Karanténa v době epidemie koronaviru zvyšuje riziko domácích úrazů u dětí. K těm nejčastějším a nejvíce bolestivým aktuálně dochází v kuchyni. To dokládají i březnové statistiky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, podle kterých počet popálenin u dětí meziročně stoupl o 70 procent.

Ze statistických údajů vyplývá, že letos v březnu vyrážely posádky pražské záchranné služby ke 151 obecným úrazům dětí ve věku tří až 18 let. To je o dost více oproti březnovému průměru za poslední tři roky ve výši 135 dětských úrazů. Jde o mírný nárůst úrazů u dětí ve výši necelých dvanáct procent. Březnové statistiky však ukázaly i další zajímavý údaj. Výrazně stoupl počet popálenin u dětí, ke kterým došlo v domácnosti.

Osobně jsem krátce po sobě zasahoval u tří případů popálenin, ve kterých hrály roli sporák, vroucí voda nebo olej a popálené dítě. Něco podobného nepamatuji,“ popisuje autentickou zkušenost z terénu zdravotnický záchranář Martin Siegl.

Oproti průměrným deseti případům v minulých měsících ošetřili letos v březnu zdravotníci záchranné služby celkem 17 malých pacientů s tímto typem zranění. Dobrá zpráva je, že klesly zranění u dětí při autonehodách. K těm došlo u dvanácti dětí, což je přibližně polovina březnového průměru z předchozích tří let.

Popálenin přibývá, jak jim předcházet

Ze zkušeností záchranářů i statistik je zřejmé, že značný vliv na počet úrazů a zejména popálenin měla změna běžného režimu dětí. Když nechodí do školy, jsou více doma. Což mimo jiné znamená i více vaření v rodině. K podstatné části úrazů tak dochází v kuchyních, kde se nyní více vaří.

Při vaření by měli rodiče dbát zvýšené opatrnosti a s dětmi si jasně nastavit pravidla. Okolí sporáku není hrací zóna, na sporák se nesahá a nic se z něho nebere. Praktické je vařit na zadních plotýnkách, které jsou mimo dosah dítěte,“ upozorňuje Martin Siegl.

Účinnou prevencí je také pořízení zábran, které nejmenším dětem zamezí v přístupu k varné ploše. Malé děti by také neměly být v kuchyni nikdy samy, a i při jejich přítomnosti je potřeba myslet na několik praktických rad.

  • Při manipulaci s horkými tekutinami nikdy nedržte dítě v náručí.
  • Nenechávejte nádoby na sporáku. Dávejte je vždy na zadní část sporáku.
  • Držáky a ucha hrnců, pánví a jiných nádob otáčejte při vaření vždy směrem dozadu.
  • Kabely elektrických spotřebičů musí být vedeny bezpečně tak, aby nedošlo ke stržení konvice či jiného spotřebiče.

Popáleninu ochladit, nikoliv však ledem

Pokud ke zranění horkou vodou či olejem dojde a jde o drobnou popáleninu, je třeba ze zasaženého místa na těle sundat oblečení či šperky. Poté neprodleně popálené místo chladit po dobu alespoň 10 až 20 minut proudem studené vody, dokud bolest neustoupí. U dětí se chladí maximálně po dobu dvou minut, aby nedošlo k podchlazení. Pozor, ke chlazení se nikdy nepoužívá led. Ten může pokožku poškodit vznikem omrzliny. Poraněné místo je třeba opatrně zbavit nečistot, případně dezinfikovat a přiložit na něj sterilní obklad. Pro případ rozsáhlejších popálenin nebo jiných zdravotních komplikací či úrazů slouží tísňová linka 155, na které jsou dostupní vyškolení telefonní dispečeři.

Pozor! Děti lákají léky

Jsou tu ale i další nástrahy. Podle Toxikologického informačního centra je až 38 % otrav dětí způsobeno léky. Léky a chemické látky je třeba proto vždy uklidit na nepřístupné místo a uzamknout. Vůbec nejvíce ohroženou skupinou jsou v této věci děti ve věku 1 až 5 let.

Pro případ otravy je nutné mít v lékárničce černé uhlí [Carbosorb nebo Carbotox]. Podávají se 3 až 10 tablet uhlí, které se rozdrtí a rozmíchají ve sklenici vody, džusu nebo čaje. Pokud dítě požije léky, vždy volejte lékaře nebo Toxikologické informační centrum. Telefonní spojení na Toxikologické informační středisko: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Odborníci radí, jak předcházet úrazům u dětí

  • Zamezte přístup dětí na balkon, neotvírejte okna [pouze ventilace] nebo zabezpečte jejich otevření na maximálně 10 cm.
  • Veškeré koberce, rohožky opatřete protiskluzovou úpravu [protiskluzové náplasti jsou dostupné v obchodech s nábytkem].
  • Skleněné výplně ve dveřích vybavte bezpečnostní fólií.
  • Na schodiště namontujte horní i dolní zábranu a vybavte schody madlem pro děti.
  • Ostré hrany nábytku [stolů, polic, skříněk] osaďte ochrannými kryty, dětskou postýlku nestavte k oknu a pod postýlku natáhněte koberec.
  • Nezapomeňte na zásuvky, ty vzbuzují velkou pozornost dětí. Proto je zaslepte. Elektrické spotřebiče nenechávejte zapojené.
  • Sundejte ubrusy ze stolů nebo je opatřete alespoň svorkami.
  • Ostré předměty, zápalky či zapalovače uzamkněte na místo, ke kterému se děti nedostanou. To samé platí i o chemických prostředcích, saponátech, prášku na praní. Zjistěte si, co máte doma za pokojové či venkovní rostliny a těch jedovatých se zbavte. Jedovatý je například oleandr, diffenbachie, filodendron, ale i mnoho dalších.
  • Nenechávejte volně odložené drobné věci jako jsou šroubky, kovové peníze a jiné. U nich totiž hrozí nebezpečí, že je dítě vdechne.
  • Odborníci doporučují nezapomínat i na pojištění dítětě. To by však nemělo mířit na drobné úrazy dětí, ale na vážná rizika [vážná onemocnění, invalidita apod.], která dětem zamezí vydělávat peníze po dobu jejich aktivního života.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here