Dvě třetiny Čechů zanedbávají dentální hygienu

0
953
dentalni
Foto: Pixabay.com

Jen necelá třetina lidí absolvovala v posledních dvanácti měsících alespoň jednou dentální hygienu. Tu je přitom ideální podstoupit dvakrát ročně. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku jednoho tisíce respondentů.

Podle průzkumníků zájem o ošetření na dentální hygieně stoupá s dosaženým vzděláním a klesá s věkem. Mezi 18. a 59. rokem dorazil na zákrok každý třetí, ze starších respondentů se k zájmu o ošetření přihlásila pětina. Z průzkumu dále vyplynulo, že důležitý faktor k absolvování zubní hygieny je dostupnost ošetření.

„Zatímco ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel, kde je ordinací dostatek, dorazilo na ošetření 40 procent respondentů, v menších obcích je situace výrazně horší. V těch nejmenších do tisíce obyvatel pak zubního hygienika vyhledalo jen 22 procent lidí,“ uvedl Alexander Schill, zakladatel pražské kliniky Schill Dental Clinic, která si průzkum u výzkumné agentury objednala.

Dodal, že místní a okolní ordinace mají plno a je komplikovanější najít termín i pro akutní ošetření, natož na preventivní zákroky. Často se dokonce vyplatí, aby se pacienti registrovali u zubaře ve větším městě, dojížděli a měli jistotu, že se na ošetření dostanou.

Součást problému s dentální hygienou je i to, že není standardně hrazena ze zdravotního pojištění. Ceny za necelou hodinu práce přitom nejsou nejnižší. Například u zmíněné zubní kliniky stojí dentální hygiena od 1 500 do 3 600 korun. Což jsou běžné ceny pro dospělého, u dětí jsou zhruba o třetinu nižší.

Bílé zubní plomby hradí pojišťovny jen dětem a ne vždy

Na zubní prevenci Češi dbají více

Průzkum se zaměřil také na frekvenci preventivních prohlídek u Čechů. Zde jsou výsledky podstatně lepší. Jedním z důvodů je to, že ty jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění až dvakrát do roka. Zdarma je však pouze prohlídka, nikoli případný zákrok.

„Průzkum ukázal, že v posledním roce dorazili na toto vyšetření čtyři z pěti dotázaných respondentů. Daleko hůře ale dopadla oblast zubní hygieny, kterou ve stejném čase absolvoval jen každý třetí. Přitom je stejně důležitá – zatímco na prohlídku stačí dojít jedenkrát ročně, dentální hygienik by měl zuby ošetřit každý půlrok,“ shrnuje výsledky průzkumu Alexander Schill.

Zubní lékař při prevenci zhodnotí i onkologická rizika

Zároveň upozorňuje, že ústní dutina je vstupní branou do celého těla. Zanícené dásně či infekce, které jsou dlouhodobě zanedbávány, se krevním řečištěm mohou dostat do organismu, a způsobit například krvácení dásní, problémy s pletí či ledvinami. Mimo jiné dokáží poškodit cévy, srdce, nebo dokonce zapříčinit potrat.

„Pravidelná péče tedy není pouze estetickou záležitostí. Důležitá je především ze zdravotního hlediska,“ upřesnil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here