Pediatři žádají návrat k někdejšímu systému vzdělávání

2
9610
pediatri
Foto: Pixabay.com

Do několika let nebude mít praktického lékaře každé třetí dítě. Důvod je, že pediatři odchází do penze bez náhrady. Už nyní je téměř polovina starší 60 let a více než 14 procent starší 70 let.

Informaci uvedla Odborná společnost praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně [ČSL JEP] a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. Podle zástupců obou organizací v Česku nyní funguje zhruba 1 800 ordinací pro děti a dorost. Do optimální kapacity jich chybí asi tři stovky. Mezi roky 2017 a 2021 skončilo bez náhrady 338 pediatrických ordinací.

Usnadnit příchod mladých lékařů do praxe mají podle předsedkyně odborné společnosti dětských praktiků Aleny Šebkové změny ve vzdělávání.

„Nejde o radikální novinku, nebo neověřený experiment, vracíme se k dřívějšímu systému dvou atestací. Ke stávajícímu oboru pediatrie by přibyl kratší obor, pouze pro praktické lékaře pro děti a dorost s velmi intenzivní praxí,” říká.

Tento systém fungoval v letech 2004 až 2017, podobný je pro praktické lékaře pro dospělé.

Válek chce v terénu více pediatrů, plány představí letos

Budoucí lékaři v současné době studují obor pediatrie a mohou jít pracovat jak do nemocnic, tak do ordinace praktika, případně se specializovat jako dětský psychiatr. Každý rok si pediatrický kmen vybírá podle údajů České pediatrické společnosti ČSL JEP asi 200 mladých lékařů po ukončené lékařské fakultě, obor patří mezi nejoblíbenější.

Změna ve vzdělávání podle praktiků studium ale prodloužila a snížila objem praxe přímo v ordinacích ve prospěch nemocničních dětských oddělení.

„Změna se nijak nedotýká oboru pediatrie. Pouze vytváří mezistupeň, který umožňuje novým kolegyním a kolegům kvalitní vzdělání a rychlejší nástup do praxe,” vysvětluje Alena Šebková.

Změna vzdělávání by pomohla okamžitě

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové by úprava vzdělávání, při němž by v ordinaci lékaře-školitele pracoval i jeho školenec, vedla k okamžitému posílení kapacit ordinace.

„Obzvláště v případě převzetí praxe v budoucnosti mladým kolegou se tento model velmi osvědčil. Přináší výhody jak pro lékaře, tak zejména pro naše malé pacienty a jejich rodiče, neboť je zajištěno pokračování péče praktickým dětským lékařem, kterého již znají,” říká.

Dětský lékař skončil, dítě nad 14 let lze vzít k dospělému

V prohlášení pediatrické společnosti zaslaném ministrovi zdravotnictví se uvádí, že by studium mělo zůstat společné. Změna vzdělávání od roku 2004 podle prohlášení vedla k tomu, že atestovalo méně než 30 praktiků ročně, tehdejší potřeba byla kolem 50 a současná je 80 za rok.

„Nyní atestuje poprvé od devadesátých let přes 100 pediatrů ročně, z nichž minimálně dvě třetiny by měly jít do primární péče,” uvádí pediatrická společnost s tím, že dětští lékaři ale chybí i v nemocnicích.

Věk praktických lékařů pro děti a dorost v roce 2022

Věk Počet lékařů Podíl
Do 34 let 87 5,2 %
35 – 39 let 117 7 %
60 – 65 let 285 17,2 %
65 – 70 let 284 17,1 %
Nad 70 let 224 14,6 %
Celkem nad 60 let 813 49 %

[Zdroj: Národní registr zdravotnických pracovníků, ÚZIS ČR]

Podle dat z loňského prosince bylo 813 praktiků starších 60 let. Dnes šedesátiletí narození v roce 1962 mají věk odchodu do penze podle údajů na webu České správy sociálního zabezpečení stanovený na 64,5 roku. Velká část dětských lékařů jsou ale ženy, kterým se věk snižuje podle počtu dětí. Se dvěma dětmi mohou odcházet do důchodu o rok a čtvrt dříve, se třemi nebo čtyřmi dětmi pak v 61 letech a osmi měsících.

Pediatři chybí, co dělá ministerstvo a pojišťovny

Ministerstvo zdravotnictví letos finančně podpořilo vytvoření 80 míst pro vzdělávání v ordinacích dětských lékařů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] tehdy uvedl, že data potvrzují, že více dětských lékařů zůstává v nemocnicích. Do léta chce představit vizi změn v pediatrii, do konce roku plánuje připravit změnu legislativy.

Dostupnost zdravotní péče včetně dětského praktického lékaře je zodpovědností zdravotní pojišťovny. Podle mapy VZP ČR není dost ordinací například ve všech regionech Karlovarského kraje kromě Ostrova a okolí a ve velké části Středočeského kraje. Naopak uspokojena je podle VZP ČR poptávka v celém Jihočeském, Zlínském a většině Plzeňského a Pardubického kraje.

V dubnu slíbil ministr mapy dostupné péče. Doteď neexistují

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] loni v květnu uvedla, že někteří pacienti musí k praktickému lékaři dojíždět delší dobu, než je časová dostupnost stanovená nařízením vlády. Složitá je podle jejích dat situace hlavně v Jihomoravském a Ústeckém kraji, problémy hlásí Plzeňský a Jihočeský kraj, část středních Čech a Vysočiny.

–ČTK/RED

2 KOMENTÁŘE

  1. Takze ve veku 40-60 let (normalni produktivni vek) je 38,9%. V podstate normalni vekove rozlozeni vicemene jakekoli profese. Clanek tedy o nicem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here