Kamila Zikmundová je Sestra roku v ošetřovatelské péči

0
1885
Kamila_Zikmundova
Sestra roku Kamila Zikmundová / Foto: Nemocnice Ostrov

Sestrou roku v přímé ošetřovatelské péči se stala Kamila Zikmundová z nemocnice Ostrov. Z 358 nominovaných sestřiček ji v pátek [29.4.] v pražské Lucerně vybrala odborná porota.

Porotci u Kamily Zikmundové ocenili hlavně její vytrvalé úsilí domácí umělé plicní ventilace [DUPV] při zavádění do praxe. Systém se u nás v domácím ošetřovatelství častěji využívá od roku 2016. Od té doby již nemusí pacienti částečně či zcela závislí na umělé plicní ventilaci [UPV], trávit roky v nemocničním zařízení.

„Prakticky se starám o pacienty, kteří jsou trvale závislí na plicním ventilátoru v domácím prostředí. Skladba pacientů se většinou týká úrazů míchy, neurosvalových onemocnění a onemocnění plic,“ přibližuje náplň své práce Kamila Zikmundová.

Součástí její práce je i komunikace s rodinou pacienta. To potvrzuje i Zikmundová: „Je to tak padesát na padesát. Polovina je ošetřovatelská péče, druhá je práce s rodinou.”

Nejčastější náplní zdravotnické části její práce je, vedle standardního měření fyziologických funkcí, také kontrola trachostomické kanyly. Dále sledování stomatu a přísunu a výměna spotřebního materiálu, který je nezbytný pro fungování domácí umělé plicní ventilace.

Komunikace s rodinou je stejně důležitá jako péče sama

Podle Zikmundové je vedle zdravotnického ošetření neméně důležitá také komunikační část práce. A to jak přímo v domácnostech, tak mimo ně.

„Funguji vlastně jako takový kamarád na telefonu, který je dostupný 24 hodin,” dodává ostrovská specialistka.

Přívětivá komunikace prospívá prevenci nejen u rakoviny

Práci Kamily Zikmundové oceňuje i ředitelka Nemocnic Ostrov Ivana Hlinková. Právě ta ji navrhla do soutěže Sestra roku.

„Příběhy jednotlivých pacientů Kamily Zikmundové by dnes vydaly na několik filmů,“ říká.

Zmiňuje třeba pomoc malému chlapci, který díky DUPV již tráví vánoční svátky doma. Dále příběh ženy, která i díky DUPV otěhotněla a její syn minulý rok oslavil své první narozeniny. Anebo dívku, které domácí umělá plicní ventilace umožnila vystudovat medicínu a dnes již sama jako lékařka pomáhá druhým.

Nemocnice Ostrov uspěla v anketě Nemocnice ČR 2020

Dodejme, že kromě své práce a partnera se Kamila Zikmundová ráda věnuje zahradničení, svým domácím mazlíčkům – kocourům a také sportu. Každoročně se účastní jako zdravotník s týmem Panci International Ice Hockey School, dříve také s Jágr týmem, letní hokejové školy. Což jak říká, považuje jako svou vlastní psychorehabilitaci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here