S výstavbou pavilonů IKEM pomáhá TI. Stavba zdražuje

0
541
IKEM
Stavba dvou nových pavilonů IKEM. / Foto: IKEM

Cena výstavby dvou pavilonů Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] za více než miliardu korun roste kvůli zdražujícímu materiálu i pracím. Podle ředitele IKEM Martina Stiborka ceny ale pomáhá udržet i metodika ÚOHS.

Oproti loňskému červenci výstavba dvou nových pavilonů IKEM letos stoupla proti ceně vysoutěžené ve veřejné zakázce o tři procenta. To je u projektu za více než jednu miliardu korun přibližně o 30 milionů korun.

Podle Stiborka měla stavba podle ceny vzešlé z veřejné zakázky vyjít na 953,5 milionu korun včetně DPH. Dalších 200 milionů korun půjde na vybavení a zdravotnické přístroje. IKEM získal na rozšíření areálu státní dotaci 694 milionů korun.

„Dobré hospodaření nemocnice a státní dotace umožní i další investice,” uvedl Stiborek.

Jmenoval například pavilon pro laboratoře, nákup nových přístrojů nebo rekonstrukci kuchyně pro stravování pacientů. Letos podle něj nemocnice odhaduje ziskový výsledek hospodaření ve výši 330 milionů korun.

IKEM pomáhá metodika ÚOHS

Pro zohledňování cen stavebních prací na trhu od uzavření smlouvy vznikla na základě zákona o veřejných zakázkách a stanovisek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] a Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] kompletní metodika. A ta se podle vedení IKEMu v praxi osvědčuje.

„Metodika pro posuzování nárůstu cen je založena na znaleckých posudcích a stanovuje postup, který se obě strany zavázaly dodržovat, a tím snižuje riziko sporů a prodloužení stavby,” uvedl Adam Jareš, vedoucí právník Transparency International ČR [TI ČR], která IKEM při sledování cen a realizaci projektu pomáhá.

ÚOHS vypracoval metodiku pro soutěžení nákupu léků

Podle Martina Stiborka jsou proti předchozím stavbám, kde podobný monitoring nemocnice neměla, debaty s dodavateli nyní podstatně věcnější a korektnější.

„Nemám pocit takového tlaku,” řekl.

Stavební firmy o tom, že bude monitoring podmínkou uzavření smlouvy, věděly už při vypsání veřejné zakázky. TI má podle Stiborka přístup do všech dokumentů, včetně stavebního deníku. Účastní se i jednání s dodavateli.

„Nejsme odborníci úplně na stavbu, ale naše hlavní role je v tom, že vznášíme dotazy a posloucháme argumenty, které odůvodňují změny,” vysvětlil náplň práce ředitel české kanceláře TI Ondřej Kopečný.

Výstavba pavilonů finišuje v březnu 2024

V posledním roce se ceny na stavebním trhu mění velmi výrazně. Některé materiály jsou nedostatkové, jiné skokově zdražují. Vyšší náklady přináší i růst cen energií a pohonných hmot. Podle Stiborka v tom roli sehrává i válka na Ukrajině.

„Byl vybombardovaný závod na Ukrajině, který byl dodavatelem oceli. Měli jsme problém ji vůbec získat,” řekl.

Jen stavební ocel pro hrubou stavbu nových pavilonů IKEM vyšla na 19 milionů korun. K otevření nových pavilonů IKEM Stiborek uvádí, že mají být dokončené v březnu 2024.

IKEM: Dárci orgánů už dávno nejsou jen motorkáři

„Investice má sloužit k tomu, aby IKEM byl dále schopen starat se o své nejvíce nemocné pacienty. To znamená zejména o pacienty, kteří podstoupí transplantaci a pacienty s problematikou kardiovaskulární,” přiblížil Stiborek.

Podle něj se lůžková kapacita nemocnice navýší o 53 nových lůžek k 315 stávajícím. Do míst, které tyto obory uvolní v hlavní budově, se podle něj přesunou kliniky, které potřebují víc prostoru. Část, kam pacienti chodí do ambulancí, se oddělí od lůžkových oddělení.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here