Zdravotní výbor změní vedení. Svoboda se vzdá funkce předsedy

0
505
Svoboda
Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda oznámil, že v případě jeho zvolení se vzdá funkcí v Poslanecké sněmovně. Mandát poslance si ale ponechá. / Foto: PS PČR

Kandidát na primátora hlavního města Prahy koalice Spolu Bohuslav Svoboda [ODS] uvedl, že se v případě zvolení primátorem vzdá funkcí v Poslanecké sněmovně PČR. Tedy i předsednictví Výboru pro zdravotnictví. Poslanecký mandát si ponechá.

Devětasedmdesátiletý Bohuslav Svoboda je kandidátem na pražského primátora za koalici Spolu [ODS, TOP 09, KDU-ČSL]. Vedení stran už se dohodla, že ve středu [15.2.] podepíší koaliční smlouvu s Piráty a STAN. Strany už rovněž schválily návrh koaliční smlouvy. Primátorem má být Svoboda zvolen o den později na jednání městských zastupitelů, tedy ve čtvrtek 16. února.

„Budu-li tento týden zvolen primátorem, sejde se následně poslanecký klub ODS, kde dám k dispozici funkci předsedy výboru pro zdravotnictví, dále i členství v petičním výboru a rovněž rezignuji na členství ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu,“ uvedl v prohlášení Bohuslav Svoboda.

Poslanecký mandát si ale nadále ponechá, jak dodal. A opustí i pozici přednosty Gynekologické kliniky 3. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice. Na klinice ale rovněž setrvá.

V Česku platí, co doktor, to politik! Je to ale dobře?

„Svůj úvazek tamtéž minimalizuji, ale tak, abych nijak neohrozil chod kliniky a zdraví pacientů. Počítám také s tím, že rezignuji na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR,” prohlásil Svoboda.

Na Twitteru dále upřesnil, že do doby, než jej pražští zastupitelé zvolí primátorem, nepovažoval za nutné dopředu sdělovat, co přesně udělá, až se tomu tak stane.

„To ale neznamená, že nemám své další kroky po zvolení důkladně promyšlené,” ubezpečil.

B. Svoboda: Mé místo na místě primátorském je správné

Koalice v metropoli vzniká skoro po pěti měsících od komunálních voleb. To je vůbec nejdéle v historii České republiky. Praha zároveň zůstala poslední obcí, která po volbách dosud nemá nové vedení. Jednání se postupně z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z uskupení, které dříve založili s Prahou Sobě.

Dnes devětasedmdesátiletý Bohuslav Svoboda se neobává zastávat vrcholnou funkci vedení metropole. A i přesto, že dává k dispozici několik funkcí ve sněmovních výborech i ve vedení největší tuzemské veřejné zdravotní pojišťovny si k tomu navíc, jak sám potvrdil, ponechá poslanecký mandát.

„Udělám pro Prahu vše, aby prosperovala. Jsem přesvědčen, že mé místo na místě primátorském je správné,“ deklaroval krátce po výsledcích komunálních voleb loni v září.

V jedenáctičlenné pražské radě bude mít pět zástupců Spolu. ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva. KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě dvě předsednická místa ve výborech. Piráti obsadí čtyři radní křesla a STAN dvě. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Koaliční smlouva už nezahrnuje hlas zastupitelky Hany Marvanové zvolené za Spolu.

Bohuslav Svoboda je politický matador. Nejen v politice

Pravda je, že doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. patří k nejaktivnějším lékařům ve veřejném životě vůbec. Od roku 1992 do roku 1998 byl prezidentem České lékařské komory [ČLK]. Od roku 2003 do roku 2009 zastával funkci děkana 3. lékařské fakulty UK a mezi lety 1990 až 2010 přednosty gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

78letý primátor zřejmě opustí zdravotní výbor

A ani s blížící se osmdesátkou se aktivní politické i profesní činnosti nehodlá vzdát, když ještě do svého čtvrtečního zřejmého zvolení kumuluje nemalé množství atraktivních funkcí. A práce mu asi neubude ani v jeho staronové funkci pražského primátora, kterou bude vykonávat souběžně s poslaneckým mandátem a lékařskou praxí v ÚVN.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here