MZ ČR vypsalo výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

0
1152
reditele
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Důvodem je novela služebního zákona, podle níž se vedoucí pozice soutěží co pět let.

Informaci o vyhlášení výběrového řízení zveřejnilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba musí být podle nového služebního zákona vypsána výběrová řízení u všech ředitelů ministerstvem řízených organizací, kteří působí ve své funkci déle než pět let. Současná ředitelka SÚKL Irena Storová nastoupila do funkce v roce 2018.

„Podle novely služebního zákona, která začala platit od ledna, musí nově vrchní ředitelé a ředitelé sekcí a odborů každých pět let o své pozice soutěžit ve výběrových řízeních,“ uvedl Jakob.

V letošním roce jich podle něj ministerstvo vypíše celkem šestnáct. Osm míst vypíše úřad přímo na ministerstvu zdravotnictví. Dalších osm pak v podřízených úřadech. Kromě SÚKL například na krajských hygienických stanicích. Minulý týden už vyhlásilo ministerstvo výběrová řízení na ředitele krajské hygienické stanice v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Zájemci o funkci ředitele SÚKL se hlásí do 14. dubna

Zřizovatelem lékového ústavu je ministerstvo zdravotnictví. Na starosti má například registraci nových léčivých přípravků a zdravotnických prostředků a posuzování jejich shody. V jeho kompetenci je rovněž stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Pod SÚKL spadá i povolování klinických studií, fungování lékáren a sledování a vyhodnocování nežádoucích účinků léků, včetně vakcín. Ve správě má i provoz systému eRecept, tedy elektronických receptů a sdíleného lékového záznamu.

Kvůli výpadkům léků pojišťovny uhradí i ty neregistrované

Ředitele SÚKL, který je státním úředníkem podle služebního zákona, do funkce jmenuje a případně odvolává ministr zdravotnictví. Zájemci o pozici se mají podle MZ ČR hlásit nejpozději do 14. dubna. Termín nástupu do funkce připadá na červenec 2023. Pro výkon funkce ředitele SÚKL ministerstvo požaduje podle zákona o státní službě alespoň tříleté zkušenosti v obdobné vedoucí funkci v posledních patnácti letech. Zájemce musí mít minimálně magisterské vysokoškolské vzdělání a ovládat cizí jazyky. Podmínkou do jmenování je i bezpečnostní prověrka na stupeň Důvěrné.

Vedení SÚKL

Současná ředitelka Irena Storová vede Ústav od roku 2018. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] ji v posledních měsících několikrát kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léků na českém trhu. Na konci loňského roku proto ministerstvo zřídilo stálou pracovní skupinu. V ní zasedají zástupci ministerstva, SÚKL, České lékárnické komory a lékařských odborných společností. Společně sledují situaci na trhu s léky a vyhodnocují rizika případných výpadků léků.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

V roce 2017 odešel z vedení SÚKL ředitel Zdeněk Blahuta. O odvolání měl požádat podle vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] z osobních důvodů. Ministr tehdy SÚKL kritizoval za nepřipravený systém elektronických receptů, který v té době zaváděl. Řízením Ústavu poté Vojtěch pověřil svou tehdejší náměstkyni Storovou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here