Pražská záchranka loni řešila 210 tisíc tísňových volání

0
730
zachranka
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Pražská záchranka loni přijala meziročně o 11 procent více hlášení. Dispečink řešil 210 tisíc tísňových volání, výjezdové posádky zasahovaly u 127 500 událostí. Bezmála 16 tisíc případů se týkalo covidu-19.

Výjezdové skupiny pražských zdravotnických záchranářů řešily samostatně přes 106 000 událostí. K více než 12 000 případů vyrážely s lékařem. Letečtí záchranáři loni vzlétli k 862 událostem. A přes 8 000 událostí řešily výjezdové skupiny spolupracujících organizací. Potvrdila to Zdravotnická záchranná služba Hlavního města Prahy [ZZS HMP].

Denní průměr: 575 tísňových volání, 350 událostí

V průměru loni dispečink ZZS HMP denně přijal zhruba 575 tísňových volání. Z toho vyhodnotil jako situací k řešení téměř 350 událostí. Vyšší počty voláních a výjezdů pražští záchranáři řešili v dobách podzimní vlny covidu-19. Vůbec nejvíce pak v měsíci listopadu, kdy zdravotníci vyjížděli k téměř 12 tisícům událostem.

Obvykle dominantní prosinec zůstal v těsném závěsu, následovaly říjen a březen, u nichž byl opět zřejmý vliv covid-19. Nejméně zásahů [9 400] absolvovali záchranáři v dubnu,“ uvádí ZZS HMP.

Pražská záchranka loni odvezla pět tisíc lidí s covidem

Dnem s nejvyšší zátěží na pražskou záchrannou službu pak byl 18. říjen. Zdravotníci v něm řešili 434 událostí.

„Devět z deseti ´rekordních´ dní loňského roku bylo z ´covidových´ měsíců října, listopadu a prosince,“ tvrdí záchranáři.

Naopak nejklidnější den byl dle nich 23. leden. To zdravotníci řešili 248 událostí. Mimo covidovou epidemii jinak nejnáročnější Silvestr byl naopak jedním z nejklidnějších dnů za poslední roky, dodávají záchranáři.

K nejčastějším pacientům pražské záchranky loni patřili senioři nad 65 let. Záchranáři jich ošetřili zhruba 61 tisíc. Naopak nejméně ošetřovanou skupinou podle věku byly děti do věku tří let. Těch ošetřili necelé dva tisíce.

Nejčastější příčinou úmrtí bylo loni onemocnění srdce

K důvodům, proč si lidé v roce 2021 volali záchranou službu patřily nejčastěji dechové potíže, a to ve více než 16 000 případů. Dále šlo i o celkové zhoršení stavu [11 000 událostí]. A výjimka nebyly ani kolapsy a podezření na infarkt [obojí cca 5 000 událostí]. Ve čtyřech tisíců případů stály za výjezdem otravy lékem nebo drogami [4 000 událostí].

4 000 prohlídek zemřelých je nejvíce za posledních 10 let

Z úrazových příčin zasahovali pražští záchranáři u 20 000 pádů a dalších běžných úrazů, u 2 000 dopravních nehod, ale také u 282 pacientů se závažnou popáleninou. Ve 328 případech vyjížděly posádky k hrozícímu porodu. 54 dětí loni ženy přivedly na svět ještě před příjezdem do nemocnice.

Záchranáři zaznamenali 70% nárůst popálenin u dětí

Více než 700 pacientů našli pražští záchranáři ve stavu klinické smrti. U téměř poloviny z nich se jim podařilo obnovit funkční oběh a předat je k další péči do nemocnice.

„Lékařky a lékaři služby koroner provedli bezmála 4 000 prohlídek těl zemřelých. I v tomto případě jde o nejvyšší počet v desetileté historii této služby,“ dodává ZZS HMP.

Pražská záchranka už má i paliativní tým

Nevyléčitelně nemocným pacientům v závěru života pomáhá v Praze a jejím okolí nově i takzvaný paliativní tým zdravotníků. Výjezdová skupina s lékařem zajišťuje odbornou péči lidem na sklonku života, ideálně v jejich domácím prostředí. Pokud si to tedy pacient přeje.

Paliativní péče není dostupná ve všech regionech

Pražští záchranáři loni zavedli do praxi i elektronické avizování pacientů. Výjezdové posádky tak nově předávají dispečinku informace o stavu pacientů a poskytnuté péči odesláním formuláře z tabletu přímo v terénu. A do provozu uvedli loni i speciální sanitku pro zásahy, při nichž hrozí únik nebezpečných látek, nebo pro zajištění péče pacientům s vysoce nakažlivými nemocemi.

Pražská záchranka má speciální sanitku za 4,4 mil. Kč

Letos oslavíme 165 let od našeho založení. Což dělá z pražské záchranky nejstarší organizaci svého druhu v Evropě. Naším cílem je službu neustále rozvíjet a poskytovat ji nadále na světové úrovni,“ upozorňuje ředitel ZZS HMP Petr Kolouch.

Nejvíce pacientů záchranka převezla Na Bulovku

Přes 23 tisíc pacientů loni pražští záchranáři při své práci předali dále do péče svým kolegům do Fakultní nemocnice Bulovka. Zhruba 22 tisíc jich pak posádky převezly do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Zbývající pacienty pak rozvezly do nemocnic v Motole, v Krči a na Karlově náměstí.

„Přímo na jednotky intenzivní péče bylo v roce 2021 z terénu předáváno téměř 6 000 pacientů, nejčastěji [ve více jak 1 300 případech] do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ uvádí pražští záchranáři.

Naopak více než 11 tisíc pacientů pak posádky po vyšetření a ošetření zůstalo vzhledem ke svému zdravotnímu stavu na místě události.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here