Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

1
3887
statni_pojistence
„Mohl bych klidně dál testovat antigenními testy, jak to dělala předchozí vláda, mohl bych dávat 4 PCR testy zdarma, jak to dělala předchozí vláda. A 14 miliard by vylétlo komínem. Tak jak v předchozích letech vylétlo komínem 56 miliard korun,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. / Foto: Veronika Rejmanová, TOP 09

„Úhrada za státní pojištěnce v příštím roce by se měla pohybovat v rozmezí 1 850 korun až 1 900 korun,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„A bude tedy rozhodně vyšší, než byla úhrada za státní pojištěnce loni, a než bylo to navýšení [minulé vlády, pozn. red.], které mělo sloužit ke krytí nákladů s covidem, ale ty já nepotřebuji,“ upřesňuje v podcastu ZdraveZpavy.cz ministr Vlastimil Válek.

Skutečnost je, že vláda Andreje Babiše [ANO] od ledna 2022 navýšila platbu za státní pojištěnce z loňských 1 767 korun na 1 967 korun. Nově navržený státní rozpočet vlády Petra Fialy [ODS] ji ale zmrazil na původní částku 1 767 korun za pojištěnce. Takový krok zkritizovala odborná veřejnost, odbory i prezident Miloš Zeman.

„Tato úprava státních pojištěnců je příkladem tupého rozpočtového škrtu,“ řekl doslova Miloš Zeman ve svém projevu v dolní komoře parlamentu. A to dle něj i přesto, že zdravotní pojišťovny mají na svých účtech rezervy ve výši zhruba 56 miliard korun.

Vlastimil Válek: Peníze jsem ušetřil a nerozházel

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v podcastu ZdraveZpravy.cz vysvětluje, proč jako ministr zdravotnictví podpořil návrh na snížení platby za státní pojištěnce. Podle něj v posledních dvou letech došlo k naprosto nesystémovému a vysokému nárůstu plateb za státní pojištěnce. Pokud by toto pokračovalo, přišlo by dle něj zvyšování daní.

„Vezměte si 14 miliard ročně. Pokud by se takto meziročně zvyšovalo, tak v příštím roce je to 28 miliard, v dalším 56 miliard. Ono to zní hrozně hezky, ale ty peníze by do toho státního rozpočtu šly na úkor třeba učitelů, celého hospodářství. A znovu by to byly peníze daňových poplatníků. To nejsou imaginární peníze, to nejsou peníze, které by Jánošík bral bohatým a dával chudým,“ vysvětluje.

Stát platil za jeden trasovací hovor při pandemii i 435 Kč

Zároveň uvádí, proč minulá vláda zvyšovala platbu za státní pojištěnce. Dle jeho názoru tím zdravotním pojišťovnám hlavně kryla náklady na zvládání krize covid-19. Náklady byly v řádu desítek miliard korun. Šlo o náklady na testování covidu, očkování, o prémie pro zdravotníky a další položky.

„To plýtvání skončilo. My se musíme chovat racionálně. […] Mohl bych klidně dál testovat antigenními testy, jak to dělala předchozí vláda, mohl bych dávat 4 PCR testy zdarma, jak to dělala předchozí vláda a 14 miliard by vylétlo komínem. Tak jako v předchozích letech vylétlo komínem 56 miliard korun,“ říká ministr zdravotnictví Válek.  

Valorizace platby za státní pojištěnce přichází

Vlastimil Válek v podcastu ZdraveZpravy.cz dále říká, že nechce, „abychom se tady každý rok handrkovali o to, jak vysoká bude platba za státní pojištěnce.“ Proto již připravil valorizační mechanismus této platby. Mezi jeho klíčové parametry patří vývoj průměrné mzdy, inflace a další proměnné.

„My musíme umět predikovat, jak se ta platba bude vyvíjet. A to je klíčová věc. Abych mohl dobře plánovat zdravotní péči. A na tom jsem se dohodl s poskytovali… To je sen všech ministrů zdravotnictví od roku 1989. Kdyby se to podařilo, tak by to bylo něco neskutečného. Jasná valorizace úhrad za státní pojištěnce zcela zásadně stabilizuje zdravotní systém. A zlepšuje zdravotní péči,“ vysvětluje.

MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

A to už kvůli tomu, že o platbě stát rozhoduje vždy do konce roku, ale dohodovací řízení, o němž je v podcastu ZdraveZpravy.cz s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem také řeč, končí v červnu. Účastníci dohodovacího řízení, tedy zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotní péče, musejí vědět, kolik stát dá na platbu za státní pojištěnce.

„A ta částka v příštím roce by měla být někde kolem 1900 korun,“ říká pro ZdraveZpravy.cz ministr Vlastimil Válek.

Daniel Tácha

Pokračování podcastu ZdraveZpravy.cz s ministrem Válkem, v němž mluví o dostupnosti zdravotní péče pro Čechy, ale i Ukrajince, nutných reformách ve zdravotnictví, přípravách na podzimní vlnu covidu, ale i o jeho názoru na válku na Ukrajině, níže.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

1 komentář

  1. …a jaké postihy jsou pro Ukrajinské dělníky pracující v ČR „na černo“ u mezinárodních stavebních a obchodních firem za které nikdo neplatí sociálku a zdravotku a které samozřejmě při úrazu ošetření v nemocnicích ČR mají

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here