ukrajiny.

„Dávky pomoci v hmotné nouze se navrhují navýšit o 1 465 milionů korun kvůli vysokému čerpání mimořádné humanitární dávky pro uprchlíky z Ukrajiny,“ uvedl v úpravě Jurečka.

Další skoro miliarda míří na podpory pro nezaměstnané

Další 2,3 miliardy letos ministr žádá na pokrytí výdajů dávek nemocenského pojištění, které podle něj lidé letos více čerpají. A s koncem roku úřad počítá ještě s vyšším počtem lidí na nemocenských dávkách v souvislosti s šířením respiračních onemocnění. Dalších 900 milionů korun navíc má jít na pokrytí zvýšených příspěvků na péči. S vyššími výdaji se ještě letos počítá u podpor v nezaměstnanosti. Na ně ministerstvo práce v pozměňovacím návrhu žádá dalších 900 milionů korun.

Zdravotní pojištění platí cca půlka pracujících Ukrajinců

Dávky sociální podpory a pěstounské péče navrhl ještě pro letošek posílit o 535 milionů korun v souvislosti s navýšením normativů pro výpočet příspěvku na bydlení od října.

A nemalé zatížení značí tradičně české důchody, o jejichž reformaci už se mezi politiky raději ani nehovoří. O půl miliardy korun navíc pro letošek resort žádá na pokrytí výdajů na penze. To kvůli jejich mimořádným valorizacím. Dalších 400 milionů korun půjde na zvýšený příspěvek na mobilitu, na dotace na pořízení vozidla a zdvihacích plošin.

Výdaje MPSV příští rok atakují bilion korun

Výdaje resortu práce a sociálních věcí se neumírní ani v příštím roce, spíše naopak. Podle současného návrhu novely o státním rozpočtu pro rok 2023 mají výdaje na sociální podpory, penze a další formy sociálního zabezpečení v příštím roce oproti stávající podobě rozpočtu pro letošek vzrůst o 115,3 miliardy korun. Celkově má MPSV hospodařit s částkou 899,4 miliardy korun. Pokud dojde stejně jako v letošním roce i předchozích letech k navyšování rozpočtu ministerstva, například kvůli dofinancování sociálních služeb, dá se reálně předpokládat, že výdaje MPSV v příštím roce přesáhnou bilionovou hranici.

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

Návrh rozpočtu pro příští rok vláda schválila v pondělí [26.9.] s deficitem 295 miliard Kč. Sněmovna nyní jedná o jeho novelizaci, která by schodek navýšila na 330 miliard. Celkové výdaje státu by příští rok měly vzrůst o 10,7 procenta na 2,223 bilionu korun proti 2,008 bilionu korun plánovaných v letošní rozpočtové novele.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. Všude jen slyšíme a čteme že na vše docházejí peníze , ale nikdy jsem našel že by se někdy nebo někdo pozastavil nad otázkou že nás sociální dávky peníze jsou stále . Více jak polovina lidí je doma a nic dělat nemusí a nebude pokud jim to systém dovoluje , je totiž strašně jednoduché natáhnou ruku a stát platí . Kdo chce a musí živit rodinu najde si práci . Ať už se někdo nad tím zamyslí kolik peněz se platí na tyhle lidi kteří dělat nechtějí a nebudou , ať stát jim prostě ty peníze nedá a hotovo “ BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE „

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here