Nemocnice v Benešově zmodernizovala patologii

0
694
nemocnice_v
Ilustrační foto: Pixabay.com

Benešovská nemocnice dokončila rekonstrukci patologicko-anatomického oddělení za 35 milionů korun. A v modernizaci pokračuje. Do dvou let chce otevřít nový centrální příjem a chirurgický pavilon. Z fondů EU obnovuje i přístroje.

S rekonstrukcí patologicko-anatomického oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově začali stavbaři koncem loňského roku. Kompletní přestavbu za 35 milionů korun zafinancovala nemocnice z vlastních zdrojů. Budova má nyní nově opravené interiéry. Jejich rekonstrukce navázala na nedávnou opravu střechy, fasády a výměnu oken, včetně zateplení celé budovy.

„Teď máme daleko lepší pracovní podmínky. Ať už se jedná o sociální zázemí či laboratoře a pitevnu. Díky nové vzduchotechnice pracujeme v bezpečnějším prostředí, používáme chemické látky,” říká primářka patologicko-anatomického oddělení Barbora Prchlíková.

Lidé z Benešovska se dočkají zubní pohotovosti

Oddělení se dočkalo nových vodovodních rozvodů, elektrických sítí, nábytku i nových podlah. Obnovou prošla i laboratorní část a budova má novou vzduchotechniku. Po dobu rekonstrukce laboratoře oddělení fungovaly, byť v provizorních prostorách.

Rekonstrukci patologicko-anatomického oddělení vítá i technický ředitel nemocnice Jan Kolbaba. Dle jeho slov byl pavilon patologie doslova vybydlený. A nesplňoval ani platnou legislativu. Upozorňuje, že v přízemí pavilonu je i nová místnost, v níž se pozůstalí loučí se zemřelými. Podotkl, že pietní místnost je v současné době běžný standard.

Nemocnice v Benešově staví centrální příjem a chirurgii

S revitalizací patologicko-anatomického oddělení investiční plány benešovské nemocnice nekončí. Přibližně v polovině letošního února započala stavba centrálního příjmu, která má být hotová do srpna roku 2024. Stejně tak se očekává zprovoznění modernizovaného chirurgického pavilonu a jeho propojení s oddělením interny. Krajští zastupitelé očekávají náklady na zmiňované stavby ve výši 587 milionů korun. Středočeský kraj je zafinancuje z úvěru od Evropské investiční banky.

„Všechny chirurgické obory, kterých se stavba přímo dotkne, si nepředstavitelně polepší. Zlepšení bude viditelné po stránce technologického vybavení budovy, ale i prostorové a logisticko-provozní uspořádání bude šetřit zbytečné kroky a energii našich zaměstnanců,“ uvedl předseda představenstva a ředitel nemocnice v jedné osobě Roman Mrva.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

V benešovské nemocnici se dle něj připravují ale i další významné projekty. Jmenovitě pak vybudování zpevněné plochy pro vzlet a přistání vrtulníku. Výstavba je v plánu ještě v letošním roce, a to v místě louky nad rehabilitačním centrem. Ve fázi projekce je dle něj i rekonstrukce spalovny nebezpečných odpadů.

„Začínáme také postupně realizovat výběrová řízení na nové zdravotnické přístroje z evropských fondů v celkové výši 147 milionů korun,“ říká Mrva.

Benešovská nemocnice standardně zajišťuje zdravotní péči pro přibližně 120 000 obyvatel. V turistické sezoně se spádová oblast navyšuje až na čtvrt milionu lidí. Nemocnice poskytuje péči především pacientům z Benešovska, Voticka, Vlašimska, Sedlčanska a Sázavy. Její dostupnost ale mnohdy sahá až do okresů Praha-východ, Praha-západ a jihočeského Tábora.

VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here