KNTB apeluje na ministra ve věci centra operací páteře

0
487
patere
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně / Foto: KNTB

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zamítlo žádost Krajské nemocnice T. Bati [KNTB] ve Zlíně o přiznání statusu centra na operace páteře. Důvodem je nízký počet výkonů v oboru. Resort ale posuzoval covidové roky 2020 a 2021.

Neurologické pracoviště zlínské KNTB poskytuje komplexní spondylochirurgickou péči [onemocnění páteře] pro celý Zlínský kraj již sedmnáct let. V prvním roce covidové pandemie v roce 2020 provedli lékaři na oddělení 496 spondylochirurgických operací, následující rok [2021] pak 401 takových výkonů.

„Hlavním důvodem snížení počtu operací bylo omezení a pak i úplný zákaz plánované operativy. Ovšem před vypuknutím pandemie v letech 2018 a 2019 byl počet spondylochirurgických výkonů 545 a 512 za rok,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Dvouleté utlumení operativy kvůli covidové pandemii dokládají i loňská data. V roce 2022 vykázali zlínští specialisté podle Lipovské celkem 547 spondylochirurgických zákroků. A do budoucna předpokládají obdobné počty takových výkonů.

„Za běžného provozu by počet operací v letech 2020 a 2021 s jistotou převyšoval požadovaný limit počtu spondylochirurgických zákroků,” dodala mluvčí nemocnice.

Operace páteře ve zlínské KNTB

Svá tvrzení dokládá dalšími daty. A sice, že v roce 2019 tvořil počet hospitalizačních případů na jeden úvazek lékaře neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice u operací páteře s instrumentací pátý nejvyšší mezi neurochirurgickými pracovišti v zemi. Těch je u nás celkem patnáct.

„U operací bez instrumentace dokonce druhý nejvyšší,” dodává Lipovská.

Za vyjádření nemocnice se postavila rovněž náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Olga Sehnalová [za ČSSD]. I podle ní stálo za sníženými výkony v oboru spondylochirurgie v covidových letech utlumení plánované operativy.

„Nemocnice musela omezit plánovanou operativu nejen kvůli péči o extrémní počty těžkých covidových pacientů, kdy Zlínský kraj byl jeden z nejpostiženějších, ale i proto, že v této době i samo ministerstvo zdravotnictví přijímalo opatření k omezení plánované operativy v akutních lůžkových zařízeních,“ reagovala náměstkyně.

Vysezeným nemocem brání 5 minut chůze co půlhodinu

Proto argument nižšího počtu výkonů ve dvou covidových letech, když roky před a po covidu nemocnice požadované počty operací bez nejmenších problémů splňuje, považuje Sehnalová vůči nemocnici a kolegům z oddělení neurochirurgie za nefér.

Kraj podle ní nemocnici v odvolání podporuje. Občanům regionu by se totiž bez opodstatnění a zcela zbytečně vzdálila dostupnost vysoce specializované péče. Tu, jak říká náměstkyně, v kraji poskytuje plně erudovaný a kvalifikovaný tým neurochirurgického oddělení KNTB. Nyní podle ní drží v ruce kartu ministr zdravotnictví. Jedině on totiž může v odvolacím procesu změnit úřední rozhodnutí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here