Lidé z Benešovska se dočkají zubní pohotovosti

0
2123
zubni
Foto: Pixabay.com

Na Benešovsku začne po letech opět fungovat zubní pohotovost. Otevřeno bude mít každou sobotu od 7 do 11 hodin. Ordinaci zájemci najdou v Jiráskově ulici v Benešově. Volných zubařů je ale i tak nejen na Benešovsku málo.

Zubní lékaři budou v nově otevřené zubní pohotovosti ordinovat každou sobotu od 7:00 do 11:00 hodin. Potvrdil to mluvčí Středočeského kraje David Šíma. Na Benešovsku zubní pohotovost po jejím zrušení v Nemocnici Rudolfa a Stefanie nefunguje již několik let. Obyvatelé druhého nejrozlehlejšího okresu Středočeského kraje tak musejí za akutním ošetřením zubů dojíždět do jiných regionů a v některých případech i do jiných krajů.

„Tato služba po dlouhou dobu v oblasti Benešovska chyběla a tímto přispějeme k lepší dostupnosti zdravotní péče. Obecně lze říci, že se kraj snaží průběžně vyhodnocovat a zajišťovat síť služeb zubní pohotovosti rovnoměrně po kraji, avšak vzhledem zejména k personálním možnostem to není jednoduché,” uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík [ODS].

Ve středních Čechách je zubní pohotovost ještě na Kolínsku, Příbramsku, Mladoboleslavsku, Rakovnicku, Nymbursku, Kutnohorsku, Berounsku a Kladensku. Poskytovatelem zubní pohotovosti v Benešově bude společnost Topdent, se kterou se kraj na zajištění sobotní služby dohodl. Zubní pohotovost je nyní, jak již bylo zmíněno, zajištěna v okresech Kolín, Příbram, Mladá Boleslav, Rakovník a Nymburk. A funguje také v Čáslavi na Kutnohorsku a v Hořovicích na Berounsku. A nově byla od letošního roku do sítě zubních pohotovostí zařazena ještě ordinace v Kladně.

„Zde však byla situace o poznání jednodušší, neboť tato ordinace zajišťuje víkendové služby standardně a po společném jednání došlo se souhlasem poskytovatele k jeho zařazení do naší krajské sítě,“ dodal radní.

Potíž je najít zubního lékaře, natož pak zubní pohotovost

Na nedostatek volných kapacit u zubních lékařů upozornili loni v říjnu v diskuzi Svazu měst a obcí zástupci starostů českých měst a obcí. Podle nich je situace v zajištění stomatologické péče v Česku rok od roku horší.

Shánění zubařů a podle některých i praktiků pro dospělé i děti a dorost do menších měst je navíc podle nich nejen časově, ale i finančně velmi náročné.

Zajistit zubaře je dle starostů i nadále nadlidský úkol

„Chybí nám spolupráce se zdravotními pojišťovnami,“ uvedl ve zmiňované diskuzi například starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal, která má ke třem tisícům obyvatel.

Jedním z mnoha problémů podle jeho slov je například to, že zdravotní pojišťovny nejsou příliš nakloněny k tomu, aby kryly vykázanou zdravotní péči od poskytovatele pracujícího na částečný úvazek.

„Podobnou zkušenost mám potvrzenou od řady kolegů starostů,“ řekl s tím, že i to v regionech snižuje mnohdy už tak kriticky nedostupnou zdravotní péči.

Úhrady 2022: Zubaři budou dostupnější, říká Vojtěch

Upřesnil, že zajistit zubaře pro obyvatele obce se mu sice nakonec podařilo. Zdravotní pojišťovna mu ale odmítla uzavřít smlouvu s poskytovatelkou pouze na částečný úvazek. A tak si místní obyvatelé zubní ošetření hradí z vlastní kapsy.

Nedostupnost zdravotní péče míří hlavně na zubaře

A slova starostů potvrdila náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění na ministerstvu zdravotnictví Helena Rögnerová.

„Nedostatek stomatologů je největší problém českého zdravotnictví,“ řekla v diskuzi.

Ročně podle ní přijme Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] na 3 500 stížností od pojištěnců na nedostupnost zdravotní péče. Přičemž 90 procent z těchto stížností míří právě na nedostupnost zubařů.

„Zavírat oči před tím nemůžeme,“ uvedla náměstkyně s tím, že jde o stovky i více pacientů, kteří jsou u nás bez zubního lékaře.

Jihočeský kraj podpoří nové lékaře částkou 1,5 mil. Kč

Nejen místní dostupnost, ale i cena za zubní ošetření

Diskuze Svazu měst a obcí se dotkla i finanční spoluúčasti na stomatologické péči ze strany pacientů. Ta je podle starostů velice významná. Vysoké doplatky za zubní ošetření potvrdila i náměstkyně Rögnerová.

„Máme o 50 procent vyšší spoluúčast za stomatologickou péči, než je průměr Evropské unie,“ řekla.

Najít zubaře je potíž, tvrdí už i zdravotní pojišťovny

„Takovou péči si nemohou dovolit nejčastěji právě lidé z malých obcí. Je třeba se vrátit k vybalancování toho, co hradí pojišťovna a co si hradí sám klient,“ dodala.

Skutečností pak dnes je, že zubní ošetření se stává pro mnohé rodiny, a nejenom ty s ekonomicky slabším zázemím, nedostupné i kvůli vysokým úhradám za ošetření a materiál. Někteří stomatologové si navíc jako podmínku ošetření kladou nejprve návštěvu dentální hygieny. Ta však nespadá do úhrad ze zdravotního pojištění. Ceny za zhruba 30minutové ošetření pak začínají na 1 500 korunách na osobu v těch lepších případech. A o potřebě rovnátek pro malé děti raději ani nemluvě.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here