Premiér Andrej Babiš 24. 7. navštívil spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Podle ředitelky SÚKLu Ireny Storové se tak stal zřejmě vůbec prvním premiérem, který do tohoto ústavu zavítal.

V ústavu předseda vlády ČR navštívil laboratoře, v nichž se analyzují vzorky léčiv, Centrální úložiště elektronických receptů i místo, kde by měla do konce roku 2023 stát nová administrativní budova. Seznámen byl i s aktuální agendou ústavu. Jako je například chystaný lékový záznam, dostupnost tuzemského léčebného konopí, dopad brexitu na lékovou politiku státu nebo zavedení emergentního systému. Právě ten by měl mimo jiné eliminovat reexporty léků z ČR do zahraničí.

„Nám se občas stává, že léky nejsou k dostání. Nelibí se mi reexporty. Náš vliv na dostupnost léků je celkem omezený. Nebudeme ale podporovat firmy, které vydělávají na rozdílu ceny léků u nás a v zahraničí. Ročně přitom jde o tři až pět miliardy korun,“ uvedl premiér Andrej Babiš v souvislosti se zavedením emergentního systému.

Jako problém uvedl, že stát nemá věrohodné informace o dostupnosti léků a stavu zásob v lékárnách.

„Nechápu, proč ty informace nechtějí dát,” uvedl s tím, že v ČR se za léky ročně vydá cca 70 miliardy korun, přičemž léků na recept za 55 miliard korun.

Více a rychleji

Premiér požádal ministra Adama Vojtěch [spolu s náměstkem zodpovědným za léčiva Filipem Vrubelem], aby zrychlili předložení novely zákona o léčivech na vládu, která upravuje emergentní systém.

„Mělo by to být na vládě už na konci srpna, protože je to pro občany a tím pádem i pro nás naprosto zásadní,“ upřesnil.

K tématu se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj není možné, aby se léky vyvážely do zahraničí na úkor českých pacientů. Dodal, že emergentní systém navíc vyřeší i problém těch lékáren a jejich pacientů, které komplikovaně hledají cestu k lékům v distribučním řetězci.

„Emergentní objednávkový systém zajistí, že pacient svůj lék, který není dostupný standardní distribuční cestou, ale je někde v distribučním řetězci v ČR, dostane do dvou dnů v jakékoli lékárně v ČR,“ řekl.

eRecept a lékový záznam

Na návštěvě SÚKLu se premiér rovněž seznámil s chodem Centrálního úložiště elektronických receptů. Počet vystavených elektronických receptů přitom již [od 1. 1. 2018] překročil hranici 100 milionů. Jubilejní recept předepsali v pátek 19. července 2019 krátce po půl deváté ve Fakultní nemocnici v Motole na Klinice rehabilitace [šlo o lék na tlumení bolesti Novalgin a lék omezující produkci žaludeční kyseliny Helicid].

E-recept, za který SÚKL loni získal ocenění Český zavináč, nově doplňuje takzvaný sdílený lékový záznam, ten zavádí novela zákona o léčivech, kterou na konci června schválili poslanci. Lékový záznam umožní lékařům, lékárníkům i záchranářům nahlédnout za přesně stanovených podmínek do seznamu všech léků předepsaných a vydaných pacientovi. Díky tomu by mělo ubýt případů, kdy se některé léky vzájemně vylučují a vykazují nežádoucí interakce.

„S touto novou funkcionalitou se tedy počítalo už při jeho tvorbě. Technicky jsme na novinku připraveni, čekáme jen na detailnější harmonogram spuštění,“ řekla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Lékový záznam pro pacienty

Novela nyní čeká na projednání v Senátu. Lékový záznam je už aktuálně k dispozici pacientům. Každý může zdarma využít webovou nebo mobilní aplikaci, v níž má přehled o všech předepsaných, případně vydaných eReceptech.

Loni bylo v ČR předepsáno 58,5 milionu eReceptů, z nich bylo vydáno 56 milionů. Jen od začátku letošního roku už bylo vystaveno téměř 42 milionů eReceptů. Vydáno jich bylo přes 40 milionů. Zatímco v lednu loňského roku bylo předepsáno něco přes čtyři miliony eReceptů, letos to bylo už téměř sedm milionů. Rekord letošního roku drží zatím pondělí 7. ledna 2019, kdy bylo předepsáno 408 tisíc eReceptů.

Diskuze s premiérem

Během diskuze premiéra s vedením SÚKL přišla řeč i na aktuální dostupnost konopí pro léčebné použití z české produkce. Dále pak na neustále se rozšiřující agendu zdravotnických prostředků i na stále odkládaný brexit. Ředitelka Storová uvedla, že SÚKL je připraven na obě varianty – na odchod Velké Británie z EU s dohodou i bez ní – a že se už nyní podařilo minimalizovat riziko nedostupnosti nenahraditelných léčivých přípravků pro české pacienty.

„Důležitým krokem ke zmírnění dopadu Brexitu na české zdravotnictví bylo také schválení tzv. Lex Brexit. Ten umožňuje do konce roku 2020 uznat léčivé přípravky propuštěné na trh ve Velké Británii, jako by to byly léčivé přípravky z jiného členského státu EU,” uvedla Irena Storová.

Nutnost reforem

Během diskuze s novináři premiér Andrej Babiš odpověděl pro Zdravezpravy.cz na otázku, zda je jeho vláda [koaliční vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty] dostatečně silná k prosazení potřebných reforem ve zdravotnictví. Premiér uvedl, že jeho vláda sice zdědila v mnoha ohledech nefunkční zdravotní systém, ale není vládou, která by rezignovala na reformy ve zdravotnictví.

Za úspěch zmínil loňský rok, kdy dohodovací řízení mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče přineslo poprvé po dvaceti letech úplnou dohodu. Dále pak navýšení peněz pro vzdělávání budoucích lékařů. Nastartování reformy v primární péči, psychiatrické péči. Zavedení systému DRG v příštím roce. Omezování byrokracie, navýšení platů ve zdravotnictví či zavedení transparentních pravidel pro rozhodování Přístrojové komise aj.

Zdůraznil ovšem i přetrvávající problémy, jako jsou výpadky v dostupnosti kvalitní zdravotní péče. Aktuální potíže některých nemocnic. Rychle rostoucí náklady. Neshody s odboráři či celkové nastavení systému, v němž hraje klíčovou roli hned sedm zdravotních pojišťoven.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here