Je to amorální hyenismus, řekl Matovič o navýšení platů lékařů

3
9644
lekaru
Slovenský ministr financí Igor Matovič / Foto: OLaNo

Lékaři ve slovenských nemocnicích se po výhrůžce hromadných výpovědí dočkají od ledna 2023 navýšení platů. Slovenský ministr financí Igor Matovič [OLaNO] postup lékařů označil za hyenismus.

Zákon o navýšení platů lékařů ve slovenských nemocnicích schválila ve čtvrtek [30.11.] dolní komora Parlamentu SR. Stvrdila tím dohodu vlády Eduarda Hegera [OLaNO] se zástupci lékařských odborů [LOZ] z minulého týdne. Slovenský ministr financí Igor Matovič dohodu ve Sněmovně ale zostra zkritizoval. Požadavek lékařských odborů na navýšení platů, které budou od příštího roku v průměru vyšší než v Česku, označil za amorální a hyenismus. O lékařských odborech hovořil jako o vagabundech a vyděračích.

„Byl bych rád, aby tento návrh parlamentem neprošel. Tímto návrhem uděláme extrémní nespravedlnost v odměňování zdravotníků v nemocnicích. Návrh rovnostářsky naděluje všem stejně,“ řekl Matovič před poslanci sněmovny během rozpravy.

Dohodu LOZ s vládou kritizovali také ambulantní lékaři a komora zdravotních sester, na které se rozhodnutí o dodatečném zvýšení základních platů vztahovat nevztahuje. Ale ani slovenské zdravotní sestry nezůstanou stranou. Sněmovna už totiž rozhodla, že také ostatním zdravotníkům vláda zohlední v příplatku za praxi nanejvýše 30 let a nikoliv pouze 20 let, jak předpokládal dříve schválený zákon.

2,5násobku průměrné mzdy a příplatky za praxi

Slovenský parlament už v říjnu schválil zvýšení platů lékařů a zdravotních sester od příštího roku tak, aby zohledňovaly i délku praxe. Ani s tím se však slovenští lékaři nespokojili. Po poslední dohodě vlády s LOZ z minulého týdne dostanou lékaři přidáno ještě více.

Lékaři na Slovensku dosáhli svého. Zvýší jim platy

Podle předsedy vlády Eduarda Hegera plat lékaře s atestací dosáhne od příštího roku 2,5násobku slovenské průměrné mzdy. Průměrná mzda na Slovensku v roce 2021 dosáhla 1 211 eur [cca 29 550 Kč]. K tomu se zvýší o 2,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe. Podle stávající dohody bude od roku 2025 tento bonus činit tři procenta. Neatestovaný lékař si od ledna 2023 vydělá 1,5násobek průměrné mzdy zvýšený o 1,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe.

Odbory na Slovensku chtějí i více peněz do nemocnic

Kvůli sílící hrozbě hromadných odchodů lékařů ze slovenských nemocnic zdravotnická zařízení po celém Slovensku koncem minulého týdne přistoupila k praktickým opatřením. Zrušila plánované výkony, aby se zvládla postarat o akutní případy. Na hrozící odchody lékařů koncem týdne zareagoval i premiér Heger, když na jednání se zástupci Visegradské skupiny [V4] požádal o pomoc při případném výpadku lékařů ve slovenském pohraničí. Všichni tři zástupci V4 mu pomoc přislíbili.

Země V4 Slovensku pomůžou při odchodech lékařů

Lékařské odbory ve svých osmi požadavcích mimo růst platů po vládě dále chtěly zvýšení počtu lékařů a zdravotních sester v nemocnicích. Chtěly i zajištění dostatku peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven a větší podporu lékařských fakult kvůli vzdělávání budoucích lékařů. Splnění požadavků vládou LOZ podmínila schválením příslušných zákonů v Parlamentu, k čemuž také došlo.

Platy slovenských lékařů ovlivní i české zdravotnictví

Slovenské zdravotnictví řeší nedostatek personálu dlouhodobě. Lékaři i zdravotní sestry odcházeli a stále odcházejí za prací do západních zemí. Se stejným problémem se potýkají všechny země střední a východní Evropy, kdy lékaři a zdravotní sestry ve své vlasti vystudují a poté se kvůli penězům přesunou do Německa, Rakouska nebo Velké Británie. Někteří z nich se pak z těchto zemí posouvají dál do USA.

Tuzemští stakeholdeři upozorňují, že dopady rostoucích platů lékařů na Slovensku může velmi brzy pocítit i české zdravotnictví. Nikoli však pozitivně. To vzhledem k tomu, že právě do Česka ze Slovenska kvůli vyššímu výdělku míří mnoho lékařů.

„Pokud se platy na Slovensku dostanou na úroveň ČR, začnou být problémy v Česku. Potřebujeme zdravotnictví přebudovat. Jinak to bude jen od stávky ke stávce a neefektivní,“ reagoval na aktuální situaci na Slovensku například prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler.

Dodejme, že právě po sobotním uzavření dohody s vládou vybídl lékařský odborář Peter Visolajský slovenské lékaře, kteří pracují v cizině, aby se vrátili zpět do vlasti.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. A to neni hyenismus nechat lekare v nemocnicich slouzit protizákonné tisíce hodin a vydírat posláním? To je hyenismus. Ostatnim treba notarum a soudcům přísluší nesrovnatelnany plat,ti protestovat nemusí!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here