3 TOP zdravotnické prostředky na českém trhu

0
1233
Foto: VR Medical, AnyCare, Aireen

Zdravotnické prostředky jsou čím dál vychytanější. Pracují s moderními materiály, technologiemi i umělou inteligencí. ZdraveZpravy.cz představují tři z nich, jež určitě stojí za pozornost.

TytoCare ocení celá rodina. Šetří čas i starosti

Přístroj TytoCare propojuje pacienta s lékařem distančně, tedy na dálku. Jde o vyšetřovací set s několika sofistikovanými přístroji určenými například pro jednoduchý poslech srdce a tepové frekvence. Součástí zařízení pro domácí vyšetření a následné odeslání k posouzení zdravotního stavu je i kamera pro osnímkování například jazyka, krku nebo nálezu na kůži, které chce pacient konzultovat s lékařem, aniž by za ním musel na vyšetření. Přístroj tak příznačně naplňuje zásady telemedicíny. Šetří čas lékařům i pacientům.

Další výhoda přístroje z dílny izraelských vědců je, že k domácímu vyšetření nevyžaduje odborné vzdělání. Zvládne ho běžný pacient či pracovník v sociálních službách. Přístroj s pacientem či vyšetřující osobou komunikuje a hlídá, zda snímek provádí ze správného úhlu a ve správné kvalitě tak, aby z něj mohl lékař následně stanovit diagnózu.

Sada TytoCare
  • Cestovní pouzdro pro uložení zařízení TytoCare
  • TytoApp pro spojení lékaře s pacientem [iOS, Android]
  • Zařízení TytoCare se zabudovanou kamerou a teploměrem
  • Otoskop pro vyšetření uší
  • Stetoskop pro poslech srdce a plic
  • Ústní lopatka na stlačení jazyka a vyšetření krku

TytoCareJak to celé funguje? Po zapnutí přístroje spustí vyšetřující osoba aplikaci, která jí položí několik otázek týkajících se nemoci a jejích příznaků. Poté doporučí provést konkrétní vyšetření, například při bolesti v krku osnímkovat pomocí kamery a ústní lopatky prostředí jazyka a krku. Přímo z aplikace pak naměřené hodnoty a snímky pacient či vyšetřující osoba odesílá v několika vteřinách lékaři. Po jejich zhodnocení lékař stanoví diagnózu a léčbu. Případně pacientovi odešle elektronický recept [eRecept]. Anebo mu opět online odešle žádanku k dalšímu vyšetření.

Pronájem přístroje, školení a veškerý servis s ním spojený u nás zajišťuje společnost AnyCare s podporou v režimu 7/24. Komplexní služba AnyCare přístrojem TytoCare nabízí společnost domácnostem, firmám a zařízením sociálních služeb.

Aireen zkoumá sítnici a pomáhá nejen se zrakem

Aireen je zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci. Nabízí neinvazivní, bezbolestný screening chronických nemocí pomocí analýzy digitálních snímků oční sítnice. Jde o první český registrovaný zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci. Oční sítnice je jediné místo na lidském těle, kde je možné pouhým okem sledovat cévy a lze na ní identifikovat znaky celé řady nemocí. Základem technologie, která pracuje s modely neuronových sítí, je software. Zkušenosti s prostředkem mají i klienti českých vybraných očních klinik. Vyšetření hradí zdravotní pojišťovny.

Co přístroj diagnostikuje? Momentálně diabetickou retinopatii, brzy i věkem podmíněnou makulární degeneraci [AMD] a glaukom [zelený zákal]. Podle klinických studií má diagnostika Aireen v oblasti diabetické retinopatie úspěšnost až 94 procent. Výrobce pracuje i na rozšíření vyšetření na Alzheimerovu chorobu, hypertenzi nebo anémii. Cílem technologie je z jednoho snímku pořízeného kamerou odhalit maximum chorob.

Aireen je od roku 2020 registrovaným zdravotnickým prostředkem pro trh Evropské unie. O certifikaci požádá i v USA. Na zdravotnickém prostředku dlouhodobě pracuje dvacetičlenný tým složený z AI expertů, SW vývojářů a odborníků z Oční kliniky 1. LF a ÚVN Praha, Očního centra Praha a NeoVize. Prozatím s přístrojem pracují hlavně oftalmologové. Využití najde i v diabetologii a technologie se dá využít i v lékárnách.

Na vývoji a financování zdravotnického produktu se podílely společnosti Channel Lab, Precise Control. Finance do projektu vložily i investiční fondy Tensor Ventures a Wood & Company.

VR Medical pomáhá ve fyzioterapii a ergoterapii

Zdravotnický prostředek VR Medical pomáhá pacientům při zotavování díky více než třiceti unikátním aplikacím pro cvičení ve virtuální realitě. Zdravotnickým zařízením tím usnadňuje diagnostiku, měření a hodnocení výsledků léčby pacientů.

Prostředek nabízí programy jednoduchých ortopedických cvičení, ale i cvičení s pacienty se složitými atrofujícími svaly nebo neurologickými poruchami. Zjednodušeně řečeno jim umožňuje jednoduše, zábavně, bezbolestně, a hlavně správně cvičit. Také zvyšuje motivaci a stimulaci k posunování osobních hranic. Už jen samotné vtažení do prostředí virtuální reality je zážitek jak pro nejmladší, tak i starší pacienty.

Systém má certifikaci Medical Class 1 Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Certifikovaným zdravotnickým prostředkem jsou v podstatě samotné aplikace a systém. Ty lze nahrát do volně dostupných headsetů pro virtuální realitu. V praxi je možné je okamžitě začít používat. Vše bez složitého zapojování, instalování, nároků na prostor a vysokých nákladů.

VR Medical v praxi používají zdravotníci i pacienti. V tuto chvíli ale není možné si software pořídit pro domácí použití. To značí, že s ním pracují nemocnice a soukromé kliniky. Pro ně je výhodou, že systém lékařům okamžitě poskytuje data o pokroku pacienta. Ta jsou uložena na serveru a pomáhají s určením ideálního rehabilitačního programu.

Zdravotnický prostředek pro fyzioterapii a ergoterapii plzeňský výrobce vyvinul ve spolupráci s terapeuty, lékaři, pacienty, zdravotními sestrami a ošetřovateli.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here