Lázeňské překlady po výkonech odlehčují nemocnicím

0
538
lazenske
Foto: Pixabay.com

Velkých kloubních a srdečních operací přibývá a tím i překladů pacientů z nemocnic do léčebně rehabilitační lázeňské péče. V Konstantinových Lázních tvoří pacienti takzvaně na pojišťovnu 90 procent klientely.

Vysokou poptávku po léčebně rehabilitačních lázeňských pobytech pro pacienty po operacích srdce, cév a velkých kloubů hlásí Léčebné lázně Konstantinovy Lázně [LLKL]. Jde o jediné lázeňské zařízení v Plzeňském kraji. Oproti tomu podle ředitelky LLKL Dany Juráskové opadl zájem o lázeňské pobyty ze strany samoplátců.

„Zásadně se změnila klientela, z 90 procent jsou to teď pacienti. Velmi se zvýšil počet překladových pacientů po operacích srdce a velkých kyčelních, kolenních a ramenních kloubů, což bude asi třetina,” přiblížila skladbu pacientů po překladech z nemocnic Jurásková.

Nemocnice podle ní mají dlouhé seznamy pacientů čekajících na operace. Jde stále o pozůstatky z pandemie způsobené omezeními plánované operativy. Konstantinovy Lázně v reakci na to přeorganizovaly režim, aby co nejvíce pokryly poptávku a umožnily nemocnicím co nejvíce pacientů po výkonech překládat na doléčení do jejich zdravotnických zařízeních.

Překlady takzvaně z lůžka na lůžko LLKL nabízí již pátý až sedmý den po operaci. Což zvyšuje zátěž léčebného úseku, ale poptávku se daří úspěšně pokrývat. Pacienty na doléčení do lázní vozí z kardiochirurgických a ortopedických pracovišť i ze vzdálenějších regionů, například z Ústí nad Labem, Prahy a středních Čech. Čtyřtýdenní až pětitýdenní pobyty jsou pro LLKL zajímavé, dodává ředitelka Jurásková.

Konstantinovy Lázně a Lázně Bělohrad rozšíří svou nabídku

Loňský rok byl podle jejích slov trochu slabší než léta před covidem, ale lepší než roky 2020 a 2021. Loni prošlo všemi lázeňskými domy zhruba dva tisíce pacientů, obvyklý počet bývá kolem 2 200. Společnost s ročním obratem kolem 110 milionů korun loni skončila s hospodařením kolem nuly, což považuje za úspěch.

Konstantinovy Lázně zdražily o 15 procent

S výjimkou pandemie covidu se i do Konstantinových Lázní začínají samoplátci pomalu vracet tradičně v období května. Na předcovidová čísla se lázně zatím ale nedostávají. Obvyklý poměr mezi pacienty, kterým hradí pobyt a léčbu či část ze služeb zdravotní pojišťovna a samoplátci, bývá podle Juráskové zhruba 70:30.

„Oslovili jsme firmy i úřady z kraje a integrovaný záchranný systém a nabídli jim zvýhodněné balíčky pro zaměstnance, zájem mají,” řekla.

Lázně kvůli zdražení energií, potravin a růstu mezd zvýšily ceny pobytů už loni na podzim i letos v lednu, celkem do 15 procent.

„Ve srovnání s ostatními lázněmi pořád vycházíme dobře, jsme ve spodní polovině cen. Snažíme se být velmi citliví, abychom pro naši klíčovou klientelu kolem 70 let mohli nabídnout dostupné služby,” uvedla Jurásková.

LLKL se stále více zaměřují na skupinové rehabilitace. Nově nakoupily takzvané motodlahy. Nyní pořizují šest konzolí na virtuální rehabilitace.

3 TOP zdravotnické prostředky na českém trhu

Letos plánují investice do zařízení a oprav v objemu vyšších jednotek milionů korun. Aktuálně se dokončuje dokumentace a vybírá dodavatel druhého výtahu v lázeňském domě Prusík za 3,5 milionu Kč. S přestavbou chtějí lázně začít letos na podzim a hotova má být nejpozději do jara 2024.

„Celý Prusík jsme rezervovali pro operované pacienty, kteří jsou nejméně pohybliví. Výtah stavíme i kvůli bezpečnostním rizikům,” řekla Jurásková.

I lázeňské domy řeší úspory energií

Firma dále jedná o fotovoltaických panelech na lázeňské domy, prověřuje připojení, prodej elektřiny a možnosti čerpání dotace.

„Zvažujeme fotovoltaický ohřev vody, což je celoročně největší žrout energie,” uvedla.

Bohnická nemocnice sníží spotřebu energií o 30 %

Lázně v oblasti energetických úspor spolupracují s vysokými školami. Konkrétně s ČVUT se dohodly na diplomové práci, v níž se studenti budou zabývat využitím alternativních zdrojů energie na celý provoz lázní. S ČEZ chystají změnu starého osvětlení v parku na LED lampy, čímž se sníží náklady na veřejné osvětlení přibližně o desetinu. V investicích nezapomínají ani na zachování zeleně, když ve 20hektarovém parku letos vysadily dalších pět set stromů.

S ohledem na zdražování a sílící konkurenci mezi firmami na trhu práce LLKL loni na podzim a letos v lednu navýšily platy svým zhruba 120 zaměstnancům v rozmezí od pěti do patnácti procent. Pracovníkům jako benefit nabízí i bezúročné půjčky, pokud mají problémy s platbami za energie. Nabídky podle Juráskové využily jednotky zaměstnanců.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here