IKEM nadále povede Michal Stiborek

0
880
ikem
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Stávající ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] Michal Stiborek uspěl ve výběrovém řízení a setrvá v čele IKEM. Od patnáctičlenné komise Stiborek obdržel dvanáct hlasů. Jeho zvolení potvrdil ministr zdravotnictví.

O vítězi výběrového řízení na pozici ředitele IKEM informovalo dnes [22.5.] Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Výběrová komise zasedla minulý týden v pátek. Výsledky řízení ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] zveřejnil v pondělí 22. května.

„Akceptuji doporučení výběrové komise, která byla složena velmi reprezentativním způsobem a zasedali v ní jak zástupci příslušných relevantních odborů ministerstva zdravotnictví, tak i významné osobnosti z řad odborné veřejnosti,“ okomentoval výsledky výběrového řízení ministr Válek.

Martinem Stiborkem představenou koncepci, respektive vizi dalšího rozvoje Institutu vnímá jako záruku dalšího kvalitního rozvoje IKEM. V odborné ministerské komisi zasedlo patnáct osob z různých oblastí zdravotnictví. Ve výběrové komisi mimo pět zástupců MZ ČR zasedli zástupci České lékařské komory, České lékárnické komory, České asociace sester, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a odborové organizace zdravotnictví Senátu.

„IKEM je výkladní skříní české medicíny a pro kvalitní práci jeho lékařů a dalšího zdravotnického personálu musí jeho vedení zajistit optimální podmínky, ale i ekonomickou udržitelnost,“ uvedl ministr Válek.

Výběrovému řízení předcházela otevřená výzva Ministerstva zdravotnictví k předložení vize řízení a rozvoje IKEM na roky 2023 až 2027. Dva ze tří uchazečů ve výběrovém řízení předložili své vize v rámci této výzvy a ministerstvo je vyzvalo k účasti ve výběrovém řízení.

Výběrová řízení na ministerstvem řízené instituce

MZ ČR vypsalo výběrové řízení na ředitele IKEM stejně jako u všech jím zřizovaných organizací, v jejichž vedení stojí ředitelé či ředitelky déle než pět let. Podobně již vypsalo výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Také jeho současná ředitelka Irena Storová, která Ústav vede od roku 2018, se do výběrového řízení přihlásila.

MZ ČR vypsalo výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

Ministerstvo vypsalo loni v prosinci výzvu na vizi dalšího rozvoje IKEM s termínem podání do poloviny letošního ledna. Účast ve výběrovém řízení resort nepodmínil výlučně na autory vize. To z důvodu maximální otevřenosti výběrového řízení a umožnění se přihlásit co nejvíce uchazečům.

Do IKEM půjdou miliardy korun

Institut nyní staví dva nové pavilony, jde o jednu ze strategických vládních investic. Samotná stavba stojí více než miliardu korun. Další miliardu budou stát navazující nutné investice.

„Z toho důvodu jsem požádal ministra zdravotnictví o potvrzení našich vizí na následující roky. Jedná se o krok odvážný, přesto pro potvrzení rozvoje, směřování a finančních alokací pro náš institut velmi důležitý,“ řekl loni v prosinci Michal Stiborek.

S výstavbou pavilonů IKEM pomáhá TI. Stavba zdražuje

Pražský IKEM se zaměřuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé republiky. Funguje v něm osm klinik. V Institutu pracuje 1 700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek. Nové pavilony navýší stávající kapacitu o zhruba 50 dalších lůžek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here