LF OU požádá o akreditaci oboru zubní lékařství

0
741
zubni_lekarstvi
Foto: LF OU

Lékařská fakulta Ostravské univerzity [LF OU] požádá o akreditaci nového oboru zubní lékařství. Podle jejího děkana Rastislava Maďara by mohla přijmout první studenty již v akademickém roce 2022/2023.

Žádost o udělení akreditace plánuje vedení LF OU podat na přelomu roku. Otevření oboru má zvýšit dostupnost stomatologické péče v Moravskoslezském kraji.

„Získání akreditace zubního lékařství je pro Lékařskou fakultu Ostravské univerzity aktuálně jednoznačnou prioritou. Abychom pro obyvatele moravskoslezského regionu zajistili dostupnou stomatologickou péči, musíme začít vzdělávat nové zubaře přímo v našem kraji,“ řekl Rastislav Maďar.

Úhrady 2022: Zubaři budou dostupnější, říká Vojtěch

Zároveň uvedl, že fakulta čelí tlaku od veřejnosti i politiků kvůli nedostatku stomatologů v Moravskoslezském kraji: „Všichni vnímají problém, že nemohou sehnat zubaře.“

Najít zubaře je potíž, tvrdí už i zdravotní pojišťovny

Výuková pracoviště pro zubní lékařství ve FN Ostrava

Na splnění požadavků pro otevření nového oboru spolupracuje LF OU s Fakultní nemocnicí Ostrava [FN Ostrava]. Společně s ní také plánuje komisi předložit akreditační spis. Ostravská nemocnice již začala zřizovat oddělení zubního lékařství. Její zástupci v minulých dnech otevřeli jednu ze čtyř plánovaných ambulancí [obr. FN Ostrava vpravo]. Další by měla fungovat od letošního podzimu. Poslední dvě pak chce vedení nemocnice otevřít právě do nového školního roku jako výuková pracoviště pro studenty zubního lékařství.

Garantkou nově vzniklého oddělení je zkušená zubní lékařka Ivana Zhánělová. „Ambulance bude fungovat každý pracovní den. Lékař bude provádět především výkony v oblasti záchovné a protetické stomatologie. A budeme se věnovat také pacientům s fyzickým i mentálním handicapem,“ uvedla k chodu nové ambulance.

Složité případy pak budou lékaři řešit spolu s Klinikou ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Ostrava. Oddělení vznikala podle ředitele FN Ostrava Jiřího Havrlanta v prostorách, které dříve využívali soukromí zubaři. Ti ale odešli do důchodu.

„Rekonstrukce první ambulance nás vyšla na 1,8 milionu korun,“ uvedl.

Zubní ambulance jsou pro pacienty fakultní nemocnice, kteří budou jako další péči potřebovat právě stomatologické ošetření: „V nově vzniklém oddělení by budoucí zubaři měli mít vytvořeno zázemí, které ke studiu náročného oboru potřebují.“

Dotaci na vznik či udržení loni dostalo v ČR 30 ordinací

Nové vedení LF OU slaví úspěchy

Lékařská fakulta, kde se po roční pauze opět studuje obor Všeobecné lékařství, se před časem potýkala s problémy. Národní akreditační úřad v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Což skončilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Ke studiu všeobecného lékařství tak v akademickém roce 2020-2021 nenastoupili noví studenti.

Nezískání akreditace pak vedlo k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty OU Arnošta Martínka. Jeho ve funkci loni na podzim nahradil známý epidemiolog Rastislav Maďar.

Lékařská fakulta OU letos nové studenty přeci jen přijme

Letos na jaře úřad fakultě akreditaci udělil, i když prozatím jen na dobu pěti let. V nich má fakulta společně s FN Ostrava za úkol úspěšně dokončit naplánované systémové a personální změny.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here