WHO: Umělá sladidla nejsou na hubnutí

0
627
umela_sladidla
Ilustrační foto: Pixabay.com

Umělá sladidla tělesnou hmotnost nesnižují. Naopak jejich dlouhodobé užívání podle Světové zdravotnické organizace [WHO] přispívá k rozvoji hepatitidy B, diabetu a nemocím oběhové soustavy. U starších lidí mohou vést sladidla k předčasné smrti.

Nahrazování cukru umělými sladidly rozhodně nevede k redukci tělesné hmotnosti ani u dětí ani u dospělých, varuje ve své zprávě Světová zdravotnická organizace. Ve svém prohlášení se zástupci WHO odvolávají na výsledky několika studií.

„Toto varování se týká všech jejich uživatelů, kromě případů již existující cukrovky. A týká se všech syntetických a přírodních nebo modifikovaných sladidel, která nejsou na bázi cukrů ve vyráběných potravinách a nápojích, nebo určená k přidávání do potravin a nápojů samotnými spotřebiteli,“ uvádí WHO.

Škodlivost dlouhodobé konzumace umělých sladidel se týká i známého aspartamu, sacharinu, sukralosy a stévie. Studie WHO tak novým zjištěním oponuje dřívějším studiím uvádějícím, že umělá sladidla sice nejsou zdraví škodlivá, ale zdraví ani nijak neohrožují.

„Lidé musí zvážit, jakým jiným způsobem omezí spotřebu cukru. Například konzumací jídla obsahujícího přírodní cukr, tedy ovoce nebo nedoslazované potraviny a nápoje,“ doporučuje Francesco Branca, ředitel WHO pro výživu a potravinovou bezpečnost.

Podle něj umělá sladidla, která nejsou založena na cukru, nejsou nezbytným dietním prostředkem. A nemají žádnou výživovou hodnotu. Lidé by podle jeho slov měli omezovat příjem sladkého ideálně již od dětství. Což by jejich zdravotní stav významně zlepšilo, tvrdí.

Cukr nebo umělá sladidla? Na tom nezáleží…

Jak k novým poznatkům o umělých sladidlech uvedla pro list The New York Times [NYT] dietologická a výživová poradkyně z Physicians Committee for Responsible Medicine Stephanie McBurnettová, výzkumy se stále vyvíjejí. I jejich výsledky se stále zpřesňují. A tak i výzkum o působení nasycených tuků a ostatních součástí diet přináší více poznatků všeobecných zdravotních následků, z nichž byl obviňován cukr.

„Není pro mne žádným překvapením, že WHO vlastně nezjistila žádný rozdíl ve zdravotních přínosech mezi klasickými limonádami a těmi dietními,“ uvedla McBurnettová s tím, že v obou případech jde o zpracované potraviny.

„Pokud se podíváte na to, co způsobuje chronické nemoci, jako jsou srdeční problémy, cukrovka, obezita, pak cukr není vždy hlavní příčinou,“ říká specialistka na dietní opatření.

Neandrtálské DNA sehrává roli v rozvoji obezity

Doporučení WHO se ale nevztahuje na produkty osobní a hygienické péče s obsahem umělých sladidel. Například na zubní pasty, krémy a léky. Rovněž se netýká nízkokalorických cukrů a sladkých alkoholických nápojů, pro jejichž výrobu je surovinou cukr.

Rovněž není doporučení WHO pro jednotlivé země povinně závazné. Například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [Food and Drug Administration, FDA] ho může vzít v úvahu a vypracovat s ohledem na výsledky studie WHO vlastní postupy. Řídit se novými zjištěními tak státy ve svých národních doporučeních ale povinně nemusejí, upozorňuje Burnettová. Ke konkrétní úpravě doporučení se zástupci FDA zatím blíže nevyjádřili.

Výrobci sladidel z doporučení WHO nejásají

O něco odlišněji na prezentaci výsledků studie WHO nahlíží Mezinárodní asociace pro umělá sladidla [The International Sweeteners Association], nezisková organizace zastupující toto průmyslové odvětví. Podle jejích zástupců jde ze strany WHO směrem ke spotřebitelům spíše o medvědí službu.

„Nízkokalorická nebo nekalorická umělá sladidla jsou jednou z nejpečlivěji prozkoumanou ingrediencí na světě. A budou nadále užitečným pomocníkem ke zvládání obezity, cukrovky a dentálních nemocí,“ uvádí Asociace ve své reakci na prohlášení WHO.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

Zároveň v něm i zdůrazňuje, že umělá sladidla nabízejí spotřebitelům alternativu k omezení příjmu cukru a kalorií. Přitom je ale neochuzují o sladkou chuť, na kterou jsou zvyklí a jakou od pokrmů očekávají. Na doporučení WHO je podle Asociace třeba nahlížet jako na nezávazné prohlášení.

„To signalizuje, že by politická rozhodnutí založená na tomto doporučení měla být založena na diskuzi v rámci specifických souvislostí každé jednotlivé země. A vztažená na jejich spotřebu v různých věkových kategoriích,“ uvádí ve svém prohlášení Asociace.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here